CITEȘTI

Margarita Terzi: „Pictura este vocea mea....

Margarita Terzi: „Pictura este vocea mea.”

Distribuie articolul:
Share

Cu gândul deja la primăvară nu putem să o ținem departe de voi pe Margarita Terzi, ale cărei lucrări în tușe pastelate vă vor aduce cu siguranță în locuri frumoase, parcă veșnic calde, parfumate și primitoare. Margarita este artistă plastică specializată în tehnica acuarelei, influențată în parcursul său artistic îndeosebi de perioada copilăriei, pe care a petrecut-o în Republica Moldova, unde s-a și născut.  Se descrie ca fiind o persoană introvertită și sensibilă, sensibilitate vizibilă în mod vădit în universul ei artistic. Are doi copii năzdrăvani, iar experiența de mamă, ne povestește ea, a făcut-o să-și reconsidere prioritățile și filosofia de viață. Margarita prețuiește foarte mult timpul pe care îl are cu sine și pe care îl poate dedica picturii.

1. Care este background-ul tău și cum a influențat cine ești azi și munca ta?

Sunt Margarita, am 34 de ani și m-am născut in Republica Moldova. Am urmat studii economice în management și marketing în București. La fel ca mulți alții, am început să pictez de mic copil. Îmi plăcea foarte mult, însă nu mi se părea atunci că am vreo înclinație deosebită către această activitate. Desenatul a făcut mereu parte din viața mea, a fost o metodă de recreere și de a petrece timpul cu mine însămi, însă nimic prea serios. Acum ceva ani mi-am mai oferit o șansa în a-mi dezvolta abilitățile artistice și așa se face că de șase ani fac asta constant. Sunt șase ani în care am încercat diverse tematici, materiale, tehnici, ca ulterior sa mă cucerească acuarela.

2. Ce experiențe și momente au format-o pe artista Margarita Bodarev și ce altele își dorește să trăiască sau să creeze pentru alții?

Viața fiecărui om este un cumul de experiențe și interacțiuni care îl împing într-o anumită direcție, pe mine m-au adus aici. Cel mai mult însă, au contribuit la formarea mea ca artist, încărcătura emoțională, sensibilitatea la stimuli diverși, pe care nu știam cum să le gestionez altfel. Latura artistică din mine s-a format din nevoia de a mă exprima într-un fel. Pictura este vocea mea.
Nu știu care anume aspecte îl fac pe cineva artist, însă cred că de cele mai multe ori este o rebeliune față de societate. Vreau să continui să am satisfacție din ceea ce fac și să nu-mi pierd dorința de a ma deschide in fața oamenilor. Iar pentru alții îmi doresc să se distanteze din când în când de material și să privească mai mult în sinea lor. Consumerismul ne-a acaparat atât de mult viețile că uităm să ne hranim sufletul.

Începuturile creative ale Margaritei- Lucrare veche

3. Ce răspunsuri memorabile ai avut la arta ta?

Memorabile sunt feedback-urile negative, desigur!

4. Inspirație, motivație sau consistență?

Toate sunt importante în mod egal. Mai lipsesc de pe listă disponibilitatea, posibilitatea fizică și materială.

5. Există piață consumatoare de Fine Art în România? Care este profilul clientului care cumpără artă?

Din punctul meu de vedere, există o piață, dar este încă mică. Interesul pentru arta modernă crește de la un an la altul și aici un rol major îl are influența din social media. Clientul interesat de arta mea face parte din categoria tanara, cu venit mediu spre mare, in special femei, în căutare de unic și inedit.

6. Ai pornit la drum cu o clientelă deja existentă sau dimpotrivă, aceasta a apărut pe parcurs?

Oamenii interesați de arta mea au apărut pe parcurs. Ca de cele mai multe ori, prietenii și rudele au fost primii care au manifestat interes.

7. Ai o perioadă favorită a zilei pentru a crea?

Da, îmi place sa lucrez de dimineața până seara, cu mici pauze. Niciodată noaptea pentru că sunt dependentă de lumina naturală a soarelui.

8. Care este cea mai mare provocare de care te-ai lovit pe parcursul tău profesional și cum găsești echilibru între latura creativă și cea antreprenorială ?

Sunt cred, provocările tipice ale unui business micro. Dacă nu te poți susține material din alte surse este foarte greu să te ții pe linia de plutire. Lăsând romantismul la o parte, oricâtă pasiune și dorință de muncă ai avea până la urmă ne supunem toți acelorași reguli sociale.

9. Cum îți începi practica într-o zi în care nu nu te-a „lovit inspirația” sau în care nu ești în starea de spirit necesară?

În zilele acestea iau o pauză, fac altceva. De câte ori am încercat să mă forțez să lucrez, totul parcă iese pe dos și doar mă umplu de frustrare. Așa că, mereu îmi rezerv timp de o pauză de reculegere.

10. Ce aspecte influențează costul unei lucrări?

Materialele au devenit din ce în ce mai scumpe. Lucrez cu materiale de înaltă calitate, iar pe acestea de cele mai multe ori le achiziționez online din alte țări, ceea ce presupune un cost extra.
Mai sunt costurile administrative, și nu în ultimul rând timpul și efortul alocat lucrării respective. Puțini clienți sunt conștienți de eforturile din spatele lucrărilor de arta, ei văd doar rezultatul final și deseori totul este abordat cu usurinta si lejeritate.

11. Care sunt factorii care simți că te-au ajutat cel mai mult să îți dezvolți practica până acum?

Persistența cred, mi-am dorit foarte mult să fac ceea ce fac. De altă motivație nu am avut nevoie.

Începuturile creative ale Margaritei- Lucrare veche

12.Există multe mituri care răsar în minte atunci când se vorbește cu și despre artiști. Din punctul tău de vedere, care este mitul care merită a fi demontat și de ce ?

Cel mai popular cred că este acela că artiștii sunt sortiți să moară de foame. Ca în orice domeniu, desigur, dacă reușești să atragi un anumit public, știi să-ți expui arta, să te faci văzut, lucrurile pot să meargă chiar foarte foarte bine.

*Fotografiile fac parte din arhiva personală a artistei.

Comentarii

Alexandra este ilustratoare și artistă vizuală bazată în Cluj, pasionată de ilustrația de carte, cea editorială și de designul de produs. Iubește poveștile și preferă comunicarea vizuală, însă iubirea ei pentru storytelling pășește și pe tărâmul cuvintelor scrise, fiind de părere că inspirația curge dintr-o metodă în alta. Este membră a Clubului Ilustratorilor și își dorește să contribuie la promovarea industriei și creativilor din România, atât prin practica sa, cât și prin redactarea de articole tematice. A ilustrat cărți pentru copii, a participat la proiecte editoriale în Spania și Olanda, și a expus la instituții precum Palatul Cotroceni și galerii de artă contemporană precum White Flat Gallery. E motivată de o curiozitate nemărginită și de pofta de a se mânji pe mâini, tot pentru a găsi stilul perfect turnat textului și textul care șoptește imaginilor. Are inima unui copil, sensibilă și aventuroasă, și mintea unui adult cu o voce puternică, lucru vizibil în munca sa. Este mândră de această viziune bifocală asupra lumii, fiind de părere că suntem toți amestecuri de lucruri, niciodată doar unul sau altul. Arta Alexandrei poate fi urmărită pe Instagram și pe site-ul său.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share