DacianaDax: Artizan din Timisoara

Distribuie articolul:
Share

Pe Daciana am cunoscut-o în cadrul evenimentului Atelierul din Timişoara din luna iulie. De la aproape fiecare artizan am achiziţionat câte un produs, numai de la ea nu am am niciun unul. Voi avea însã posibilitatea de a-mi cumpãrã un inel cu dichis, o broşã fainã, sau mai bine o pereche de cercei de la urmãtoarele târguri din Bucureşti la care va participa. Aşa cã, Daciana, te aştept în Bucureşti.


1. Cine este Daciana, designer de bijuterii?

Daciana este fost arhitect, fotograf amator, visãtor cam tot timpul, actor diletant şi uneori bãgãtor de seamã 🙂

2. De ce ai ales aceastã „meserie”? Stiu cã ai scris şi pe site-ul tãu povestea prin care te-ai apucat de meşterit, dar te rog povesteşte-ne şi noua cât mai detaliat?

Am ales aceastã meserie pentru cã am simţit cã mã provoacã, îmi face imaginaţia sã vibreze şi îmi pot folosi resursele din plin.

Am început sã creez pentru mine, pentru cã nu îmi permiteam bijuteriile interesante de pe piaţã. Dintr-un şirag de pietre de la mama şi din sârmã de bobinã de cupru, am început sã fac împletituri complicate, asta pe vremea când handmade-ul nu era o modã.
Am avut norocul sã intru într-o galerie de artã, din cauza caniculei, şi am aflat cã primesc obiecte de la studenţi. A fost prima victorie, mai ales ţinând cont cã era acum 7 ani şi lumea nu prea ştia de handmade, dar şi prima înfrângere, pentru cã patroana a dispãrut, dupa vreo trei ani, cu obiectele mai multor artişti.

Apoi au existat mai multe perioade şi pauze, schimbãri de stil, cãutari de material. În stilul de acum lucrez de doi ani şi vreau sã învãţ curând o nouã tehnicã.

3. De  ce ai ales sã faci bijuterii personalizate şi nu te-ai limitat la a realiza obiecte mult mai simple ce nu ocupa atât de mult timp? Apropo, cât dureazã realizarea unui obiect de obicei?

Mi se pare cã de multe ori, în handmade şi nu numai, lucrurile extrem de simple sunt realizate doar pentru a face cât mai repede bani. Nu m-am apucat sã realizez bijuterii din acest motiv, deci mentalitatea a fost alta de la început: încearcã sã faci ceva ce te face fericit, ca apoi sã reuşeşti sã trãieşti din asta. Pe mine mã face fericitã faptul cã ajung sã-mi folosesc atât de mult imaginaţia. Deasemena mi se pare important ca fiecare obiect sã spuna o poveste şi muncesc la povestea respectivã cât consider eu cã e necesar.
Timpul de lucru e relativ: de la câteva ore la câteva zile.

4. Care a fost senzaţia primei comenzi, dar mai ales care a fost senzaţia când ai observat întâmplãtor o persoanã complet strãinã ţie purtând un obiect marca DacianaDax?

Senzaţia a fost copleşitoare. A fost un important pas înainte şi am simţit, mai puternic decât oricând, cã doresc sã-l fac pe urmãtorul.

Sã ştii cã nu eu am fost cea care a observat pe cineva purtându-mi bijuteriile, ci prietenii îmi tot spuneau ca mi-au vãzut cerceii prin oraş. E amuzant pentru cã eu nu-i observ foarte uşor pe ai mei, ci pe ai altora 🙂

5. Care produse handmade  te reprezintă? Și mai ales de ce ?

Cutiile colorate, pentru cã îmi plac lucrurile ce ascund ceva. Genţile încãpãtoare, pictate sau cu imprimeuri interesante, pentru cã mereu am multe de cãrat, iar culorile îmi însenineazã ziua.

6. Ce i-ai recomanda unei persoane care vrea să se apuce acum de handmade? De ce crezi că are nevoie pentru a realiza obiecte unice şi pentru a-și defini stilul personal?

Sã nu înceapã sã facã handmade pentru bani sau pentru cã e la modã; ca orice formã de artã, handmade-ul se simte, nu se construieşte matematic.

Atributele unui artist handmade, din punctul meu de vedere, ar trebui sã fie: talentul, background-ul cultural, inventivitatea/spiritul inovator, capacitatea de a împleti frumosul cu tehnica şi energie pentru cã va fi mult de muncã dacã vrei sã ajungi undeva.

7. De la ce produs ai primit cel mai bun feedback?

Sunt multe, sincer, şi nu aş vrea sa nedreptãţesc nici unul. Îmi place când omul spune câteva doleanţe de culoare şi stil, foarte vagi şi îmi dã libertate (visul oricãrui artist) şi e atât de mulţumit de rezultat încât revine din nou şi din nou 🙂

Totuşi, trebuie sã spun cã sunt foarte mândra de micuţa bicicletã înaltã cu roatã care se învarte! http://dacianadax.wordpress.com/2010/03/03/bicicleta/

8. Unde putem admira creaţiile marca DacianaDax în perioada imediat urmãtoare?

La Namaste India, în Bucuresti între 9-16 octombrie,  într-un mall din Cotroceni pânã una alta, dar când voi şti rezultatele unor înscrieri la alte târguri, voi anunţa pe site.

9. Am aflat în timpul lansãrii numarului 3 al revistei Atelierul faptul cã ai fost designer apreciat şi promovat de ICR România, te rog povesteşte-ne aceastã experienţã şi cum ai intrat în contact cu ICR?

M-au contactat ei, spunându-mi cã doresc sã mã aibã ca participant în cadrul unui eveniment din cadrul Nopţii Muzeelor din Praga, care avea ca şi subiect bijuteria: de la tradiţional la contemporan şi cu aceastã ocazie sã-mi realizeze expoziţia de debut. Oamenii de la ICR Praga au fost extraordinari, primitori şi eficienţi. Evenimentul a fost interactiv şi bine organizat. A fost o oportunitatea unicã.
Ceea ce am realizat pentru colecţia din Praga a fost surprinzãtor pentru mine. Am fãcut obiecte care mã reprezintã, fãrã a ţine cont de alţi factori. Mi-am încercat puterile şi am lucrat dusã de val http://dacianadax.wordpress.com/2010/06/20/natura-eterna/

10. Câte inele de logodna ai realizat pânã acum? Am vãzut pe site-ul tãu cã ai primit deja o astfel de comandã?

Am realizat douã inele de logodnã, dintre care ultimul a fost special şi detaliat http://dacianadax.wordpress.com/2010/01/06/inelul-de-logodna. Modelul inelului e o combinaţie de elemente cu tentã naturalã si materiale parcã glaciare. E o picãturã de rouã prinsã între fire de iarbã.

S-ar putea ca în curând sã mai realizez unul, dar sã vedem cum evolueazã lucrurile între cele douã personaje implicate 🙂

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. […] Daciana Cuc a studiat arhitectura şi a deprins singură arta de a realiza manual bijuterii din fire de sârma. În ultimii doi ani a participat la mai multe expoziţii de grup, prima  expoziţia personala având loc la Praga în cadrul Nopţii muzeelor, un eveniment organizat de Institutul Cultural Român. Expoziţia de faţă reuneşte pasiunea ei pentru fotografie, scris şi desenat in piese de bijuterie. […]

  2. […] preluare https://www.revista-atelierul.ro/2010/09/02/dacianadax-artizan-din-timisoara/ Posted in Namaste India « Namaste India You can leave a response, or trackback from your own site. […]

  3. […] Interviul il gasiti aici […]

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share