CITEȘTI

Steampunk în handmade: Silvia Banyoi

Steampunk în handmade: Silvia Banyoi

Distribuie articolul:
Share

Am descoperit produsele Silviei tot la concursul aniversar Atelierul. Nu am ştiutce înseamnă acest stil steampunk şi am vrut să aflu mai multe detalii (ruşine să-mi fie că nu am ştiut de steampunk). Nu i-am luat un interviu doar pentru a afla mai multe despre steampunk, ci pentru că mi-au plăcut produsele unicat realizate de ea.

1.    Cum ai început să practici această „meserie”? Sigur este o poveste frumoasă şi vrem să o cunoaştem.

Acum 4-5 ani, m-a rugat o prietenă să o ajut să realizeze accesoriile pentru lucrarea de licenţă, de la design vestimentar. Am acceptat. Ne-am dus în magazinul cel mai bine aprovizionat cu materiale pentru bijuterii din Timisoara, unde am  descoperit pentru prima dată pasta polimerică, cunoscută de majoritatea sub
numele de “Fimo”. Am cumpărat câteva culori, apoi ne-am îndreptat spre casă. Aici, am început să modelăm, amândouă eram fascinate de maleabilitate şi infinita posibilitate a produsului de a lua forme. Dacă anticipaţi ce s-a putut întâmpla mai apoi, înseamnă că împărtăşim acceaşi experienţă: arsul pastei polimerice în cuptor 🙂 Această experienţă neplăcută, să spunem, precum şi altele m-au ajutat să devin designerul/artizanul de astăzi.

2. De ce  ai ales stilul steampunk pentru produsele tale?

Aproximativ tot ce înseamnă steampunk îmi place foarte mult, în special accesoriile. Datorită faptului ca acestea sunt foarte scumpe în străinătate, iar acum 2-3 ani nu se prea găsea aşa ceva în România, am hotărât să confecţionez , mai întâi pentru uz personal inele şi lanţuri, iar apoi pentru uz comercial, deoarece interesul era foarte ridicat pentru astfel de accesorii.

3.    Care sunt materialele pe care le foloseşti pentru a crea în stilul  steampunk?

Nu am renunţat la pasta polimerică solidă sau lichidă, ea constituie şi acum materialul de bază al accesoriilor mele, doar că primeşte diferite efecte caracteristice stilului Steampunk sau vintage. Pe lângă acest material mai folosesc metal, mărgele, dantelă, diferite lacuri şi patine.

4.    Cui îi sunt adresate creaţiile tale?

Până să ajung să lucrez în acest stil, accesoriile mele erau foarte colorate şi drăguţe, acest lucru a însemnat că publicul meu ţintă avea în medie vârsta de 20 de ani. Astăzi, creaţiile mele se adresează tuturor persoanelor care iubesc
steampunk-ul sau accesoriile care aduc aminte de epoca victoriană.

5.    Eu pe vremea când eram artizan, dar mi-am dat seama că nu este de mine, nu puteam să-mi port creaţii, tu porţi ceea ce creezi?

Da, port propriile creaţii. Poate nu sunt suficient de modestă, dar îmi plac foarte mult accesoriile mele.

6.    Site-ul de prezentare a produselor tale s-a transformat din Sitidesign în silviabanyoi de ce ai realizat această schimbare?

Am fost nevoită să renunţ la blogul, numit Sitidesign, din cauza unor probleme frecvente (de postare, de reducerea calităţii imaginilor, posibilităţi limitate de editare a blogului etc), desi această schimbare a fost foarte dificilă, trebuia
făcută neapărat. Am înlocuit numele de Sitidesign cu Silvia Banyoi fiindcă era nevoie de ceva nou, am considerat că este oportun având în vedere faptul că mi-am schimbat blogul în totalitate şi pentru că pe viitor, doresc să fac postări pe alte teme decât cele legate de accesorii.
7.      Pe blogul tău am văzut o listă de 10 lucruri pe care îţi plac, (să  citesc, să studiez peisagistica,steampunk,confecţionarea accesoriilor  steampunk, să mă machiez, sa beau ceai negru + lapte, să mă uit la  desene animate/anime etc., pantofii cu toc, sa stau întinsă pe  iarbă/excursii, muntele, fotografia) spune-mi trei produse handmade  create de tine care îţi plac cel mai mult şi de ce?

Nu am produse favorite.
8.    Cum ai aflat de revista Atelierul?

Cred că am primit un mail de la voi, după care m-am înscris la newsletter.
9.    Care produs  consideri că te reprezintă?

Cel mai mult îmi plac cerceii cu ajutorul lor o ţinută simplă poate deveni interesantă.


10.    Pentru tinerii designeri şi artizani care încearcă să pătrundă în această piaţă, ce sfaturi le oferi?

Prin pasiune şi perseverenţă orice tânăr artizan sau designer poate să pătrundă şi să se menţină pe piaţa handmade-ului.

11.    Unde vom putea admira produsele realizate de către tine în viitor? Care este următorul târg la care vei participa ?

Ultimele creaţii le postez pe blog: http://silviabanyoi.blogspot.com/, dar mă puteţi găsi şi pe Facebook. Eu nu am mai participat de foarte mult timp la un târg din diverse motive, dar acum că va vine vacanţa şi sunt mai liberă, dupa ce
îmi termin colecţia vă anunt pe blogul meu unde mă puteţi găsi în vara asta.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Aria Anatasia

    6 decembrie

    Felicitari pentru curajul de a te avanta in acest stil, ce inca nu a prins aripi pe aceste meleaguri, dar care cu siguranta o va face. Produsele tale sunt superbe, articolul excelent. Iti doresc mult spor in munca ta si iti recomand o pagina de facebook, pe care am descoperit-o recent cu multa placere, si unde gasesti foarte multe haine si accesorii in acest stil.
    Pagina se numeste Be Steampunk ( https://www.facebook.com/besteampunk?notif_t=page_new_likes ), si sper sa te inspire si sa te ajute pe viitor. Mult succes iti doresc in continuare.

  2. Am citit cu placere interviul! Felicitari pentru creatiile tale!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share