CITEȘTI

Despre plagiat și copierea creativă

Despre plagiat și copierea creativă

Distribuie articolul:
Share

Luna aceasta ne-am decis să cercetăm problema plagiatului în lumea handmade. De ce? Pentru că se întâmplă deja prea des să vedem aceleași și același produse la artizani diferiți, pentru că ne-am săturat de certurile dintre artizani și acuzațiile de tot felul, dar mai ales pentru că plagiatul a devenit așa un mare bau-bau încât unii artizani se tem să-și mai prezinte creațiile în public. Vom vorbi mai serios și mai puțin serios despre plagiat și poate că împreună vom reuși să găsim câteva soluții.

Am plănuit pentru voi câteva articole teoretice care sperăm că vor face lumină asupra „drepturilor de autor” și vom încerca să facem câteva reguli de bună purtare care să vă ajute să evitați conflictele pe tema asta. Vom avea interviuri cu artizani care au fost plagiați, dar și cu cei care au fost acuzați de plagiat. Vom avea liste de inspirație negativă cu acele produse deja arhiprezente în lumea handmade și vom avea tutoriale knock off în care ne jucăm de-a copiatul și vă arătă că uneori e mai ieftin să-ți faci singur un obiect, decât să-l cumperi.

Dar mai întâi haideți să stabilim termenii:

Plagiatul (spune DEX-ul) e Acțiunea de a plagia; plagiere. ♦ (Concr.) Operă literară, artistică sau științifică a altcuiva, însușită (integral sau parțial) și prezentată drept creație personală.

Cu așa o definiție reiese că plagiatul se referă, nu la copierea în sine a „operei” ci mai degrabă la prezentarea ei ca fiind o creație personală. Dacă artizanii și-ar prezenta și sursele de inspirație pentru creațiile lor, atunci n-ar mai putea fi acuzați de plagiat. Ușor de zis, dar greu de făcut, mai ales dacă sursele de inspirație sunt foarte apropiate cu produsul realizat – atunci artizanul ar recunoaște indirect că a copiat. Și ce-i mai ușor: să bagi capul în pământ sperând că nimeni nu va observa plaiatul sau să recunoști că te-ai inspirat sau chiar ai copiat și să suporți criticile?

Copiatul (tot din DEX) se referă la a transcrie un text, redând exact conținutul lui. ♦ A reproduce fără originalitate o operă de artă.

Copiatul își are rolul lui în evoluția unui artist, și cred eu, un rol chiar important. Orice artizan ar trebui să-și exerseze mâna atunci când învață o tehnică nouă, iar copiatul e modalitatea perfectă. Dar acele creații, oricât de frumoase, ar trebui să rămână doar la stadiul de exercițiu și n-ar trebui, sub nicio formă să fie prezentate și vândute ca fiind personale.

Tutorialele knock off din luna aceasta vă vor arăta încercările redactorelor noastre de a „copia” obiecte și accesorii – și toate au rămas la stadiul de încercări, pentru că oricât te-ai strădui să copiezi, ceva din stilul personal tot iese la suprafață. Și culmea, chiar copierea te ajută să-ți dai seama care e stilul tău personal. Dacă reproduci mai multe creații și adaugi fiecăreia câte o mică modificare, din suma acelor modificări îți vei da seama de stilul tău personal.

Dacă reproduci original creația altcuiva nu se mai poate numi copie, iar de aici intrăm pe tărâmul inspirației.

A te inspira (DEX) înseamnă a împrumuta gânduri, idei, mijloace de expresie, elemente, folosindu-le în procesul de elaborare a unei opere; a lua în calitate de izvor de inspirație.

Inspirația e un fel de copiere creativă și voluntar sau involuntar cu toții o facem. Doar cunoscând arta, lumea și lucrurile frumoase care ne înconjoară putem fi creativi. Izolându-ne de lume din teama de a nu copia sau de a nu fi copiați face rău propriei creativități, iar originalitate fără inspirație nu se poate.

[box title=”Spune-ne povestea ta”]Dacă ai să ne împărtășești o poveste legată de plagiat sau copiat lasă un comentariu mai jos și te vom contacta noi pentru un articol.[/box]

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Pictura mea originală
    https://www.facebook.com/104520629718315/photos/a.124116827758695.1073741838.104520629718315/124117261091985/?type=3&theater

    şi plagiatul…
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=129139143807916&set=a.129137673808063.36439.129128497142314&type=3&theater
    Vedeţi cumva la respectiva vreo menţiune de unde a plagiat ? Eu am avut bunul simţ şi am spus că desenul l-am extras dintr-o carte veche de rugăciuni. Aş fi spus şi autorul compoziţiei dacă îi găseam numele. Desenul era mic cât o palmă. L-am copiat cu mare atenţie şi mărit de mai multe ori la xerox. L-am pictat după propria inspiraţie, iar plagiatoarea a luat totul de-a gata…

  2. alexandraz

    9 mai

    Pana acum nu am fost acuzata si nici nu am acuzat pe nimeni (posibil sa nu fi fost destul de vigilenta). M-am gandit de multe ori la faptul ca intr-un fel singura solutie este sa fii mereu cu un pas inainte, sa nu repeti modelele prea mult. Pana sa apuce altii sa te copieze tu sa treci la ceva total diferit ca stil. Pe de alta parte, consider ca pe termen lung acest comportament artistic te va impiedica sa iti creezi un stil personal. De exemplu bratarile facute de Chan Luu, poarta clar amprenta ei, vezi bratara si stii deja autorul, asta cautam cu totii pana la urma, sa gasim acel detaliu dupa care clientii sa ne recunoasca in multime. Partea cea mai proasta este ca de obicei imitatorii vin cu materiale mai ieftine si reproduc la mantuiala produsul tau. Cu probleme de genul acesta se confrunta pana si mamutii din industria fashion, ce au armate de avocati si bani sa isi puna in cap, daramite niste artizani de pe malurile Dambovitei.
    Nu cred ca exista o solutie permanenta, dupa cum spuneam, doar prin munca multa sa incerci sa ii dai imitatorului acea senzatie de „eu cand plecam tu veneai”.

  3. Liviu Tudor

    7 ianuarie

    …credeam ca am o problema…cu postatul lucrarilor pe net….se vede treaba ca si altii care muncesc..risipesc timp ,materiale si bani in acelasi timp…au inceput sa aiba acceasi problema…..la intrebarea ..UNDE VA GASIM LUCRARILE…DECE NU POSTATI…raspunsul este simplu si sec….MA GASITI IN TARGURILE DE PROFIL….PENTRU CA…..

  4. Andreea

    28 august

    Oh..tema asta e foarte buna:) si eu gasesc inspiratie in lucrarile altora dar intotdeauna le adaptez si imi pun amprenta. Sunt insa artizani care prefera sa copieze in totalitate modelele…Cel mai „tare” episod a fost cu o persoana apropiata care, dupa ce a scos de la mine tot ce vroia sa afle despre materialul cu care lucrez, a gasit prima ocazie sa ma inlature intr-un mod destul de neplacut si cu jigniri… si ce sa vezi acum lucreaza acelas stil de bijuterii :))). Ma bucur ca s-a intamplat asa decat sa fi stat cu „sarpele in san”. In rest… talentul isi spune cuvantul !!

  5. Un subiect bun, mai ales ca in ultima vreme sunt tot mai dese situatiile cand ma gandesc daca sa mai postez ceva pe internet, sau nu.

  6. Simona

    19 ianuarie

    E un subiect ”sensibil” pentru multă lume!!După părerea mea, a plagia înseamnă a-ți însuși meritele pentru ceva ce nu-ți aparține. A reproduce o lucrare și a preciza sursa, nu reprezintă a plagia.

  7. Noi avem o poveste dar este foarte lunga si cum spunea cineva din echipa Breslo nu intereseaza pe nimeni. Nu stiu ce se vrea aceasta serie cu si despre plagiat, dar pana platformele nu vor incepe sa aplice si corectii se vorbeste in zadar.
    Va pupic

  8. Intamplator am gasit linkurile de mai jos
    http://www.artizani.ro/ghioceii-din-hartie-creponata/ inspirat sau copiat de aici http://creatiimanuale.wordpress.com/2012/02/17/ghiocei-din-hartie-creponata/ ? are si acelasi titlu si, oare, nu putea sa spuna de unde s-a inspirat? al doilea link imi apartine. eu am precizat ca modelul l-am gasit la Marta Stewart. Autoarea primului link continua plagiatul, mai concret http://www.artizani.ro/tarta-cu-ghiocei/ exact modelul urmator http://www.marthastewart.com/265938/crepe-paper-crocuses-and-snowdrops

  9. Oana

    8 mai

    Abordarea voastre este excelenta o „salut” din toata inima. Poate ar fi interesant sa abordati plagiatul, furtul si incalcarea drepturilor de autor si din prisma comerciantului de materie prima. Am un magazin de materiale handmade, cu site in care am bagat multi bani (deci nu o platforma gratuita), sunt firma, platesc oameni si taxe la stat si m-am trezit, la finele anului trecut cu vreo 10 produse furate integral din site (poze, texte) si puse pe Breslo. Ca orice comerciant care se respecta obisnuiesc sa-mi studiez concurenta si am fost socata sa-mi vad pozele (unele realizate chiar de mine) pe Breslo. Si mai socata am fost sa vad ca si textele erau identice, iar pretul era cu 10 lei mai mult decat in magazinul meu online. Pe scurt…o clienta…vroia sa cumpere de la mine si sa vanda mai departe, bisnitareste, pe Breslo.. In Romania, plagiatul si incalcarea dreptului de autor online tin din pacate doar de bunul simt al internautilor. Legea exista, este scrisa mare negru pe alb, toate site-urile o afiseaza. Ca sa ajungi insa sa iei masuri, hatisul procedurilor este mare si putina lume il cunoaste sau este dispus sa-si piarda vremea ca sa taxeze astfel de gesturi. In ceea ce priveste creatiile finite, despre care vorbiti voi in material…hmmm din pacate, in lege scrie ca acolo unde se adauga cea mai mica modificare unui produs (fie ca vorbim de produse scrise sau realizate manual) se considera a fi produs original. Cu alte cuvinte daca la o bijuterie copiata adaugi o margea verde in plus…se cheama ca este creatia ta sau daca la o poza schimbi culoarea produsului nu se mai numeste furt…legea este pe muchie de cutit si lasa loc de multe interpretari.

  10. Sunt perfect de acord – a te inspira din alte creatii, a urmari tutoriale pentru a invata este una, dar a reproduce si prezenta pentru vanzare sau in cadrul unui concurs o creatie ca fiind originala este altceva. Suntem mereu influentati in alegerile noastre, in creatiile noastre, de ceea ce citim, vedem, auzim si este normal acest lucru in aceasta societate informatizata, unde distantele s-au micsorat considerabil iar accesul la informatie este la un click distanta. Numai trecand prin filtrul propriei creativitati, incercand sa aduci valoare personala, intrand in competie, poti evolua. Iar cei ce copiaza vor fi mereu in urma deoarece au nevoie de model si indrumare…

  11. zozolekid

    7 mai

    Eu am avut de vreo doua ori probleme cu asta: o data am fost copiata, iar o data am fost acuzata…

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share