Tutorial: „Coşuleţ împletit”

cos angi
Distribuie articolul:
Share

Vă mai amintiţi acele coşuleţe micute în care erau aşezaţi ghiocei, brânduşe, cocărăi sau minunatele „albăstrele”? Erau împletite din rămurele şi culoarea lor era maro spre vişiniu. Îmi  amintesc şi astăzi cum de fiecare dată când primeam un coşuleţ şi nu bucheţel simplu eram foarte încântată şi îmi doream să stiu să împletesc la rândul meu coşuleţe.
Ei bine dacă şi voi vă doriţi să învăţaţi să realizaţi un coşuleţ împletit, iată că acum aveţi ocazia! În plus, nu trebuie să vă faceţi probleme dacă nu aveţi nuiele (deşi în această perioadă a anului se tund gardurile vii şi pomişorii ornamentali – o sursă bogată de materie primă)! Invitata noastră, Angi Iordan ne învaţă să împletim coşul din hârtie! Ta-dam!! Nu aţi fi spus la prima vedere, așa-i?
Dar, să trecem la lucru şi nu uitaţi să ne trimiteţi fotografii cu creaţiile voastre pentru a le adăuga în galeria foto de la finalul tutorialului :)!

Coşuleţ din hârtie împletită – Tutorial

Materiale şi ustensile necesare :
* o revistă sau ziar,
* carton de dosar,
* vergea metalică (e bună  şi o andrea de 2 mm diametru),
* lipici ,
* vopsea acrilică,
* lac,
* foarfecă,
* un bol.

cos-angi

Mod de lucru:

Faza 1: Se deschide revista la mijlocul ei, se scot capsele şi se taie în 3, perpendicular pe lungime. Bucăţile dreptunghiulare se rulează, una câte una, pe vergea, începând de la colţul din stânga jos, obţinând “beţele” pentru împletit .

cos-angi

Faza 2:  Se taie 4 discuri : 3 din ele, cât fundul bolului pe care se va lucra (două din carton de dosar şi unul din hârtie de revistă), iar al 4-lea disc cu diametru mai mare, din hârtie de revistă.
Se taie în două numărul de beţe de care e nevoie. (La mine 8 bete=16 buc.)
Un disc din carton se lipeşte peste discul mare, din hârtie și apoi de discul din carton se lipesc 15 beţe (sau câte sunt necesare, dar număr impar) plus un băţ lung (netăiat), cu care se va ţese.

cos-angi

Faza 3 : Se taie cu foarfeca discul mare, pe lângă beţe şi fiecare bucăţică se ridică, învelind marginea şi se lipeşte de discul din carton (fotografia de mai sus). Apoi se lipeşte şi ultimul disc mic, din hârtie.

cos angi

Faza 4 : Se începe ţeserea cu băţul lung, care se trece alternativ prin faţa unei tije apoi prin spatele tijei următoare. După ce s-a facut înconjurul de 1-2 ori, lucrarea se aşează peste bolul după care se copiază forma. (Vezi fotografia de mai sus)
Se lucrează aşa până la înălţimea dorită.
Prelungirea băţului cu care se ţese se face prin introducerea capătului unuia în interiorul celuilalt, în prezenţa de lipici. Capetele beţelor se ascund printre cele ţesute.

cos angi

Faza 5 :  Se dau 1-2 rânduri de vopsea şi după uscare, un strat de lac. Se ornează sau nu, după cum doriți.

cos-angi

Îi mulţumesc lui Angi pentru tutorialul creat special  pentru Revista Atelierul. Sper că v-a plăcut şi vouă şi îl veţi găsi folositor! :)

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!

Actualizare – creaţiile cititorilor

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Gabriela Dumitrescu

    20 ianuarie

    Buna, voi incerca si eu, mi-am adunat materialele.
    Felicitari pentru tutorial si pentru ce ai facut in el.

  2. Alina Schiopu

    22 septembrie

    foarte frumos, mi-au iesit mai multe modele

  3. Maria Alina

    23 martie

    mie nu mi-a iesit…..poate ar trebui mai multe poze pe etape…….

  4. Foarte frumos Angi, felicitari pentru inspiratie si indemanare, multumim pentru tutorial, o sa incercam si noi 🙂

  5. Frumoasa activitate pentru timpul liber aceasta impletire a hartiei.Daca lucrati dupa tutorial , nu e greu sa faci un obiect frumos

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share