CITEȘTI

Marina Mitina: ”Lucrul de mână este bucurie, drago...

Marina Mitina: ”Lucrul de mână este bucurie, dragoste și pasiune!”

Distribuie articolul:
Share

Salut, sunt Gaby și cum probabil ați observat din câteva interviuri realizate anterior, am o mare dragostedd4e08fd08f5fa2bebb1de2db6e4 pentru păpușile și jucăriile teddy de autor. Astăzi vin cu un alt interviu realizat cu un artist din Rusia, care creează niște păpuși pe cât de ștrengare pe atât de sufletiste și pline de viață. Dacă e să priviți poza Marinei, atunci veți observa o asemănare uluitoare între ea și personajele create de ea. Fapt care dovedește a nu știu câta oară că creațiile sunt de fapt o oglindire directă a artistului. 🙂
Vă invit așadar să lecturați interviul ce urmează.

Salut Marina, povestește-ne despre tine, cu ce te ocupi.

Mă numesc Marina Mitina. Locuiesc în Tyumen. Lucrez în calitate de artist – decorator la teatrul de păpuși din Tyumen, de fapt butafor. În teatru lucrez de patru ani. Ceea ce este interesant, nu teatrul mi-a trezit interesul față de păpușa de autor, ci invers. La o expoziție de păpuși eu am fost observată și invitată să lucrez la teatrul de păpuși, și aceasta este un miracol pentru mine! Mă ocup de păpuși de aproximativ opt ani. Păpușile mele au fost achiziționate de peste tot din Rusia, dar și de peste hotare.

Screen Shot 2016-02-22 at 19.02.01

Ce înseamnă pentru tine lucrul de mână?

Lucrul de mână este o muncă asiduă, bucurie, dragoste și pasiune! Este o satisfacție uimitoare! Este o artă, o realizare de sine. Este o căutare continuă de surse de exprimare și inovații, care aduc fericire!

Spune-mi care este crezul tău artistic, ce vrei să relatezi prin lucrările tale?

Eu cred că lucrările mele aduc bucurie, obrăznicie, câteodată huliganism, câteodată umor și ironie. Dar în general, sunt lucrări cuminți, care amintesc că în viața de zi cu zi este loc și de poveste, magie, joacă. Adulților, de asemenea le place să se joace cu jucării!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.04.48

Cum a început totul?  Cum ai început să faci păpuși de autor? Unde și cum ai învățat tot ce știi să faci acum?

Am adorat păpușile dintotdeauna! În copilărie mi le cumpărau părinții, când am crescut mi le cumpăram singură. Iar de când internetul este o sursă interminabilă de informație și inspirație și am descoperit păpușile de colecție, m-am „îmbolnăvit” pe loc de ele!
M-am învățat pe internet, cu ajutorul diverselor ateliere de lucru. Îmi cumpăram materiale și încercam, și încercam… Primele mele păpuși erau destul de urâte, dar mie atunci mi se păreau minunat de frumoase! 🙂

Screen Shot 2016-02-22 at 19.06.04

Ce materiale folosești? De ce?

La început lipeam capul, mâinile și piciorușele din lut polimeric Fimo, și mă străduiam să dau formă feței cât mai aproape de cea omenească. Dar treptat am renunțat. Acum îmi plac materialele ecologice cel mai mult, papier mâché, paper clay (de fapt e tot papier mâché, doar că e mărunțită fin). Îmi plac păpușile și jucăriile din textil – este o metodă foarte veche și accesibilă de a face păpuși. În momentul de față fac păpuși cu caracteristici generalizate ale feței, aplic grotescul, dimensiuni modificate ale proporțiilor normale de corp, față. Eu cred că este o metodă mult mai interesantă și artistică de exprimare, decât pur și simplu să dai trăsături umane păpușii.

Screen Shot 2016-02-22 at 19.02.07

De unde te inspiri? Cum alcătuiești un personaj?

Nu știu cum imediat! Îmi apare un chip și se cere a fi materializat! Pentru un motiv oarecare mă inspiră fisurile, găurile sau petele de pe pereții din casele vechi! Acolo se ascund atât de multe forme interesante!
Sau oameni interesanți pe stradă! Dacă e să privim mai atent, avem în jurul nostru o mulțime de personaje și eroi amuzanți, chipurile care cer a fi întruchipate în păpuși!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.04.53

Cât timp îți ia să faci un personaj?

În mediu pentru o păpușă îmi ia o săptămână. Altele, mult mai nerăbdătoare, se pot naște în 2-3 zile. Dar sunt lucrări care stau în formă neterminată câte un an. Din oarecare motive îmi pierd interesul… Dar eu cred că ele totuși au șanse la viață, și eu am să mă întorc la ele! 🙂

Ce îți place cel mai mult la jucării sau păpuși?

Originalitatea! Detaliile interesante, combinația diferitor forme de artă și tehnici de realizare. Măiestria cu care sunt create!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.04.31

Cum ai descrie stilul tău?

Un pic prostănac, ștrengăresc! Stil boschetar – purtat și ros, rupt, cârpit. Piese din fier ruginit, nasturi vechi, prelată pătată de vreme, lucrurile bunicii – toate acestea sunt foarte impresionante, dacă e să le privim atent! Păpuși holbate, gnomi cu nasul mare. Sunt, desigur, lucrări cu pretenții la frumusețe, dar sunt puține! 🙂

Screen Shot 2016-02-22 at 19.01.27

Ești de acord că un artist trebuie să-și vândă lucrările?

Da! Artistul tot trebuie să facă bani! Iar când câștigi bani făcând ceea ce îți place e bucurie curată!

Îți vinzi lucrările și peste hotarele Rusiei? Ziceai că unele lucrări au plecat departe. 🙂

Câteva păpuși și-au găsit casă peste hotare, și asta mă bucură foarte mult!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.06.42

Ce tehnici te mai interesează? Ce planuri ai pe viitor?

Mă interesează foarte multe. Aș vrea să învăț să lucrez cu fetrul, să învăț broderia în cruce și plată, să tricotez. Vreau să încerc să fac o păpușă din porțelan rece. Sunt multe lucruri interesante pe care nu le știu și aș vrea să le învăț! Timp mai mult de-aș avea!

Și nu am participat niciodată la expoziții mari de păpuși, cred că e  timpul să mă gândesc serios la aceasta! 🙂

Sunt sigură că ai avea succes Marina și îți doresc să găsești timp să înveți tot ce te interesează!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.06.10
Spune-mi, te rog, te-ar interesa să scrii o carte? Ai putea scrie o carte despre cum se creează o păpușă sau poate o povestire cu toate personajele create de până acum? 

Probabil că aș putea scrie o carte în care aș descrie cîteva tehnici de realizare a păpușilor pe care le fac sau să relatez informații interesante despre materialele neobișnuite, cu ajutorul cărora se poate crea o păpușă. De exemplu, despre materialele care se vând în magazinele de construcții – izolon, penoplex. În teatrul de păpuși ele sunt întrebuințate de de mult, dar iată, meșterii de păpuși nici nu au auzit de ele…

Mult succes Marina. Sper în curând să pot procura o cărțulie scrisă de tine. Pe mine chiar m-ar interesa oricare din subiectele enumerate de tine. Eu la fel sunt extrem de pasionată de păpuși și jucării realizate manual. 

624c4429f1ea0d9fb4b1c47f2485--kukly-igrushki-avtorskaya-kukla-po-motivam

Ce faci ca să rămâi tot timpul organizată. Cum îți organizezi spațiul de lucru?

Încerc să mă disciplinez. La timp să realizez comanda, este foarte important! Să am un spațiu confortabil de lucru, să am țesături facturate sau noi provocări – astea toate sunt stimulii mei cei mai buni pentru a mă organiza și lucra!

Screen Shot 2016-02-22 at 19.05.08

De ce omul trebuie să continue să creeze lucruri de mână? Și de ce consumatorii ar trebui să aleagă un cadou handmade și nu unul industrializat?

Pentru că lucrurile de mână sunt exclusive! Sunt calde, vii, ele au suflet! Lucrurile din producția industrială nu vor înlocui niciodată lucrurile făcute cu mânuța unui om. Este vorba despre o energie aparte, pe care o simți cu pielea când o atingi. Aceste lucruri sunt ca o protecție, un talisman. Toată dragostea și inspirația meșterului se află în toate aceste lucruri de mână.

Sunt de acord cu tine, Marina. 

38a8e6ebe22c80ef32c9545dd3gy--kukly-igrushki-v-ozhidanii-prazdnika

Ce le-ai spune celor care sunt la început de drum, care abia învață să facă ceva cu propriile mâini?

Să practice cât mai mult. Pur și simplu să se apuce și să facă. Să facă ce le place, și să nu le fie frică să se pornească, deoarece acest lucru este cel mai greu.

Screen Shot 2016-02-22 at 19.06.33

Mulțumesc mult Marina. Cât mai multe realizări frumoase îți doresc și vise împlinite!

Interviu realizat de Gaby Galamaga.
Mai multe lucrări realizate de Marina Mitina puteți găsi aici.

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share