Colecţie de designer: illustris

Distribuie articolul:
Share

Am primit acest statement de colecţie la provocarea noastră: Trimite-ne povestea colecţiei tale,  din partea lui Traian Tuţă, arhitect şi membru al Royal Institute of British Architects. Este o colecţie  ce prezintă “întunericul luminat”/“darkness lit”  într-un concept interesant de translatare arhitecturală vernaculară românească.

illustris este o lumină. Ea și-a avut originea într-un fel de dicton, „Pune și puțin folclor”. Așadar, primele gânduri care au creionat-o au venit din direcția arhitecturii vernaculare tradiționale românești.

illustris a fost inspirată de un element vertical, stâlpii de susținere ai pridvoarelor caselor tradiționale. Calitățile sculpturale oferite acelor elemente de design arhitectural s-au prezentat ca o oportunitate pentru a încerca exercițiul și a-l interpreta într-un mod nou.

Prima oprire, illustris. Astfel, am simplificat prelucrările lemnului într-un volum repetitiv și infinit, care are la bază rombul. Prin alăturarea unei surse de lumină, am aprins tradiționalul românesc, făcându-i vizibil spiritul. Strălucește.

Dar ea nu luminează puternic. E chiar reținută, moderat. Delicată. Iar pentru că lumina este produsă de o sursă cu led, caldă, este și inofensivă.

Aflată în lemnul care o expune din loc în loc, lumina își păstrează puritatea și și-o reînnoiește cu fiecare privire care cade asupra ei. Lampa este în prezent construită de subsemnat, iar timpul de așteptare pentru a-i atribui calitățile imaginate și pentru a ajunge la cel sau cea care și-o dorește este de 7 zile.

E la limita dintre absența luminii în întuneric și prezența întunericului în lumină.

În prezent își testează existența prin lemn, ciment și aluminiu, tendința citirii ei fiind un întreg de spirit luminos, care cu speranță va ajunge o sursă de lumină identitară în păstrarea absenței întunericului în case de români în România sau în alte spații ale lor pe glob.

illustris, întuneric luminat – prima translatare arhitecturală vernaculară românească ce ține lumină.

În interpretare personală prin filtrul moștenirii identității naționale.

În toamna din România anului 2015.

 illustris 1.0, illustris 2.0, illustris 3.0 cimentis frunzulis arțaris sunt modelele existente.

Aluminis este cel la care se lucrează în prezent.

proiect/produs înregistrat prin OSIM. Drepturile de design și comercializare pentru acest concept au fost rezervate de către proiectant :   Traian Tuță

concept, slogan, text, fotografii :  Traian Tuță

tutzatraian.wix.com/illustris

***

Vă recomandăm să ne trimiteţi şi voi poze din colecţiile voastre şi comunicatele de presă pe [email protected] pentru a le prezenta cu drag, cititorilor Revistei Atelierul. Te invităm să ne trimiți  povestea noii tale colecţii (minim 4 paragrafe, scrisă cu diacritice, salvată în format .doc) & 10 poze (maxim 300 Kb/imaginea, 900 x 600 pixeli) reprezentative (neapărat cu numele fotografului, modelului, make-up artist) la [email protected]

Vrem să prezentăm profesionist cititorilor Atelierul colecţiile pe care voi, designerii, creatorii de produs  le realizaţi. Avem nevoie de la tine de statementul colecţiei realizate după noiembrie 2015, în care să crezi şi care te-a ghidat în realizarea produselor.

Care este povestea colecţiei tale? Care a fost prima idee, ce anume te-a inspirat? De ce ai ales o anume cromatică? Cu ce se diferenţiază de ce există pe piaţa românească? Vrem să aflăm cât mai multe detalii din procesul tău creativ!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share