CITEȘTI

Cinemateca CULMEA: filme europene pe teme de mediu

Cinemateca CULMEA: filme europene pe teme de mediu

Distribuie articolul:
Share

CULMEA – primul festival pe teme de mediu pentru copii și tineri, anunță startul programului CINEMATECA CULMEA – o cinematecă lunară care se va desfășura în perioada mai – septembrie 2024. Ideea Cinematecii s-a născut o dată cu prima ediție a festivalului CULMEA: Film și educație de mediu, care a avut loc la Brașov între 6-10 septembrie 2023. Peste 300 de copii și adulți au participat la proiecții de scurt și lungmetraje premiate la marile festivaluri de film.

Am decis alături de echipa CULMEA că este important să ținem aproape și să dezvoltăm comunitatea de copii și tineri interesată de educație de mediu prin film. Interesul acestora și nivelul conversațiilor post-proiecții de anul trecut ne-au demonstrat că tinerii au nevoie de astfel de contexte. Suntem încrezători în puterea artelor de a deschide minți, crea punți de comunicare și dezvolta empatia, gândirea critică, creativitatea. Dar pentru asta este nevoie de expunere la cât mai multe și variate experiențe creative, dar  și de o abordare critică a actelor culturale printr-un ghidaj profesionist.” Sabina Baciu, directoarea festivalului.

Pe parcursul anului 2024, echipa CULMEA va propune un catalog de filme (scurt și lungmetraje) pe teme precum biodiversitatea, risipa alimentară, fast fashion și activism. Proiecțiile lunare din cadrul Cinematecii CULMEA creează un context de dezvoltare a unei comunități de copii, tineri și adulți informați, curioși și dispuși să își imagineze un viitor diferit.

Luna mai este luna biodiversității, astfel că weekend-ul 18/19 mai va include tururi ghidate pe Tâmpa, ateliere nocturne de descoperit lilieci și proiecții de film la Cinema Modern. Printre titlurile selectate în program se numără și Animal (documentar, Franța, 2020, regia Cyril Dion, 1h45, 12 ani +) – câștigător al premiului Young Audience Award al Academiei Europene de Film 2021, în selecția Cannes 2021, nominalizat Cesar 2021 pentru cel mai bun film documentar. Luna iunie este luna risipei alimentare, așa că sâmbătă 29 iunie în cadrul grădinii Nuc va avea loc un picnic comunitar, ateliere de meal planning și discuții privind promovarea practicilor etice de producție și consum local, cu accent pe reducerea risipei alimentare și valorificarea resurselor locale. Odată cu lăsarea serii va avea loc proiecția Mănâncă Tot / Just Eat it (documentar, Canada, 2014, regia Grant Baldwin, 1h:15 min) – Marele Premiu la One Earth Film Festival 2015, în selecția IDFA, Hot Docs.

Fast Fashion este tema lunii iulie, iar CULMEA și-a propus să organizeze în weekend-ul 13/14 iulie un târg comunitar second-hand prin care să promoveze economia circulară și cumpărăturile responsabile când vine vorba de modă. Cel mai sustenabil produs este cel pe care îl ai deja în șifonier, iar în cadrul unui târg de haine se poate reîmprospăta garderoba fără a se pune presiune pe resursele limitate ale planetei. Printre filmele din programul lunii se află și Mambar Pierette (ficțiune, Belgia, Camerun, 2023, regia Rosine Mbakam, 1h30 min, 14 ani +) în selecția Cannes Film Festival 2023 – Director’s Fortnight, Toronto Film Festival 2023, IDFA 2023, Göteborg Film Festival 2024.  Luna septembrie aduce cu ea tema activismului, iar în weekend-ul 6/8 septembrie echipa CULMEA și-a propus să aducă în stradă mai multe scurtmetraje pe teme de mediu și să contribuie la organizarea primului marș pentru climă din Brașov, în parteneriat cu Street Delivery Brașov. Tot în luna septembrie vor avea loc și proiecții de film la cinema, printre care se numără și Bigger Than Us (documentar, Franța, 2021, regizat de Flore Vasseur, 1h35 min, 12 ani +) în selecția Cannes IFF 2021, IDFA Amsterdam 2021, BUFF Malmö 2022.

Programul complet și toate detaliile despre filme și activități vor fi comunicate pe www.culmeafestival.ro, precum și pe canalele de socializare Facebook  și Instagram.

Programul CULMEA din 2024 include și ateliere de formare pentru profesioniștii din lumea filmului și a educației. În luna martie a avut loc un atelier de introducere în managementul și proiecția filmelor digitale, în care au fost formați 10 proiecționiști de Vlad Plăiașu, director tehnic TIFF și colaborator CULMEA. Iar între 27- 28 aprilie se desfășoară un atelier de formare pentru rolul de facilitator de educație pentru film și mediu, adresat profesorilor, educatorilor muzeali sau studenților interesați de proiectele aflate la intersecția dintre film și mediu.

Parteneri: Caravana cu Lilieci, Centrul Cultural Apollonia, Conservation Carpathia, Consorțiul Cultural Corona, Food Waste Combat, Grădina Nuc, Institutul Francez din România, Ludic Nature, Asociația Kunstadt, Propark, România Sălbatică, ROMO Brașov: De la Producător direct la Consumator, Street Delivery Brașov

Partener media principal: Radio Guerrilla

Parteneri media: F-sides Cineclub, happ.ro, IQads, Panorama, Revista Atelierul, Școala9, Zile&Nopți

CULMEA: Film și educație de mediu este primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor.

Ne-am propus să creăm un context de informare, discuție și imaginație asupra crizei climatice, folosind filmul ca instrument și fereastră către lume. Vrem să contribuim la crearea unei comunități de copii & tineri care să fie mai informații despre criza climatică și mai echipați cu cunoștințe și instrumente pentru o viață responsabilă și sustenabilă.

CINEMATECA CULMEA: Filme europene și educație de mediu este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share