Fetrul – un material versatil

Distribuie articolul:
Share

Fetrul – sau pâsla – e un material cu o istorie veche, iar fabricarea sa ar fi apărut înaintea cusutului sau tricotatului. În vechime, se făcea din fibre vegetale, apoi a început să se folosească părul din blana animalelor. Astăzi fetrul se obține din lână de oaie, cămilă sau capră. Firele sunt presate și „lipite” folosind apa și săpunul, dar alte metode folosesc o perie cu ace pentru a aduna firele.

Sursă imagine

De-a lungul timpului, pâsla a cunoscut multiple întrebuințări: pentru corturi, haine, covoare, pălării, încălțări, și chiar ca parte a unor instrumente muzicale. Astăzi se folosește nu numai pentru fabricarea celor de mai sus, dar paleta s-a îmbogățit cu jucării, obiecte decorative, genți. Mai mult, pe lângă pâsla obținută din lână a apărut și fetrul obținut din fibre de bambus sau fibre artificiale. Cel mai scump e cel din lână, iar cel mai ieftin e cel artificial. Se vinde la metru sau la bucăți pretăiate de diferite dimensiuni, iar cel de lână se vinde și sub formă de bile. Poate fi uni sau cu imprimeuri.

Sursă imagine

Ca material, fetru e foarte versatil, vine într-o mulțime de culori și nuanțe și mai multe grosimi, începând cu foi subțiri de 1mm. Marele său avantaj este că atunci când e tăiat nu se destramă și de aceea bucățile pot fi cusute cu ușurință de mână sau la mașină.

Sursă imagine

Cum să lucrați cu fetru

– Alegeți grosimea potrivită pentru proiectele voastre – Dacă doriți să lucrați o geantă, folosiți fetru mai gros de 3-5 mm. Dacă doriți să lucrați jucării, folosiți foile subțiri de 1-2 mm.

-Studiați paleta de culori, deoarece veți găsi o mulțime de nuanțe, iar combinațiile pot fi infinite.

Sursă imagine

– Fetrul poate fi spălat și uscat. Se recomandă spălarea manuală, cu apă călduță și uscarea pe o suprafață plană. În cazul fetrului din fibre artificiale, nu folosiți apă fierbinte și nici chiar foarte caldă, iar dacă doriți să îl neteziți, nu folosiți fierul de călcat cu funcția cu aburi.

– Fetrul e un material ușor de lucrat și de către copii, deoarece, așa cum am spus, marginile nu se deșiră.

– Dacă doriți să realizați tablouri sau obiecte de decor sau chiar haine din fetru făcut chiar de voi, achiziționați mai întâi fibrele de lână special lucrate pentru acest tip de prelucrare și învățați tehnica presării.

Spor la lucru!

Ema

Citeşte articolul despre aţă, detalii aici : https://www.revista-atelierul.ro/2016/03/17/ata-fir-cu-fir/

Citeşte articolul despre ac, detalii aici: https://www.revista-atelierul.ro/2016/03/17/ata-fir-cu-fir/

Save

Save

Save

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share