CITEȘTI

Iuliana Asoltanei, pasiune pentru bijuterii

Iuliana Asoltanei, pasiune pentru bijuterii

Distribuie articolul:
Share

Iuliana Asoltanei este unul dintre designerii selectaţi de Mihaela Ion pentru rubrica Brand recomandat de Revista Atelierul la Art Fashion Fair. Ne plac produsele realizate de Iuliana şi îi urmărim de ceva vreme bună traseul profesional de designer de bijuterii.

Spune-ne care este meseria ta de bază, cine este Iuliana Asoltanei în timpul când nu se ocupă de bijuterii?

Formarea din liceu și în facultate a fost axată pe partea estetică, de interacțiune cu corpul uman și funcționalitate în raport cu acesta. Astfel, aș putea spune că formarea mea profesională ține foarte mult de design. După 2008, când am renunțat la job-urile full-time, am urmat cursuri de bijuterie la Assamblage -Școala de bijuterie contemporană și în cadrul UCECOM.
În acest moment îmi realizez integral veniturile din designul și manufacturarea bijuteriilor sub nume propriu.
Pe lângă această pasiune transformată în modus vivendi (v-am spus că îmi construiesc ținutele în funcție de bijuteriile pe care vreau să le scot în lume?), sunt fascinată de lumea vegetală, cu toată diversitatea ei de forme și culori. De aceea îmi rezerv mereu timp pentru ieșiri în natură, mai ales acum când în sfârșit avem parte de primăvară.

Fiecare designer are un moment zero, când realizează care va fi traseul său de autor, care a fost acest moment pentru tine? Este ceva ce ai modifica în traiectoria ta de creatoarea de bijuterii?

Poate că momentul meu zero a fost atunci când am decis eu cu mine că voi face doar ceea ce îmi place și că voi urmări traseele creative care-mi sunt mie aproape de inimă? Sau poate că atunci când am realizat că unul din cele mai mari atuuri pe care le am este abilitatea de a lucra în culoare?
Privind în urmă m-aș sfătui, poate, să încep să experimenez bijuteria în metal mult mai devreme, și să merg pe acest drum. Pe de altă parte, cred cu tărie că sunt aici și că sumă a experiențelor pe care le-am parcurs până în acest moment, și că fiecare etapă m-a învățat multe despre mine și mediul material în care lucrez.

Care sunt materialele preferate în care lucrezi? Şi care ţi se pare ca ţi se potriveşte cel mai bine?

Materialele predilecte în această perioadă sunt metalele prețioase și cele neferoase, pietrele prețioase și semi-prețioase și perlele de cultură. Cred că am avut de învățat de la toate materialele pe care le-am încercat până acum și că fiecare și-a adus contribuția la colecțiile de până acum.
Deocamdată e încântător să mă gândesc că am privilegiul să lucrez cu ce are Pământul mai prețios de oferit și să dau formă unor bijuterii ce vor trăi cu purtătorul, vor deveni parte din zestrea emoțională a familiei, fie că vorbim despre primii cercei primiți în dar de la el, de inelul de logodnă sau de medalionul primit la nașterea primului născut…

De unde îţi iei inspiraţia, care sunt sursele tale de inspiraţie? De asemenea, să ne menţionezi şi influenţele muzicale, cinematografice, literare.

Mă inspiră lumea vegetală, dar și cea a insectelor. Astfel că, în cea mai nouă colecție, “Zbor” am decis să studiez siluetele fluturilor în mișcare.

La Art Fashion Fair unde te-am laureat cu titulatura de brand recomandat de Revista Atelierul ne-ai menţionat că nu participi la prea multe târguri. De ce ai ales să participi la câteva târguri?

Am ales să particip la un număr restrâns de evenimente deoarece piesele mele sunt realízate integral manual, ceea ce îmi limitează oarecum capacitatea de producție. ☺

Cum este pentru tine experienţa unui târg cu produse de autor?

După participări repetate la evenimente dedicate design-ului de bjuterie și pieselor de autor, sunt foarte incantată să văd cum s-a deschis apetitul românilor pentru această zonă. Evenimentele marca Autor, Assamblage, sau Marche de Noel au reunit unele din cele mai interesante selecții din domeniu, și au demonstrat că există o consistență pe piața bijuteriei românești emergente. A participa la evenimente de acest profil este important deoarece publicul este deja educat și are standarde înalte, dar și colegii sunt valoroși și contextul este potrivit pentru a admira píesele celorlalți și a vedea, de ce nu, cum evoluează fiecare.

Publicul Revistei Atelierul este interesat de sfaturi la obiect, primate de cei implicaţi în industriile creative, poţi să ne oferi câteva tips & tricks pentru a fi un designer de bijuterii bun?

Cele mai importante sfaturi ar fi:să să își caute propria “voce” creativă, să testeze bijuteriile purtându-le și să le construiască temeinic, calitatea e o bună carte de vizită.

Apreciem foarte mult colecţia ta NATURAlia, mai ales că acum este şi primăvară în Bucureşti, cum ai iniţiat această colecţie? Ce te inspirat în crearea ei?

Colecția NATURAlia a venit la mine într-o zi de iarnă gri, inițial cu două Frunze de Gingko Biloba, unele din cele mai interesante forme vegetale, pentru mine, la care tot revin de câțiva ani. Cu această colecție mi-am dezvoltat abilitățile de traforat în metal și mi-a crescut inima să văd cum, dintr-o foaie de metal, pot să decupez din ce în ce mai repede și mai bine forme complexe.
Am ales să pun în NATURAlia cât de multă culoare și exuberanță, ca și cum aș încapsula esența Primăverii, de purtat în doze zilnice în toate ținutele…

Cum ai descrie stilul tău în câteva cuvinte? Spune-ne de ce ai ales aceste cuvinte.

Stilul meu este decorativ, jovial și colorat. Decorativ pentru că îmi plac formele ornamentale, colorat pentru că e multă culoare în bijuteriile mele, fie că e data de pietrele folosite, de pigmenți sau de sticlă, și jovială fiindcă îndeamnă la plimbare împreună cu ele, la un mers săltat și sprinten.

Cum vezi statusul creatorilor şi designerilor de produs din România? Care sunt punctele forte şi slabe ale acestei industrii creative româneşti, din punctul tău de vedere?

Creatorii și designerii de produs sunt o breaslă în continuă creștere și e foarte bine să fie așa. Mă bucur că suntem din ce în ce mai mulți, astfel vom fi și din ce în ce mai creativi și mai buni. De asemenea e minunat că există apetit pentru acest tip de creații, care devin o altă formă de artă, mai apropiată de cotidian.

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share