CITEȘTI

Atelier de Grafică – Peniţă şi tuş

Atelier de Grafică – Peniţă şi tuş

Distribuie articolul:
Share

Fundația Calea Victoriei te invită în perioada 16-18 iulie la Atelierul de Grafică. În cele trei întâlniri vei avea ocazia să „te joci” cu tehnica delicate și plină de posibilități a desenului cu penița și pensula. Peniţa îți permite să folosești două dintre cele trei elemente de limbaj plastic, şi anume punctul şi linia. Al treilea element de limbaj plastic, pata, va fi experimentat prin intermediul pensulei. Și nu orice tip de pensulă, ci cea chinezească. Ai lucrat vreodată cu aşa ceva?

Tuşul ca material de lucru are o istorie îndelungată, dar de-a lungul perioadelor şi curentelor artistice nu a încetat să fie apreciat şi continuă să fie unul dintre materialele preferate ale artiştilor din zilele noastre.

Maria Bălan, artist grafic, îți va povesti cum era abordată această artă în Orientul îndepărtat și te va învăța, mai întâi, să folosești instrumentele de lucru specifice Chinei şi Japoniei. Încerci apoi și tehnici folosite de mari artiști europeni. Uite ce se întâmplă la fiecare întâlnire:

  1. Tuşul şi peniţa – arta europenă. În primul curs vom exersa acest tip de desen realizând o reproducere după desene ale unor artişti ce au utilizat frecvent această tehnică.
  2. Tuşul şi pensula – arta orientală. Exerciţiul va consta în reinterpretarea unor picturi japoneze în tuş negru pe hârtie de orez.
  3. Peniţa şi pensula – art nouveau. Întâlnirea finală ne pune în faţa unui exerciţiu ce utilizează ambele tehnici învăţate la cursurile precedente. Influenţa artei orientale asupra celei europene determină un nou tip de expresie, decorativ, organic rezultatul fiind reprezentat de stilul art nouveau. Exerciţiul va consta în a realiza o reproducere după o lucrare a artistului Aubrey Beardsley, acesta fiind unul dintre reprezentanţii stilului art nouveau şi singurul care lucra exclusiv cu tuş negru.
  • Înscrie-te pe [email protected], pentru că locurile sunt limitate.
  • Cursul are 3 întâlniri: luni 16, marţi 17, miercuri 18 iulie, de la 19.00 la 21.00
  • Cursul are loc la sediul fundației – strada C. A. Rosetti nr 47, etaj 1
  • Taxa de participare este de 240 de lei (220 card de fidelitate, studenți, elevi, pensionari) și include absolut toate materialele necesare.
Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share