CITEȘTI

Icruş Florea, meşter la a zecea generaţie

Icruş Florea, meşter la a zecea generaţie

Distribuie articolul:
Share

Icruș Florea a primit din partea Mihaelei Ion, cofondatoare a Revistei Atelierul, titlul de BEST MEȘTER la Art Fashion Fair 14. Icruș este un creator de bijuterii – un meșter, așa cum se prezintă el – care crede că o bijuterie trebuie să fie frumoasă, dar mai ales practică și ușor de purtat.

Sunt Icruș Florea!

Provin dintr-o familie care meșterește bijuterii din ciocan și nicovală de peste 150 de ani, mai precis sunt a 10-a generație și sper că nu ultima. Mărturisesc că nu-mi plăcea această meserie când eram mic. Chiar o detestam. Motiv pentru care nici nu am învățat-o, ca toți ceilalți, de la o vârstă fragedă, stând pe lângă părinți și bunici. Acum 4 ani, printr-un șir de ciudățenii, am pus mâna pe sculele de bijuterie. De atunci nu le-am mai lăsat din mână și nici nu am de gând să le mai las vreodată.

Primul eveniment la care am participat pe cont propriu a fost Art Fashion Fair și am fost atât de încântat de atmosfera de acolo și de oamenii cu care am interacționat (designeri și vizitatori), încât nu am mai ieșit din lumea asta. Sunt fericit și mândru că bijuteriile create de mine sunt apreciate, cumpărate, purtate și vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au sprijinit și încurajat de la început.

“Icruș Florea face bijuterii, cu alte cuvinte e bijutier, argintar, silversmith, ca să-nțeleagă toată lumea, ba chiar goldsmith. Icruș Florea știe meserie. E și el designer ca toată lumea, lucrează, bineînțeles, bijuterii gândite de el cap-coadă: de la geometria bucăților de abanos sau argint până la cum se vor mișca atârnând în urechile fine ale femeilor (pentru ca cel mai mult îi place să facă cercei); dar e un designer meseriaș. Îl veți vedea la stand, de multe ori, cu nicovala, cleștii și ciocanul lângă el. Nu-i stau mâinile, nici mintea. Modelele lui de cercei sunt cele mai căutate, cred ca jumătate din București îi purtăm cerceii iatagan, iar cealaltă jumătate pe cei cu abanos. Cerceii lui Icruș sunt executați perfect, sunt fini, ușor de purtat și imposibil să treacă neobservați, de neratat la Art Fashion Fair. Căutați-l pe Icruș Florea, stați de vorbă cu el, conversaţia lui e spumoasă, vă va face să râdeți și veți pleca acasă cu o bijuterie de lăsat moștenire.”

Mihaela Coman, Designer de bijuterie

“Icruș Florea este, înainte de toate, un personaj. Dacă cineva ar construi un roman doar în jurul lui, zău că ar fi cel puțin la jumătatea drumului către un best-seller. Pentru că e atât de plin de contraste, încât cred că e o veșnică surpriză și pentru cei care-l cunosc bine. Bijutier talentat, cu o manualitate ieșită din comun, are tot timpul o vorbă de laudă pentru ceilalți. Ingenios și conservator în același timp. Orgolios, dar teribil de modest. Timid, dacă stai să-l analizezi bine, dar cel mai mare showman când are nevoie să atragă atenția. Și le face pe toate cu atâta naturalețe încât ți-e clar că nu putea să le învețe, trebuie să vină din el.

Să vă spun cum creează Icruș o bijuterie? Iubind femeile! Pentru fiecare model de cercei, bijuteria lui favorită, compilează cumva instinctiv criterii pragmatice, cum ar fi greutatea cercelului (care trebuie neapărat să fie confortabil la purtare), cu ceva din psihologia femeii și îi adaugă din harul lui de a executa perfect tot ce-și imaginează. Orice femeie trebuie să fie mai frumoasă purtând cerceii lui Icruș, iar pentru asta el trebuie să simtă exact acel detaliu care ne face pe noi să ne simțim frumoase. Și uite, îi iese de fiecare dată. Fiindcă Icruș e tot o Inimă.”

Monica Iacovenco, designer de bijuterie

Fotografii: Art Fashion Fair

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share