CITEȘTI

Arome de Crăciun – Portocale

Arome de Crăciun – Portocale

Distribuie articolul:
Share

Citricele fac parte din viața și dieta noastră în mod curent, dar există o vreme când acestea nu ne erau accesibile mereu. Ne bucuram de ele la „zile mari” și, din fericire, Crăciunul se număra printre acestea. Astfel că pentru multă lume mirosul și gustul portocalelor este asociat cu sărbătorile de iarnă, că e vorba de aluatul de cozonac aromat cu coaja rasă de portocale sau de fructele consumate proaspete ca desert.

Sunt convinsă că fiecare are mâncăruri și băuturi preferate care conțin portocale. Iată în continuare câteva care mi s-au părut potrivite pentru acest sezon:

  • Rață cu portocale – o rețetă foarte cunoscută, care a fost reinterpretată într-o mulțime de feluri. Partea bună a sa este că poate fi adaptată: poate rața nu se află în meniul de Crăciun al fiecăruia, dar sosul și glazura de portocale merg de minune cu orice carne de pasăre și se pot face imediat.
  • Crêpes Suzette – aceste clătite cu portocale sunt o rețetă clasică a bucătăriei franceze și au devenit populare în toată lumea, fiind asociate cu perioadele de post ce premerg Crăciunul și Paștele. Nu există însă nici un motiv să nu poată fi consumate chiar și în zilele de sărbătoare dacă vă doriți un desert ușor și aromat.
  • Biscuiți moi cu portocale – aceste prăjiturele se prepară repede și sunt perfecte lângă o cană de ceai sau de cafea, aducând acel plus festiv de care simțim nevoia în zilele de Crăciun.
  • Vin fiert cu portocale – spaniolii știu ei ceva atunci când combină vinul cu sucul de portocale în faimoasa lor sangria. Și atunci de ce nu ar fi o combinație excelentă și pentru vinul fiert, alături de câteva condimente care să sublinieze aroma citrică?! În plus, sucul de portocale adăugat (sau fructele tăiate) scad cantitatea de zahăr adăugată necesară.

Surse imagini și rețete: Rață cu portocaleCrêpes SuzetteBiscuiți moi cu portocaleVin fiert cu portocale

 

Mirosul de portocale poate să fie prezent în casă și fără să provină de la mâncare. Cele mai aspectuoase două modalități de a face să se evapore încet uleiurile din coaja portocalelor mi se par următoarele:

  • Portocale cu cuișoare – de fapt, orice citrice merg în această combinație, dar avantajul portocalelor este că sunt suficient de mari cât să poată fi create modele decorative mai complexe decât, de exemplu, pe o clementină. Fructele se vor usca încet, iar în casă va mirosi a portocale și a cuișoare câteva săptămâni. Acestor decorațiuni parfumate li se spune „pomanders” în engleză și există o mulțime de tutoriale și indicații online în toate limbile pentru realizarea lor.
  • Lumânări în portocale – o altă categorie de decorațiuni care au la bază portocalele sunt lumânările de masă. Este o tradiție în anumite țări să se sculpteze în pulpa portocalelor o gaură suficient de mare încât să poată fi introdusă o lumânare (în general de tip pastilă sau candelă), care a căpătat în timp conotații religioase. O altă soluție este eliminarea totală a pulpei și umplerea cojii întregi cu ceară, după montarea unui fitil. Mie însă mi-a atras atenția o soluție – din nou – de parfumare: prin eliminarea pulpei și plasarea unei lumânări de tip pastilă într-o coajă de portocală perforată, căldura degajată este suficient de scăzută cât să nu ardă fructul, dar suficientă pentru a evapora uleiurile volatile.

Surse imagini și tutoriale: PomandersLumânare în portocalăAbajur portocală

 

Dacă aveți un surplus de portocale sau pur și simplu vă atrag decorațiunile din felii întregi de portocale (sau alte citrice) uscate, aveți posibilitatea de a crea obiecte unice cu care să vă împodobiți casa de sărbători. Am fost încântată de-a dreptul când am găsit această coroniță de mai jos în timp ce căutam propuneri pe care să vi le prezint aici. Tot din felii întregi uscate se pot realiza decorațiuni individuale sau în combinație cu fructe uscate de anason stelat, batoane de scorțișoară, conuri uscate sau… ce mai aveți la îndemână. După ce uscați feliile de portocală, e nevoie de grijă totuși: nu le lăsați în medii foarte umede.

Surse imagini și tutoriale: Coroniță din felii de portocaleDecorațiuni din felii de portocale

 

În zilele de Crăciun, una dintre ocupațiile favorite ale copiilor era decuparea cojilor de portocală în tot felul de forme, care apoi se uscau pe calorifer. Acum, însă, cu atâtea forme de decupat prăjituri la îndemână, nu mai trebuie să vă chinuiți: nu mai e nevoie de cuțit, astfel încât puteți crea fără grijă decorațiunile împreună cu copiii. Aveți doar grijă să faceți decupajele pe dos, altfel coaja se va rupe când apăsați pe ea formele de decupat.

Surse imagini și tutoriale: Ghirlandă din coajă de portocalăClopoțel din coajă de portocală

În mine, însă, portocalele stârnesc o amintire aparte din anii optzeci, când erau foarte rare și se găseau mai ales înainte de Crăciun: cu unghiile sale perfect îngrijite, mama desfăcea câte un fruct, care se deschidea în formă de nufăr. Chiar și acum, dacă vreau pur și simplu să mănânc o portocală, o desfac mai întâi în nufăr.

Vouă ce amintiri vă stârnesc portocalele și la ce le mai folosiți?

 

 

 

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share