CITEȘTI

Roxana Hodorog – bijuterii cu poveste

Roxana Hodorog – bijuterii cu poveste

Distribuie articolul:
Share

Pe Roxana Hodorog am cunoscut-o la cea mai recentă ediţie Art Fashion Fair, unde i-am oferit prin intermediul Mihaelei Ion, premiul de Best Designer. Ne place stilul propus de Roxana în bijuteriile sale şi apreciem maniera în care îşi promovează creaţiile.

Cum a fost să primeşti titlul de Best Designer din partea noastră la Art Fashion Fair 15?

A fost o surpriză minunată, mai ales că participam pentru prima dată la Art Fashion Fair!

Care a fost parcursul tău în domeniul creativ al bijuteriilor? Poveşte-ne un pic primele dificultăţi şi cum ai reuşit să le depăseşti, şi de asemenea spune-ne despre cât de extraordinar este să fii bijutier.

Primul meu contact cu lumea creației de bijuteriei a avut loc în 2011. După aproape 17 ani petrecuți în lumea corporatistă, m-am trezit într-o dimineață cu gândul foarte clar că trebuie să-mi dau demisia. Aveam o poziție bună, eram foarte apreciată, aveam o situație materială bună. Nici nu mă gândisem până în acea zi ca sunt nemulțumită, dar…. eram. Probabil că sufletul meu tânjea de mult după libertatea de a crea, iar aceea a fost ziua în care am și conștientizat nevoia de schimbare. Habar nu aveam ce voi face mai departe, știam doar că trebuie să schimb ceva major în viața mea. La scurt timp după ce am demisionat, am primit un telefon de la un vechi prieten, care, auzind de proaspătul meu statut, m-a întrebat ce mi-aș dori sa fac. M- am blocat, neștiind ce să îi răspund. A urmat întrebarea ajutătoare: “-Bine, dar ție ce îți place?” Instantaneu, fără să mă gândesc, am răspuns fără ezitare: “Bijuteriile din argint, acelea speciale, care nu se găsesc în toate magazinele…unicate, bijuteriile lucrate manual, care îmi vorbesc când le privesc”.

Prietenul a venit și cu soluția și mi l-a recomandat pe David Sandu, care tocmai începuse să organizeze cursuri de bijuterie. Era noiembrie 2011, m-am înscris cu mult entuziasm, am urmat Basic 1…și viața mea nu a mai fost niciodată la fel!

Am învățat că, atunci când ne dorim din tot sufletul ceva, Universul ne ajută în moduri misterioase, magice aș zice, să ne împlinim visul. Descoperirea bijuteriei ca mijloc de exprimare a însemnat pentru mine începutul unei călătorii fascinante către propria identitate. Fiecare nouă piesă creată exprimă o emoție, o preocupare, o parte din mine.

Cum ai ajuns la numele Silverjoy?Silverjoy a fost numele pe care l-am folosit la începutul activității mele în domeniul bijuteriei. Rezuma starea pe care mi-o conferă creația bijuteriilor din argint. Deși argintul a rămas prima mea dragoste, odată cu extinderea sferei de materiale folosite am adoptat numele Roxana Hodorog Jewelry, sub care lucrez acum.

Ai făcut parte din echipa Camera Lucida, expoziţie care a fost expusă în New York şi Bruxelles, cum a fost această experienţă?

Extraordinară! Expoziția Camera Lucida, organizată de Assamblage- Asociația Națională a Designerilor de Bijuterie din România în colaborare cu Ministerul Culturii, a avut drept temă comemorarea a 100 de ani de la Primul Război Mondial. Tematica mi s-a părut tristă, apăsătoare și inițial chiar nu eram convinsă că vreau să particip. Se pare însă că optimismul și tendința mea de a vedea binele în orice au câștigat, iar piesele cu care am participat la expoziție sunt inspirate de forța extraordinară a oamenilor de a reconstrui – atât în plan material, cât și spiritual. Punctul focal al fiecărei bijuterii este un cristal de bismut, care a trecut printr-un proces de distrugere totală. Când este încălzit, bismutul își schimbă starea de agregare din solid în lichid, devenind o masă amorfă- asemenea așezărilor întregi distruse în război. În timp ce se răcește, metalul topit se reconstituie, crescând sub forma unor cristale fascinante – o metaforă vizuală a orașelor distruse în război și reconstruite ulterior.

Care a fost cea mai insolită comandă pe care ai primit-o?

Când creez bijuterii la comandă, totul pleacă de la o discuție cu clientul în care încerc să îl cunosc, să îmi dau seama ce îi place, care îi sunt preocupările. Apoi creez bijuteria așa cum simt eu că i s-ar potrivi. Intenția mea este ca cel care o poartă să o simtă ca pe ceva ce îl reprezintă, îl ajută să își afirme personalitatea. Deci nu poate fi vorba de insolit.

Când erai mică, şi visai la o posibilă carieră, ce ţi-ai propus atunci să ajungi?

Eram total îndrăgostită de învățătoarea mea și visam să ajung ca ea – învățătoare, ceea ce s-a și întâmplat. A fost prima mea profesie și am practicat-o cu tot sufletul, așa cum mi-am urmat fiecare vis.

Care sunt creativii pe care îi admiri şi vrei să le spui acest lucru?

Mă opresc la o mică selecție dintre cei români, lista este foarte lungă…David Sandu, Simina Filat, Mihaela Crețescu, Doina Russu.

Tu ai reușit să transformi hobby-ul în afacere. Ai putea să dai un sfat cititorilor noștri care doresc să facă acest pas?

Să își asculte sufletul și să nu le fie frică! Să aibă curajul de a-și urma visul și restul va veni de la sine….If there is a will, there is a way!

Cum este pentru tine experienţa unui târg? Care sunt plusurile şi minusurile unui astfel de eveniment?

Depinde de târg. Personal, prefer târgurile de autor, unde publicul este interesat să afle și povestea din spatele unei colecții. Sunt foarte fericită când întâlnesc oameni cărora le face plăcere să asculte cum s-au născut bijuteriile respective, ce semnifică ele. Sunt oameni cu care rezonez, avem ceva în comun, iar întâlnirea cu ei mă face de fiecare dată să mă simt minunat.

Unde găsim produsele tale? Ce colecţie pregăteşti?

Produsele mele pot fi găsite pe www.roxanahodorog.com, pe FB www.facebook.com/RoxanaHodorogJewellery/ sau la târgul de bijuterie AUTOR, organizat în fiecare primăvară (anul acesta, ca și anul trecut, în foaierul Teatrului Național București). Lucrez la colecția pentru AUTOR, care prefer să rămână o surpriză! Pot doar să vă spun că este veselă, colorată, și, desigur, cu poveste!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share