Alexandra Nacu: Best Maker

Distribuie articolul:
Share

Alexandra Nacu a primit prin partea noastră, prin intermediul Mihaelei Ion (co-founder Revista Atelierul) titlul de Best Maker la cea mai recentă ediţie de VFair. Ne place stilul propus de Alexandra în bijuteriile sale, vrem să îi vedem creaţiile la cât mai diverse târguri naţionale şi internaţionale.

Cum este să fii designer de bijuterii cu studii în drept sau mai bine spus cum/ care a fost parcursul tău de a deveni bijutier?

Am început să cochetez cu ”bijuteria” din facultate. Am studiat dreptul și din timpul facultății mi-am dorit să devin independentă financiar. Astfel am început ceva nou după o perioadă în care m-am format într-un alt domeniu, fără nici un plan de business sau investiție. Chiar dacă nu am momentan studii acreditate în domeniul bijuteriei, nu am fost niciun moment descurajată să demonstrez că orice este posibil atâta timp cât îți dorești.

Cum a fost să fii în faţă alături de Laura Călin şi de mine, şi să primeşti premiul de Best Designer la Vfair din partea Revistei Atelierul?

Este primul meu premiu câștigat în 8 ani de când fac bijuterie. Am fost și sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare Revistei Atelierul că m-a ales Best Maker în cadrul târgului V for Vintage, la care am participat încă de la primele ediții.

Care este cea mai ciudată comandă pe care aţi primit-o? Dar cea care a fost cel mai greu de realizat, însă cu cele mai multe satisfacţii?

Momentan nu pot spune că primesc comenzi ciudate sau greu de realizat. De fiecare dată am încercat să nu refuz până nu am analizat modelul solicitat și chiar și atunci când am crezut că este dificil, am reușit să găsesc soluții.

Cât despre satisfacții? Am avut multe și ele justifică, în parte, perseverența mea în acest domeniu. Am să-mi amintesc aici doar de un 8 Martie care mi-a pus la încercare nu numai creativitatea dar și puterea de muncă pentru a face față unei comenzi uriașe într-un timp scurt. Părea, la un moment dat, o sarcină insurmontabilă, așa că, la final, bucuria realizării a fost pe măsură.

Cum caracterizezi în câteva fraze stilul propus de tine în colecţiile tale? Care sunt produsele care se vând cel mai bine?

Brandul Alexandra Nacu Jewelry propune mereu un stil chic minimalist. Am încercat mereu, prin piesele pe care le creez, să poată fi purtate de oricine și le dorește. În ultimul timp sunt foarte căutați cerceii și colierele, care sunt și printre preferatele mele, dar piesele de bijuterie care sunt solicitate constant, indiferent de sezon sau tendințe, sunt inelele.

Ce ai obţinut de la Alexandra Nacu Jewelry în primii 8 ani? Ce îţi propui pentru următorii 8 ani?

 În 8 ani am câștigat o frumoasa experiență în ceea ce privește bijuteria. Am cunoscut lume de la care am avut de învățat atât pe plan profesional cât și personal. Nu în ultimul rând, cred că am făcut ce mi-a plăcut, am creat piese apreciate de foarte multe persoane și purtate de multe altele. Îmi propun să cresc alături de proiectul Alexandra Nacu Jewelry și să îl fac cât mai cunoscut. Unul dintre obiectivele importante pe care mi l-am propus este să interacționez cu domeniul bijuteriei în afara țării, prin intermediul târgurilor și expozițiilor de profil și al cursurilor și workshopurilor organizate de instituții consacrate.

Care sunt bijuteriile cele mai dragi ţie?

Fiecare piesă are însemnătatea ei. De la colecție la colecție îmi place din ce în ce mai mult ce pot realiza și mă bucur când și clienții mei apreciază dedicarea mea.

Cum ai schimbat tu piaţa designului de bijuterii?

Cred că este mult spus că am schimbat piața designului de bijuterie, dar cu siguranță am avut un impact asupra tuturor celor care mă cunosc și care mi-au achiziționat și purtat bijuteriile.

Ce ai pregătit pentru viitoarea colecţie?

Întotdeauna am ținut cont de tendințe într-o măsură mai mică sau mai mare, dar mi-a plăcut să dau frâu liber și imaginației. Un bun exemplu sunt perlele. Îmi plac și doresc să arăt că se pot purta în multe combinații. Deoarece cred că nu trebuie excluse din garderoba unei femei, am considerat că trebuie să le „îmbrac” și să le combin cât mai mult cu piese realizate manual din argint. Vor rămâne mereu la modă, dar puține femei le mai poartă în felul clasic, elegant, de aceea am creeat piese care să reintroducă perla cât mai ușor într-o ținută de zi sau de ocazie.

Cum este experienţa unui târg pentru tine? Care sunt plusurile, dar şi minusurile unui târg din punctul tău de vedere?

Participarea la evenimentele dedicate designului de bijuterie are un rol foarte important. Consider că sunt puține dezavantaje în comparație cu avantajele. Experiența este unică mai ales când intri în contact cu atât de mulți oameni care îți apreciază munca și te susțin.

Care sunt sursele de inspiraţie pentru colecţii? Cum arată atelierul tău?

Inspirația vine mereu din orice mă înconjoară. Tendințe, oameni, sentimente, toate reprezintă un amalgam de idei, senzații, care pot fi punctul de plecare pentru o noua piesă de bijuterie. Orice mă sensibilizează și îmi provoacă sentimente frumoase mă învață să proiectez piese memorabile.

Care este cea mai recentă descoperire pe care ai făcut-o, şi ţi-a schimbat sau mai bine spun, pus într-o nouă lumină designul de bijuterie?

Revin la perle: da, sunt podoabe pentru femei și nu numai, de mii de ani, dar mie mi-au stârnit interesul de mult. Încă din cele mai vechi timpuri, au fost considerate ca aducătoare de de noroc și fericire, iar frumusețea, finețea lor le-au făcut făcut ”vedete” în nenumărate bijuterii uimitoare.

Iată, de ce nu, mi-am zis, acum perlele pot coborî în stradă, dar și la teatru, printr-un design potrivit pe care, sper eu, l-am reușit în bijuteriile mele.

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share