CITEȘTI

IMBOLD NATIV lansează Bucate de prin sate

IMBOLD NATIV lansează Bucate de prin sate

Distribuie articolul:
Share

Miercuri, 3 iulie, va avea loc lansarea unei mici cărți de rețete din Transilvania Bucate de prin sate în Șura Albă de la Viscri 32 în deschiderea festivalului de gastronomie la sat Imbold Nativ.

Cărticica adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este doar hrană, ci și ritual, că gătitul ar trebui mereu precedat de buna intenție a folosirii ingredientelor. Bucuria mâncatului și respectul pentru fiecare îmbucătură sunt date de echilibrul datorat naturii și atenției pentru redescoperirea ingredientelor simple, locale.

Secretele gastronomiei transilvănene au fost tipărite într-o cărticică de bucate reinterpretate de Oana Irina Coantă – Slow Food Țara Bârsei / Bistro de l ‘Arte, Mara Oană – Viscri 32 – Blue House and White Barn Restaurant, Chef Melinda Teohari, Mama Gerda – Viscri 22, Tanti Vio – Viscri 125, chef Horia Șimon – Clubul Gastronomic Transilvan, chef Ioan Bebeșelea – Slow Food Sibiu, chef Daniel Joa – Slow Food Sibiu, Chef Mihai Toader – Fragmente, 2 Women Chefs – proiect culinar feminin. 


Cărticica „Bucate de prin sate” descoperă, susține, documentează și reinterpretează rețete vechi și promovează restaurante și bucătari responsabili, care respectă principiile Slow Food: sănătos, curat, corect. Câteva dintre secretele gastronomiei transilvănene vor fi descoperite în bucătărie la prepararea a 24 de rețete printre care: Întinsură din zer, caș și burduf cu pită de mălai (Oana Irina Coantă), Cartofii ciobanului răzăliți cu cârnați de casă copți (Mara-Elena Oană) sau Ciorbă săsească de mere (Mama Gerda).

„Bucate de prin sate”  a fost ilustrată de artistul Andrei Argaetic și conține referințe despre plante arhaice, folosite în trecut în gastronomia transilvăneană – un material semnat de Mona Petre de la Ierburi Uitate.

Festivalul Imbold Nativ este primul demers gastronomic coordonat simultan de Asociația Imbold în patru sate din Transilvania (Viscri, Criț, Meșendorf și Saschiz) și implementat de membrii comunităților locale. Obiectivul principal este descoperirea și promovarea gastronomiei locale ca formă a patrimoniului imaterial, factor de identitate locală și națională și catalizator pentru turismul sustenabil.

Programul complet îl puteți găsi pe www.cuimbold.ro , rezervări la https://eat-local.ro

Imbold Nativ este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, organizat de Asociația Culturală Imbold și Viscri 32, cu sprijinul Asociației My Transylvania, Experience Transylvania, Slow Food Viscri.

Degustat de Radio Guerrilla

Vinul festivalului: Villa Vinea

Parteneri locali: Primăria Saschiz, Asociația Vecinătatea Femeilor din Saschiz, Fundația Michael Schmidt, Centrul Comunitar Viscri, Meșendorf Gasthaus, GAL Dealurile Târnavelor, Meșendorf 65, Colinele Transilvaniei, Winebox, Fundația Adept Transilvania, Fundația Mihai Eminescu Trust, Slow Food Saschiz, Viscri 125, Teracota Mediaș, Kredenz, Pivnița Bunicii.

Parteneri media: Ierburi Uitate, Festivalier, IqAds, Smark, Igloo, Cooperativa Urbană, Designist, Feeder, Zeppelin, Designist, Savori Urbane, Acuarela, Pofte și Călătorii, 2 Women Chefs

Ingrediente de la producători locali din:

Viscri, Saschiz, Criț, Meșendorf, Rupea, Bârsău, Grânari, Rotbav, Cund, Mica, Stupini, Odorheiu Secuiesc, Sânpetru

Comentarii

Co-fondatoare a Revistei Atelierul şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională. Are o experienţă de peste 15 ani în promovarea industriilor creative şi culturale internaţionale, specializându-se în Londra, Paris, Strasbourg & Nancy. Este o curatoarea activă & lector universitar doctor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share