CITEȘTI

Isabelle Vijiiac şi colecţiile capsulă

Isabelle Vijiiac şi colecţiile capsulă

Distribuie articolul:
Share

Isabelle a crescut o dată cu Revista Atelierul, ea era printre puţinii designeri vestimentari de care auzisem  în 2010, când am publicat primul articol. Ne place de atunci stilul propus de ea, admirăm de fiecare data colecţiile sale şi apreciem perseverenţa cu care îşi creează şi re-creează brandul.

1. Cum a fost să primeşti titlul de Best Designer din partea noastră la Art Fashion Fair?

A fost o surpriză frumoasă mai ales ca ma leagă o prietenie frumoasă de voi, încă de la inceputurile de drum ale Atelierului vostru si al meu.

 2. Care a fost parcursul tău în domeniul designului vestimentar? Poveşte-ne un pic primele dificultăţi şi cum ai reuşit să le depăseşti, şi de asemenea spune-ne despre cât de extraordinar este să fii designer vestimentar

Am fost mereu pasionată de texturi si culori, bunica a fost o inspirație pentru mine de mică. Am urmat cursurile Facultății de Arte din București și am început apoi mai mult în joacă sa cochetez cu deschiderea unui atelier, si văzând entuziasmul cu care erau primite creațiile mele am perseverat şi m-am reinventat în fiecare an. Imi place să transpun în hainele ce imi poartă semnătura pasiunile mele, ce mă inspiră din filme, muzică, călătorii etc. Îmi place sa realizez colecții capsulă care sa spună o poveste, nu aş vrea să mă abat de la ideea de a crea piese unicat sau serii limitate şi să ofer persoanelor care îmi trec pragul experiența unei produs realizat sur mesure, care să-i definească şi să-i pună în evidenţă trăsăturile corpului. Uneori se întâmplă să am si comenzi care să solicite mai multe probe  decât cele planificate initial, sunt lucruri în acest job care mai apar neprevăzut fiindcă țesăturile se așază diferit pe oameni, şi îți pot rezerva surprize. Dar la finalul zilei am mereu pacea sufletească știind că fac ce îmi place şi asta mă ajută să trec şi peste momentele dificile.

 3. Care a fost cea mai insolită comandă pe care ai primit-o?

Îmi place sa fiu surprinsă de ideile clientelor mele si încerc sa țin cont pentru comenzile made-to-measure de unele detalii care se potrivesc şi cu estetica brandului.

 

4. Când erai mică, şi visai la o posibilă carieră, ce ţi-a propus atunci să ajungi? Dacă nu erai designer vestimentar care crezi că era parcursul tău profesional?

Când eram copil nu visam la nimic din ceea ce fac azi, deși mă jucam cu păpuși şi le făceam haine. Ba uneori mai tăiam si din materialele bunicii să-mi cos mie diverse idei năstrușnice. Am visat sa fiu pe rând medic, arheolog, balerină si actriță. Cu dansul am cochetat o perioadă şi mi-e tare drag în continuare.

 5. Care sunt creativii de peste tot pe care îi admiri şi vrei să le spui acest lucru?

Am o afinitate pentru designerii de moda veche: Dior, Balenciaga, YSL, Madame Grès a căror piese am căutat să le văd în expoziții, în călătoriile mele. Acum îl admir pe Raf Simons şi mi-ar face plăcere să îl întâlnesc. In România persoanelor cărora le admir munca le-am zis acest lucru când am avut ocazia, ştiu cât de important este un feedback în domeniul creativ.

 

6. Tu ai reușit să transformi hobby-ul în afacere. Ai putea să dai un sfat cititorilor noștri care doresc să facă acest pas?

Să-şi păstreze mereu optimismul şi să nu renunțe la ideile lor, cele mai frumoase experiențe se nasc uneori din greșeli si încercări.

7. Cum este pentru tine experienţa unui târg? Care sunt plusurile şi minusurilor unui astfel de eveniment?

In atelier este mereu agitaţie inainte de participarea la un târg de profil, ideile bune mereu se nasc din/ în perioadele cu deadline-uri urgente. Dar îmi place să cunosc oameni noi şi să le povestesc despre universul meu. Este o experiență interesantă şi unică întotdeauna.

8. Cât de mult contează pentru tine reţelele de social media?

Cred că nu doar pentru mine platformele de promovare ca Instagram si Facebook ne-au ajutat să ne facem cunoscuţi. S-au schimbat multe față de 2009 când am deachis eu pagina atelierului şi, deşi îmi consumă ceva timp să fiu prezentă în online constant, e un lucru necesar în ziua de azi dacă vrei sa fii vizibil.

9. Ştiu că în această perioada vei realiza o nouă sedinţă foto pentru noua colecţie, ce ne poţi spune despre aceasta?

Momentan eu lansez mai mult colecţii capsulă orchestrate în jurul unei povești pe care o imaginez din ţinutele create pentru sezonul în care ne aflăm. Imi place să cred că rochiile mele, atunci când sunt purtate, transformă persoana care le poartă în personajul din acea poveste. Acum am avut o ședință foto pe plaja de la Corbu, visam la ceva cu iz mediteranean, care sa te ducă cu gândul la tărâmuri îndepărtate unde ai putea să călătorești cu gândul sau îmbrăcată în rochiile pe care le vezi fotografiile mele.

10. Te ştim de aproape 9 ani, cum vezi tu schimbarea graduală a industriilor creative?

Da, a trecut ceva timp de atunci 🙂 Îmi place ca s-a creat plajă mai largă de produse şi s-a format şi un public mai închegat pentru produsele de designer. Am învățat să apreciem mai mult lucrurile Made in România şi mă bucură lucrul acesta. Cred ca vor evolua şi mai spectaculos pe viitor mai ales că nu ne mai este frică să experimentăm stilistic atât de mult ca la început.

11. Cum arată o zi de lucru, în atelierul tău?

Este foarte diferită de la o zi la alta, depinde de perioada anului. Acum vara este mereu agitaţie cu probele şi predările rochiilor pentru evenimentele şi petrecerile care se ţin într-un ritm alert. Dar n-aş putea spune că mă plictisesc niciodată, mereu am de schițat câte ceva, de răspuns la mailuri sau de ales țesăturile pentru viitoare proiecte sau pentru comenzile din atelier. Dar nu m-aş putea obişnui altfel, e plăcut sa fii ca un dirijor în toată povestea asta.

Isabelle Vijiiac a primit premiul pentru Best Designer la ediţia de primăvară a Art Fashion Fair. Mihaela Ion, co-fondatoarea Revistei Atelierul i-a înmânat acest premiul.

 

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share