#StayHome Creativ cu Daniela Balea

Distribuie articolul:
Share

Revista Atelierul a creat un set de întrebări (oracol contemporan, cum ne place nouă să spunem, #StayHome Creativ) şi vrem să aflăm de la creativi, cum s-au adaptat la această nouă realitate. Începem aşadar, cu un prim creativ care şi-a mutat activitatea acasă, şi anume cu Daniela Balea, Fotograf & Graphic Designer (şi pentru Revista Atelierul), https://www.instagram.com/danielalazarphotography/

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Biroul meu este parte integrată din mobilierul din living. Este mobilier ikea făcut pe gustul meu, spațios și foarte practic. Lucrând foarte mult la calculator, am optat pentru un calculator pc + desktop, cu un monitor sufiecient de mare cât să îmi permită să observ și celel mai mici detalii. Pe lângă acest monitor mă înconjoară un ambient cald alcătuit din rame foto cu cei dragi și flori colorate.

Daniela Balea // Fotograf & Graphic Designer // https://www.instagram.com/danielalazarphotography/

Fotograf: Daniela Balea // Campanie Malvensky

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou? 

Nu am schimbat abolut nimic.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

De la birou am avut nevoie numai de laptopul de lucru și un hard extern. În rest, am acces în cloud la materialele de care am nevoie și tocmai am instalat săptămâna trecută un sistem de stocare cu acces la distanța de pe orice device.

4. Care este rutina ta acum? Cum arată înainte o zi de lucru pentru tine?

Rutina mea este foarte simplă. Trezit la 9, first thing first, coffee. Altfel nu sunt om cu care să poți sta de vorbă. După ce mi-am sorbit prima gură de cafea, laptopul este deja deschis și eu sunt gata să încep lucrul. Lucrez de aproximativ doi ani pe whatsapp, trimit materialele și apoi primesc feedback imediat din partea echipei. Muzică sau TV în surdină, pauză scurtă de maza la ora 13:00 și lucru intens până la ora 17:30. După ce termin lucrul pentru job, închid laptopul și mă mut la calculatorul de acasă de unde o iau de la capăt.

5. Cât de fericit este animalul tău de companie? (Dacă ești posesoarea/posesorul unui animal de companie)

Acasă avem două suflete blânde: pe Sahsa – pisica noastră și Negruța – cățelușa noastră.  Nu pare să se fi schimbat ceva în comportamentul lor, dar cred că se bucură de prezența noastră acasă.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ? O schiţă, un desen, o nouă idee pentru un produs, pentru un curs, în funcţie de meserie

Chiar da. Am tot jonglat cu idei în ultima perioadă și acum mi-am făcut curaj să cred un pic mai mult într-una din ele. Mi-am dat seama că am o resursă bună pe care mi-o pot exploata, creativitatea și timpul meu. Așadar, statul acasă îți da timp să te gândești mai bine la ceea ce îți dorești, să cântărești idei și să le pui în practică.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

Mi-e greu să las aici un singur profil, urmăresc oameni din arii foarte diferite de activitate, toți creativi: de la fotografi, ilustratori, designeri de haine, bloggeri, samd. Nu îi urmăresc numai pentru contentul creativ, ci și pentru mesajele pe care le transmit prin rețelele sociale.

8. Ce site din industria creativă ai descoperit acum, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Canva – un site dedicat oamenilor de grafica, oameni care pot crea design-uri si template-uri pentru diverse materiale şi le pot vinde mai departe prin site-uri conexe – creative market, etsy.

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Am descoperit acum că The Metropolitan Opera oferă live streaming la ei pe site cu opere din repertoriul lor. Wednesday, March 18 – Verdi’s Îl Trovatore, Thursday, March 19 – Verdi’s La Traviata, Friday, March 20 – Donizetti’s La Fille du Régiment, Saturday, March 21 – Donizetti’s Lucia di Lammermoor, Sunday, March 22 – Tchaikovsky’s Eugene Onegin.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creativ şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Motivație și productivitate ai dacă ești bine tu cu tine. La mine așa funcționează. Din acest motiv, singurul sfat pe care vi-l pot da este să fiți cât se poate de calmi, să tratați această situație cu seriozitate dar cu gândul că dacă ne străduim și facem tot ce ni se recomandă (#staiacasa), vom fi bine. Un alt lucru care mă influențează pozitiv este o casă curată. Îmi place să mă apuc de lucru atunci când casa este în armonie, miroase bine și toate lucrurile sunt la locul lor.

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

Dirty Heads – Vacation – top 1 ajunge pentru mine

12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

Am niște gusturi muzicale diversificate dar întotdeauna mă întorc la: Michael Buble, Etta James/ Louis Armstrong/Ella Fitzgerald. Și la muzică pop a anilor 2000. La birou ascult de obicei muzică radio: Radio Monte Carlo2, Radio Guerilla, Fip Radio.

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Nu sunt genul care urmărește mai mult de 1 serial odată. Acum mă uit la Suits. Înainte de asta m-am uitat la Jane the Virgin și inainte de asta, la Grimm.

14. Ce videoclip muzica, tutorial şi/sau podcast creativ*ai descoperit sau redescoperit?

Urmăresc cu interes canalul de youtube al celor de la Photigy. Oferă pe lângă cursurile plătite și foarte multe tutoriale explicative despre fotografie de produs, fotografie comercială, bijuterii, șamd.

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Am mai multe cărți pe noptieră și îmi doresc foarte mult să le citesc. “A fost odată un râu”-Diane Setterfield este o carte primită și care pare interesantă. Mai am “Agonie și extaz” începută și neterminată. Sper să găsesc mai mult timp pentru citit.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Sfat: Fii calm și pozitiv! Totul va fi bine!

Editor’s Note: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional.

Dacă vrei şi tu, să răspunzi la acest interviu, trimite-ne un mail la [email protected] şi revenim cu detalii! #StayHome & Be Creative!

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share