#StayHome Creativ cu Gabi Toma

Distribuie articolul:
Share

Continuăm rubrica #StayHome Creativ cu Gabi Toma, graphic designer, ilustrator, şi un creativ alături de care am crescut împreună.

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

În ultima perioadă am lucrat de acasă (pe proiectele de la job, dar și pe proiectele personale). Nu am un atelier/ birou special amenajat, nu am avut niciodată – e în plan de ceva vreme, dar tot amân. În schimb, am un fel de „zonă de lucru” în living, unde se află computerul și tableta pe care le folosesc  zilnic. Recent am investit într-un Ipad, pentru flexibilitate mai mare, și am inceput să îl folosesc destul de des pentru schițe/ ilustrații mai simple (cel mai des făcute pe canapea). Am și 2 colegi de „birou”: soțul meu și Stela, pisica-muză care îmi inspiră ilustrațiile. Fiecare are ritmul și nevoile lui, dar până acum am conviețuit în pace =^ . ^= Prin fotografiile pe care le postez pe social media mai apare o pisică, extra pufoasa Sonia. Ea locuiește cu părinții mei, iar in perioada asta ne auzim doar la telefon (este un fel de muză la distanță).

Gabi & Stela – pisica muză

Pentru desen tradițional (acuarelă, creione colorate, tuș, etc), e puțin mai complicat, dar de regulă imi amenajez un colț tot în living sau pe masa din bucătărie (în bucătarie ajung cand mă ascund de Stela). Nu lucrez pe formate foarte mari (maxim A3), astfel că, în general mă descurc așa.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Am făcut ordine pe masa de lucru și prin casă în general. Și am refăcut stocul de cafea! Pentru că nu voi merge la birou o perioadă, am acces la computerul de acolo prin VPN, ceea ce mă ajută destul de mult. Nu este prima dată când lucrez de acasă, și nu am nevoie de condiții speciale ca să îmi pot face treaba –  doar un computer funcțional (și poate o tabletă grafică), o conexiune bună la internet și puțină ordine.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Nu am adus nimic în afară de o pereche de căști. Uneori mai urmăresc tutoriale/cursuri online și am nevoie de ele. Tipul de proiecte la care lucrez nu necesită luarea unor măsuri speciale.

4. Care este rutina ta acum? Cu arată înainte o zi de lucru pentru tine?

Înainte, după ce mă trezeam începeam să mă pregătesc pentru mersul la birou (ales haine, makeup, accesorii!). Mâncam ceva pe fugă, îi pregăteam și Stelei și apoi plecam. După o plimbare scurtă cu metroul și încă puțin mers pe jos (care include admirat pisici de cartier, păsări, flori, etc) ajungeam la birou. Pregăteam un pahar cu apă și o cafea și apoi work. Pauză de prânz (cu ceva adus de acasă, luat de la unul din restaurantele din zonă sau comandat online) și cafeaua nr.2. Work din nou, iar la finalul zilei refăcut traseul spre casă, cu posibile opriri pe parcurs – la supermarket, librării, cafenele, etc.

Acum, mă trezesc, pregătesc cafeaua și micul dejun (pentru noi și pentru Stela). No more makeup (doar cremă de zi u.u), no more fancy clothes. Imi verific mailurile și mesajele și apoi lista de taskuri, după care mă pun la lucru. Pauză de prânz +cafeaua nr.2, mițăit și jucat Stela, apoi din nou la lucru. La finalul zilei pregătesc cina iar apoi pauză de citit. Mai schițez pe Ipad sau în caiet, ne mai uităm la seriale + puțin social media time.

Diferențele principale constau în faptul că nu mai folosesc transportul public (ies din casa foarte rar – pentru cumpărături, la magazinul din zonă), gătesc mai des, nu am mai comandat nimic online (mâncare sau alte produse), citesc mai mult (yeeey – cred că am șanse să îmi inchei reading challenge-ul cu succes) și comunic mai mult cu colegii de birou, prieteni, rude pe chaturi sau la telefon (aici duc lipsa mersului la birou , întâlnirilor la cafea cu prietenii, etc). Șiii, am scos stepperul din debara și am început să fac exerciții fizice mai des – stând în casă atât de mult, îmi vine să ronțăi încontinuu; trebuia să iau măsuri.

5. Cât de fericit este animalul tău de companie? (Dacă ești posesoarea/posesorul unui animal de companie)

Stela pare destul de mulțumită de noile aranjamente. Este o pisică foooooarte iubitoare și când suntem acasă îi place să primească cât mai multă atenție (chiar acum, în timp ce scriu aceste rânduri, o țin în brațe și încerc să evit să roadă cablul tabletei). Ne jucăm cu ea mai des și se implică cât de mult poate în activitățile fiecăruia dintre noi (mai ascunde o gumă de șters sau o pereche de căști… mai gustă o plantă…doarme pe o carte…na…treburi pisicești). Mai nou mă urmărește prin casă și îmi ocupă locul pe canapea/scaun de câte ori mă ridic.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ? O schiţă, un desen, o nouă idee pentru un produs, pentru un curs, în funcţie de meserie (dacă este cazul trimite-ne o poză)

Am o listă luuuungă de To Do’s din punct de vedere creativ și nu știu de care să mă ocup mai repede. Am terminat o ilustrație pentru care făcusem schițele acum câteva săptămani (nimic foarte complicat, doar amânat) – Cacti King, și am mai uploadat câteva ilustrații cu pisici primăvăratice în shopul online de la Printoteca – link shop https://printoteca.ro/ro/vendor/gabi-toma

Cacti-Queen and Cacti-King

Mai lucrez la un logo și incerc să mă mobilizez să particip la câteva concursuri de ilustrație… we’ll see… Și mai vreau îmi updatez portofoliul (există și un site în lucru, dar acolo mai durează). Am făcut și 2 ilustrații pe care le-am declinat in wallpapers pentru desktop si mobil pe care vreau sa le ofer free of charge doritorilor.

Mda… din păcate lucrurile merg într-un ritm mai lent decât mă așteptam. Nu tot timpul am energia sau dispoziția necesară să lucrez la ceva anume (chiar dacă lista de opțiuni e lungă). Uneori mă pun pe citit, sau urmărit un documentar, mai stau de vorbă cu prietenii, cu rudele;  alteori mă blochez pe social media urmărind știrile sau ce mai fac alții. Dar asta e… fiecare are ritmul lui.

7. Site-ul unui creativ*pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

Urmăresc mai mulți creativi cu precădere pe Instagram. Sunt foarte mulți oameni foarte interesanți, cu proiecte faine. Lisa Congdon îmi place foarte mult; i-am citit cartea ART INC. anul trecut și îi urmăresc feedul  plin cu ilustrații faine și culori vibrante. Îmi place super mult și feedul celor de la Studio CO+LOR (@studiocolor.co) – sunt foarte creativi și au niște proiecte interesante care combină ilustrația cu modelarea 3D și animația. În perioada asta participă la provocarea 36 Days of Type și își creează propriile litere de alfabet, inspirându-se din diverse sporturi. Ca rezultat, au modelat o serie de personaje super colorate, fiecare practicând un alt sport.

8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Ceva mai recent am descoperit pagina Monday’s Challenge (@mondayschallenge) unde se lansează provocări pentru cei pasionați de animație și motion design –  în fiecare săptămână ai o temă (reprezentată printr-un cuvânt cheie) și o paletă cromatică și în baza lor trebuie să faci o animație de 5 secunde intr-un format prestabilit. Rezultatele sunt foarte faine. Tot încerc să îmi fac curaj să particip la una din provocări…dar mereu  găsesc pretexte să amân, și apoi îmi pare rău. Tot din zona asta am descoperit feedul celor de la Motion Design School (@motiondesignschool)  care oferă tips and trick pentru cei ce fac animație.

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

În general nu urmăresc muzee sau galerii online (prefer să le trec pragul fizic), dar am găsit un video filmat foarte fain de cei de la Apple în care sunt prezentate 45 de galerii de arta din St. Petersburg.  Până acum am văzut doar o parte (videoul are peste 5 ore), dar din când în când îi mai dau play.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Dacă vrei să fii productiv cred că important e să fii organizat, să îți setezi obiective (realiste) și deadlineuri (în funcție de priorități) iar apoi să îți stabilești taskurile. Taskurile pot fi împărțite in subtaskuri mici și ușor de abordat. Important e să te mobilizezi și să începi să lucrezi la ceva, cât de simplu. Începe cu ce știi mai bine sau cu ce îți place mai mult să faci și construiește de acolo. Iar dacă nu știi ceva… no worries… google it sau întreabă pe cineva.

La fel de important cred că e să nu pui prea multă presiune pe tine. Trebuie să ții cont că nu vei avea tot timpul energia necesară sau starea de spirit să te poți concentra pe un proiect. Dacă îți setezi prea multe obiective poți să te simți copleșit de ele. E bine să ai niște priorități și să accepți că la unele proiecte e ok să renunți. Când te uiți la feedurile altor creativi poate părea că ei fac atât de multe în timp ce tu bați pasul pe loc și e destul de frustrant. Dar fiecare are ritmul lui, fiecare are propriul context, pe care în general nu îl cunoști,  și e bine săiei câte o pauză de la social media din când în când…

Pauzele de lucru sunt și ele foarte utile – când citești o carte, când asculți o melodie, când gătești, când te uiți la un film sau doar stai pe canapea și mițăi pisica, toate sunt experiențe care te ajută să te deconectezi dar în același timp contribuie la procesul creativ.

  1. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

Melodii happy și upbeat care îmi vin acum în minte:  „Groove Is In The Heart″, de la Dee-Lite, „Dog Days Are Over″, de la Florence and The Machine și „Dancing On My Own″, de la Robyn. În general topul se schimbă în funcție de context, de starea de spirit, etc.


12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

În general când lucrez îmi place să ascult muzică relaxantă, de multe ori aleg un LowFi playlist de pe net (nu cred că se poate considera plăcere vinovată) sau Bossa Nova, mi-am mai făcut și pe Spotify câteva playlist-uri pentru lucru (una din liste include melodii din sountrackurile animațiilor de la Studio Ghibli). Also, orice de la Elton John, deși, nici Elton nu prea intră la plăceri vinovate. I feel no guilt.

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Zilele astea am văzut seria McMillions (care mi-a plăcut destul de mult) și once a week aștept episodul nou din RuPaul’s Drag Race, sezonul 12 (pe cele anterioare le-am vazut deja). Mă mai uit la Abstract (am vazut prima serie și acum urmăresc seria a2-a). Mi-am propus să revăd și câteva din animațiile celor de la studio Ghibli și mai caut documentare interesante online. În perioada asta mai multe instituții (teatre, opere, muzee) se mută online și oferă acces gratuit (sau la un tarif simbolic) la spectacole mai vechi (le mai urmăresc pe cele de la Metropolitan Opera, dar am vazut că și organizatorii festivalului George Enescu oferă acces la înregistrări de la edițiile anterioare, la fel și Opera de stat din Viena, Opera Naționala din Cluj, teatrul Bulandra) sau fac live-uri cu spectacole recente (Unteatru face asta acum, iar pentru cei mici Opera Comică pentru copii, Teatrul Țăndărică, și cred că mai sunt și alții).

Guilty pleasure ar fi Seinfeld… Yup… Cred că am vazut și revăzut Seinfeld de atâtea ori încât știu episoadele pe de rost. #goals

14. Ce videoclip muzica, tutorial şi/sau podcast creativ*ai descoperit sau redescoperit?

Momentan fac un curs de animație pe Domestika (început acum o săptămână, amânat și reluat). Prin cei de la Animest am descoperit ca AniFilm au organizat un ANImation ONline Theatre și zilele astea m-am uitat la câteva din scurtmetrajele uploadate. Iar un videoclip drăguț, pe care nu l-am descoperit chiar acum ci anul trecut (tot la Animest) este cel al melodiei „Your Eyes, Will I Ever″, de la Kriill, pe care o ascult destul de des.

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Pe noptieră nu am o carte…. am un turn de cărți, ordonate după prioritate, care e veșnic în schimbare. Pentru că am mai mult timp la dispoziție zilele astea sunt destul de entuziasmată că voi putea reduce dimensiunile turnului (asta dacă nu cumva voi descoperi și alte cărți interesante în bibliotecă și voi mări turnul; se întâmplă des…). Dacă ar fi să aleg dintre ultimele cărți citite, ca lectură liniștită și relaxantă (mai rar la mine) aș sugera „Lumi eterice″, de Tatiana Tolstaia. E o carte pe care am citit-o cu plăcere (autoarea are un stil foarte interesant și un umor care îmi place). Aș mai recomanda și „Manual pentru femei de serviciu″, de Lucia Berlin, sau autobiografia Marinei Abramovic, „Walk Through Walls: A Memoir ″ (nu știu dacă intră neapărat în categoria lecturilor relaxante și liniștite, dar e o carte foarte interesantă).

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

“Dance,” said the Sheep Man. „Yougottadance. Aslongasthemusicplays. Yougotta dance. Don’teventhinkwhy. Starttothink, yourfeetstop. Yourfeetstop, wegetstuck. Wegetstuck, you’restuck. Sodon’tpayanymind, nomatterhowdumb. Yougottakeepthestep. Yougottalimberup. Yougottaloosenwhatyoubolteddown. Yougottauseallyougot. Weknowyou’re tired, tiredandscared. Happenstoeveryone, okay? Justdon’tletyourfeetstop.”
― Haruki Murakami, Dance Dance Dance

E un citat care îmi vine în minte uneori când simt ca sunt depășită de anumite situații… când simt că nu mai pot face față lucrurilor. Bine, îmi vine în minte ideea citatului (căci varianta originală nu o am întipărită în memorie), sau, mai degrabă, interpretarea proprie. Și mă ajută să merg înainte, să îmi amintesc că fiecare are ritmul lui și că trebuie să înaintezi în ritmul tău, fără să te concentrezi pe ce fac ceilalți… altfel de dezechilibrezi.

Sailor -Miau

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share