Despre creativitate cu Gabi Toma

Distribuie articolul:
Share

Gabi Toma este o ilustratoare și creatoare cu care am avut ocazia să povestim în primul sezon Creative Night Talks, așa că, bineînțeles, nu am ratat ocazia de a o invita să participe cu o ilustrație la mini-colecția alăturată noului sezon. Pentru că cititorii noștri au avut ocazia să o cunoască și prin rubricile noastre #StayHomeCreativ și Aleg să port produse made in Ro, de data aceasta am încercat un interviu atipic, despre creativitate și viața de artist.

1. Să începem cu un exerciţiu de imaginație: Cum ar arăta viața ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică, dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Cred că dacă nu aș fi ales să îmi schimb domeniul de activitate, aș fi lucrat în continuare ca urbanist (pentru mine, urbanismul intră tot în categoria „domenii creative”). Dar cumva, mai devreme sau mai târziu, tot aș fi migrat către ilustrație, pentru că e ceva ce m-a atras și mi-a plăcut dintotdeauna.

2. Știind ce știi acum (în baza exeperințelor profesionale și de viață) ce sfaturi ți-ai da ție la 17 ani?

Mi-aș dori să mă încurajez și să îmi transmit că ar trebui să am mai multă încredere în mine și în ideile mele.

3. Crezi ca artiștii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artiști pe care îi urmărești, care sunt buni de urmat ca model?

Cred că întotdeauna ajută să ai pe cineva cu mai multă experiență care să te îndrume, să îți ofere sugestii, feedback. Așa înveți mai repede și mai ușor. Eu nu am avut un mentor anume, dar a fost foarte util să urmez cursuri online și să urmăresc blogurile sau postările pe canalele de social media ale altor ilustratori (3 Point Perspective Podcast, cursurile de pe Skillshare ale lui Bonnie Christine, Cat Coquillette, vlogurile realizate de Anoosha Syed sau Holly Exley, și altele). La fel, m-a ajutat mult să particip la conferințe și workshopuri de graphic design/ilustrație (ex: Visual Playground, Type Thursdays, Adobe Max, etc).

4. Ai avut momente cand ai simțit că stangnezi? Cum faci să ieși din zona de comfort și să încerci lucruri noi? Dar atunci când se apropie un deadline și nu ai energia/starea de luru, cum depășești momentul?

Mi se întâmplă uneori să simt că nu am spor… să mă blochez într-un proiect. De regulă asta se întamplă când am foarte multe de făcut și nu reușesc să îmi organizez timpul, sau când proiectul e mai complex. Atunci fie îmi iau o pauză și nu mai fac nimic legat de grafică (ies la plimbare, citesc, mă uit la un film, etc), fie încerc să rezolv taskuri mici (urgente sau nu), astfel încât să simt că am făcut ceva productiv, și să îmi împuținez lucrurile de pe listă.

5. Nouă ne-a plăcut foarte mult ilustrația pe care ai făcut-o în cadrul proiectului Creative Night Talks. Poți să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ (ce te-a inspirat, cum ai ajuns la ilustrația finală)?

Ideea ilustrației mi-a venit destul de rapid după ce am aflat cuvântul cheie, „creativitate”. Știam de la început că vreau să folosesc o paletă cromatică anume (cu nuanțe de galben, albastru, roz și roșu) și că ilustrația va fi un fel de autoportret cu elemente care pe mine mă inspiră (călatoriile, plimbările prin oraș și pisicile).

6. Ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Momentan nu am foarte multe proiecte în lucru. În luna octombrie ne-am mutat din București și pentru mine a fost destul de stresant. Am încercat sa îmi eliberez programul cât mai mult, să mă pot ocupa de mutare.

Cu toate acestea, sunt destul de bucuroasă că am reușit să duc la capăt câteva proiecte interesante.

Cel mai recent proiect la care am lucrat, și care tocmai ce a ieșit din tipar, este „Corabia Copiilor”, de Mario Vargas Llosa. M-am ocupat de ilustrațiile pentru carte și de paginare, și a fost un proiect tare fain. Un alt proiect similar a constat în realizarea ilustrațiilor pentru copertele cărților lui Roger L. Green – „Regele Arthur și Cavalerii Mesei Rotunde”, „Miturile Greciei antice”, „Legendele Egiptului Antic”, „Miturile Nordicilor” și „Aventurile lui Robin Hood”(serie publicată de editura Curtea Veche).

Acum câteva luni mi-am activat shopul de patternuri pe platforma Spoonflower (o platformă de print on demand pntru textile) și sunt foarte entuziasmată de posibilitatea printării pattern-urilor create de mine. Încă mai am destule de învățat despre surface design, dar e un domeniu interesant.

Șiiii, anul acesta am participat cu o lucrare la expoziția Animated Women, din cadrul Animest (unul dintre festivalurile mele preferate). Este vorba despre un autoportret animat în realitate augumentata prin aplicația EyeJack. Din câte știu, expoziția este încă activă și poate fi vizitată în spațiul exterior al Green Hours Jazz Caffe.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share