CITEȘTI

Buburuza cu ghetuțe sau pozitivitatea și veselia d...

Buburuza cu ghetuțe sau pozitivitatea și veselia din ilustrațiile Alexandrei

Distribuie articolul:
Share

Prin ilustrațiile sale colorate și vesele cu teme care aduc copilăria mai aproape de cei care privesc, Alexandra, creatoarea ”Buburuzei cu ghetuțe” ne aduce personaje diafane, eroine pozitive și o poveste pentru fiecare copil care încă sălășuiește în fiecare dintre noi. Mărțișoare, tricouri, semne de carte, broșe, sacoșe, ilustrații personalizate și stickere cu fețe zâmbitoare, optimiste sunt însuflețite de ilustrațiile ei digitale sau în acuarelă.

1. Cine este artistul-creator din spatele brandului ‘‘Buburuza cu ghetuțe’’? Ce te-a determinat să activezi într-un domeniu creativ?

Mă numesc Alexandra și sunt omulețul vesel și pozitiv care creează lucrușoare colorate sub numele Buburuza cu ghetuțe. Meșteresc și desenez de când mă știu: pe la 5 ani am învățat să cos, am desenat apoi foarte mult în scoală generală (am umplut pereții laboratoarelor cu tablourile mele), însă liceul și facultatea m-au purtat spre partea reală a lucrurilor și nu am mai meșterit atât de mult. Buburuza cu ghetuțe a luat naștere în 2009 când printr-o conjunctură drăguță am descoperit mărgeluțele de nisip, brățările din ațe, lutul cu uscare la aer, fetrul și dantela. M-am jucat cu toate acestea dar și cu multe alte materiale până în 2019 când am primit cadou o cutie mult-dorită de acuarele. Mi-am propus să o folosesc, să îmi înfrâng temerile și să învăț să desenez. A fost o provocare ce mi-a schimbat parcursul și cred că abia acum numele se potrivește cu ceea ce creez.

2. Cum s-au creat și dezvoltat ideile din minunata ta lume colorată?

Am început cu ilustrații miniatură prin care am învățat cum să folosesc acuarelele noi. Apoi am trecut la bucăți mai mari de hârtie și la tableta grafică și am început să desenez digital. Aici a fost cu adevărat o provocare pentru că nu mai făcusem așa ceva niciodată. Și, pentru că digitalul îmi oferea posibilitatea să corectez ușor greșelile (prin ctrl+z), am prins curaj să dau viață personajelor din mintea mea. Eu sunt un om copilăros căruia îi plac animăluțele, fețele drăgălașe și haioase, așa că tot ce am făcut a fost să creez ilustrații cu care să rezonez, care să îmi placă mie.

3. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artiști pe care îi urmărești, care sunt buni de urmat ca model?

Urmăresc câțiva oameni în social media și de la ei am învățat foarte multe despre ilustrație. Însă, mare parte din ceea ce am învățat a fost pe cont propriu, citind și observând. Consider că pentru un artist este important să citească mult, să exerseze zilnic și să observe tot ce se întâmplă în jurul lui. Fie că e vorba de o persoană pe care o admiră, fie că e vorba de natură, activități zilnice, toate îl pot ajuta să își îmbunătățească aptitudinile.

4. Care sunt cărțile, filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?

Îmi plac extrem de mult cărțile despre culori, despre tehnici de desenat, dar și cele ilustrate pentru copii cu personaje drăgălașe sau haioase pe care le și colecționez. Sper ca într-o zi să țin în mâini cel puțin o astfel de carte ilustrată de mine.  Apoi, mă mai inspiră animațiile pentru copii, mai ales cele cu personaje năstrușnice. Nu prea ascult muzică sau podcasturi din lipsă de timp, iar atunci când o fac aleg melodii cu mesaje motivaționale, vesele.

5. Unde dorești să ajungi, ce planuri ai pe termen lung/scurt?

Îmi doresc să răspândesc cât mai multă bucurie prin tot ceea ce creez, iar pe termen lung îmi doresc cel putin o carte pentru copii ilustrată de mine. Ar fi cea mai mare bucurie să văd ilustrațiile create de mine în mânuțele mici ale copilașilor.

6. Cum este atelierul tău? Ce instrument/gadget/obiect este cel mai utilizat pentru munca de ilustrator?

Atelierul meu este mic, dar colorat. Ocupă un colțișor dintr-o cameră în care am adunat tot felul de obiecte vesele și colorate care mă bine-dispun și mă ajută să intru in starea creativă. Aici țin creioanele, caietele, stickerele, acuarelele, dar și laptopul și tableta care sunt cele mai utilizate obiecte pentru ilustrat.

7. Cum arată clientul/cumpărătorul/admiratorul ideal pentru creațiile tale artistice?

Omul ideal pentru creațiile mele este un om vesel, copilăros, căruia îi plac animalele, culorile și personajele haioase. Este un om care are nevoie de un strop de pozitivism și frumos în viața lui.

8. Ce sfaturi oferi unui creator care vrea să își înceapă activitatea în domeniul creativ?

Să exerseze cât mai mult și să observe tot ce se întâmplă în jurul lui. Să fie ambițios și să lupte pentru ceea ce își dorește chiar dacă uneori e greu. Cu pasiune, muncă și perseverență va reuși să își îndeplinească visul.

9. Cum se face trecerea de la hobby la afacere în mediul creativ din punctul tău de vedere?

În primul rând se face pe parte legală prin înființarea unei firme. Odată cu ea conștientizezi noile responsabilități și intervine dorința de a o face să funcționeze, seriozitatea lucrului, constanța. În al doilea rând trecerea aceasta implică multe sacrificii: de timp, de activități, de viață personală. Iar dacă pe lângă mica afacere ai și un job (ca în cazul meu), lucrurile devin mult mai grele. Cu toate acestea, eu o văd ca pe cadrul perfect prin care îmi pot manifesta pasiunea și bucura oamenii cu ceea ce fac.

10. Participi la expoziții, evenimente artistice?

Sigur, particip la expoziții și târguri tematice ori de câte ori am ocazia. De obicei merg la târguri de Mărțișor și Crăciun pentru că timpul și jobul nu îmi permit mai mult. De asemenea, încerc să ajung și la lansări sau târguri de carte, conferințe, iar una dintre dorințele cele mai mari este să merg în străinătate la un eveniment despre ilustrație.

Imaginile sunt trimise de Alexandra din arhiva ei, cu acordul de publicare

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share