#StayHome Creativ cu Liliana Bolbol

Distribuie articolul:
Share

Liliana Bolbol este creativ în timpul liber și creator content (food blogger), uneori recruter (în restul orelor care au mai rămas și au mai rămas destule), şi de cele mai multe ori este redactor – editor în cadrul echipei noastre, Revista Atelierul.

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Biroul și atelierul meu arată cam dezordonat zilele astea. Asta se datorează faptului că s-a mutat împreună cu noi lucrul acasă și fiecare dă din coate să ocupe spațiu cât mai mult. În rest e soare în locul unde lucrez, am vedere spre curte și mă gândesc să mă apuc de plantat ceva flori. Dacă mai ramâne timp după toate cele care sunt programate…

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Schimbarea a venit obligatoriu, chiar dacă am vrut sau nu. Am adus dosare acasă, laptopul, o groază de hârțoage. Ele s-au lipit de masa mea dragă, unde deja tronau celelalte chestii drăguțe (de timp liber) și acum au format o mare familie: cea a lucrului de acasă. Cred că într-un final una dintre cele două preocupări va învinge puțin câte puțin și se va instala definitiv pe biroul/masa de lucru.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Am adus multe dosare (anoste, ce-i drept), o mulțime de agrafe colorate, cleștișori și pixuri de toate felurile. Adică tocmai am crescut gradul de dezordine al spațiului rezervat timpului liber; un pic de debandadă dă locului un aer boem, nu?

4. Care este rutina ta acum? Cum arata înainte o zi de lucru pentru tine?

Rutina va fi stabilită în fiecare zi în mod diferit, pentru că fiecare zi e una atât de diferită…Într-o zi poate voi fi mai creativă, în alta staționez să respir sau să mă inspir. Sper să fie creativă atmosfera familiară a casei și mai ales a camerei unde soarele mângaie pereții în fiecare dimineață ca să pot împaca sarcinile mele de la lucru cu tentațiile de la câțiva centimetri departare care ,,strigă’’ din sertare și cutiuțe după mine…

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Am trei pisicicuțe în casă care se lăfăie exact unde decid să stau eu, adică tocmai când vrei să te așezi, vine una dintre ele și se trântește exact pe locul unde pui tu mâna. De multe ori mai fură câte ceva ce poate fi rostogolit sau smotocit, mai găsești urme de labe pe o hârtie importantă sau o găsești cu capul în paharul tău cu apă.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?

Spațiul casei este perfect ca să pot termina sarcinile de la lucru și îmi oferă inspirație mai mereu. Am terminat de scris, şi acum traduc o carte despre bucătăria strămoșilor noștri, a rețetelor bunicilor noastre de la țară, rețete care nu mai sunt în circuitul gastronomic, dar fac parte din zestrea noastră de români. Din când în când, ca să schimb atmosfera, mai fac câte o pereche de cercei, după ce descopăr că la o bluză ar merge și altceva decât cerceii ,,vechi’’ de acum o lună.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

Ar fi multe de răspuns la întrebarea aceasta, multe siteuri sunt de urmărit și e greu de decis pe cine să nominalizez din multitudinea lor …Ca fotograf și artist desăvârșit urmăresc pe Marius Vasiliu din Gura Humorului cu pagina sa de instagram care prezintă o față României pitorești pe care nu o știam și pentru care îi sunt recunoscătoare. Interesant blogul Joonei Jinton, o artistă din Suedia care face atât bijuterii cât si fotografii minunate (vinde la Ikea dintre ele), are un blog personal și trăiește off-grid (taman perfect pentru zilele noastre, nu?) Si mai adaug un site cu de toate, un bazar, uneori bizar, unde imaginația circulă liberă și de unde ai ce alege să te inspiri sau să te minunezi: http://www.boredpanda.com/

8. Ce site din industria creativă ai descoperit acum, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Siteul de care îmi amintesc că l-am descoperit luna trecută și merită atenția mea, (după umila mea părere), este cel numit DEZEEN sau https://www.dezeen.com/ unde sunt idei, noutăți, foarte multă inspirație și relaxare.

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Galerii și muzee online pe care le urmăresc cu drag și de fiecare dată îmi pare rău că nu am timp suficient să citesc și să privesc sunt cam trei: https://www.saatchiart.com/ , https://www.nationalgallery.org.uk/ , https://emergeast.com/

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creativă şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Nu știu dacă am descoperit ceva nou în ultima sptamână, dar încerc să pun cap la cap ce am făcut…păi să ne petrecem timpul acum cu ce ne place, dacă tot stăm acasă, e o motivație simplă. Avem timp, hai să facem ceva frumos cu el, nu? Cu productivitatea e mai greu…nu este un program fix, deci nici rezultate cuantificabile, mai încercăm, nu renunțăm la visele noastre, le ținem acolo, aproape.

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

Cam grea întrebarea, dar iaca repede, acum și pentru zilele astea mai gri topul meu ,,happy’’ este: Postmodern Jukebox cu tot ceea ce creează și reinterpretează, Eddie Grant –  I don’t wanna dance și Katie Melua cu incredibila I will be there și ar mai fi încă, dar mă opresc.



12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

Plăcerea vinovată muzicală? Cred că pot declara cu mâna pe inimă că este o melodie veche a lui Laurențiu Cazan, care ar fi trebuit să concureze la Eurovision demult, numită Say something pe care o ascult des, când mă apucă dorul…Motivația …ar fi amintirile din tinerețe legate de melodie și de cântăreț.

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Serialele mele preferate pe care le urmăresc cu sufletul la gură, când apar pe un anumit canal (nu mă uit imediat, aștept până se adună multe) și fac un maraton din ele: 1. ,,The Crown’’ 2. ,,Outlander’’ și 3. ,,Downtown Abbey’’, iar cel ,,vinovat’’ de simpatia pentru actorul și actrița din rolurile principale este ,, Peaky Blinders” (hm, sper să nu afle nimeni!).

14. Ce videoclip muzica, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Am descoperit un site cu proiecte de design arhitectural pentru interior care m-a fascinat, au fost proiecte realizate în diferite părți ale lumii, au un stil aparte, echipa lor de arhitecți este cosmopolită și talentată, formată din tineri din țări de la extremități, care lucrează împreuna într-un mod special http://www.hafainteriors.com/HOME/index.html

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Ceea ce citesc eu acum nu e prea relaxant, dar e destul de interesant ca să te fure și să te introducă în starea aceea de altă lume, să aducă în fața ta o parte din viața altora ce merită să fie cunoscută:  ,, Un veac de singurătate” de Gabriel Garcia Marquez… asta am pe noptieră.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă.

Să mă încurajez câteodată cu un gând atunci când sunt stresată sau într-o situație dificilă este destul de greu, pentru că sunt o persoană fără multă răbdare și destul de agitată în vremuri liniștite, darămite acum. Dar acum mă gândesc că întotdeauna va exista cineva cu mult mai multe probleme ca tine, de aceea mă consolez, din când în când cu gândul că poate fi mai rău, mai grav și mai stresant.  După încerc să mă calmez. Timpul vindecă și acoperă tot… sper că va fi aplicabil și acum.

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share