CITEȘTI

#StayHome Creativ cu Laurenţiu F. Gherfas

#StayHome Creativ cu Laurenţiu F. Gherfas

Distribuie articolul:
Share

A venit rândul celor de la The Plot să ne răspundă la #StayHome Creativ, şi l-au desemnat din echipă creativă, pe Laurenţiu F. Gherfas, DTP-ist şi sticker designer.

 

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Înghesuit. Este un birou destul de mic, încadrat între 2 corpuri de bibliotecă. În fața mea stau tableta grafică, tastatura, mouse-ul cu tot cu pad, o lampă de birou ajustabilă, 2 boxe de calculator, monitorul mare, câteva pachete de tutun și, de obicei, o pisică. Deasupra monitorului mare mai am unul mic pentru referințe.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

În afară de faptul că acum beau cafea și acasă, mai nimic. Încă nu-mi dau seama cum să fac asta. Fizic vorbind, biroul de acasă este mai avantajos decât cel de la muncă. PC-ul mai puternic, monitorul secundar și perifericele alese special pentru mâinile și confortul meu reprezintă un avantaj enorm față de setup-ul de la muncă, însă nu am nici pe departe aceeași productivitate.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Nimic, și nu cred că există un obiect ce aș putea aduce cu mine pentru a mă face să mă simt mai business. În general, la muncă mă aflu în mijlocul unui haos organizat. Sunt foarte multe de făcut, timpul este rar de partea mea și cumva trebuie să finalizez proiectele. Aici, timpul parcă stă pe loc. Este greu să găsesc motivația pe care o am la muncă și de fiecare dată când mă apuc de lucru flirtez cu ideea de a mă furișa la birou.

4. Care este rutina ta acum? Cum arăta înainte o zi de lucru pentru tine?

Sincer, rutina mea actuală seamănă mai mult cu rutina de weekend decât cea de lucru. Mă trezesc când se agită animalele, ies cu câinele afară, hrănesc toate bestiile, mă pun la birou și încerc să trag de mine să fac ceva productiv. Din fericire la un moment dat vine seara/noaptea, moment în care prin minune apare cheful de lucru. Dezavantajul este că nu prea găsești oameni care să îți dea feedback pe la ora 1.30 am.

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Toti 3 sunt extaziați. Am 2 pisici și un cățel. Toți se bucură de mult mai multă atenție din partea mea și a iubitei decât le puteam oferi  vreodată în timpul săptămânii. Serios, ei sunt cei mai câștigați din treaba asta. Îmi pare rău când mă gândesc cât de dezamăgiți or să fie când se termină carantina.

Fotograf: Andrei Tudose

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?

Chiar din contră, simt că stagnez. Nu cred în ideea de inspirație. De obicei, pentru proiectele mele pornesc de la o idee simplă si încerc să văd unde ajunge și ce alte idei îmi apar în timp ce lucrez. Din păcate, conform răspunsurilor de mai sus, este clar că trebuie să schimb ceva pentru a ieși din această stagnare și realizez în timp ce scriu că cel mai probabil rutina este partea la care trebuie sa lucrez.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

https://lamortclothing.com/. Sunt total fascinat de stilul macabru, temele oculte, detaliile și tehnica impecabilă folosită de acest artist.

8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Etsy şi Society6. Mulți sigur cunosc deja aceste site-uri și/sau altele similare, dar se pare că eu am ieșit mai greu din grotă.

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Instagram :)) Aproape tot ce apare în feed-ul meu este ceea ce vreau să văd într-un muzeu sau o galerie. Pot petrece ore întregi doar urmărind sutele de artiști pe care îi admir. Toți au instagram, toți postează.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Clar nu sunt persoana care să răspundă la această întrebare. În cel mai bun caz sunt un exemplu de “așa nu”. Recomand să citiți răspunsurile celorlalți creativi. Eu sigur asta o sa fac 🙂

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

Jaya the cat – Good morning (sau orice melodie ska), Heiakim – hotto dogu, Rusko – Every day (netsky remix)

12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

Nu pot să zic că mă mai simt vinovat de gusturile mele muzicale. Am început chiar să recomand și să stresez oamenii cu ciudățeniile pe care le ascult câteodată. Pentru motivație de obicei ascult ceva electronic si foarte dinamic. Mixurile cyberpunk care au tot răsărit pe net sunt foarte bune pentru a mă concentra, la fel și psytrance și, recent, o formatie de hip-hop experimental numită Death Grips. Haosul din căști mă ajută sa mă deconectez de tot ce se află în jurul meu.

3. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Nu urmăresc nimic in momentul acesta. Sec, știu. Am terminat de urmărit serialele preferate înainte de pandemie.

14. Ce videoclip muzical, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Adam Savage’s Tested pe YouTube mi se pare cea mai bună inspirație pentru orice maker. Peter Draws este alt canal de YouTube pe care l-am descoperit recent și îl folosesc ca un fel de ASMR. Jazza este un alt artist care explorează diferite medii artistice și găsește tot timpul umorul în ceea ce face. Mă înveselește de fiecare dată când simt că nu mă descurc cu un proiect și mă ajută să văd cum pot folosi cunoștințele existente în moduri neconvenționale.



15. Ce carte ai pe noptieră?  Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

The Dark Horse Book of Horror – este o colecție cu toate comicurile horror publicate de Dark Horse. Nu-mi place lectura liniștită, și în nici un caz relaxantă 😀

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Fail faster.

Fotograf imagine reprezentativă: Dan Oancea

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share