#StayHome Creativ cu Andreea Cerbu

Distribuie articolul:
Share

Andreea Cerbu creatoarea brand-ului Zubiju, artistă în pastă polimerică şi prietenă veche a Revistei Atelierul a răspuns la #StayHome Creativ.

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Am o cameră destinată atelierului unde am libertatea de a fi creativă în orice moment al zilei, este locul unde îmi petrec 80% din timp, este organizată în așa fel încât să mă bucur de multă  lumină naturală, o priveliște incredibilă spre munte, spațiu pentru a mă desfășura, materiale la îndemână și un divan pe care pot să mă relaxez.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Din fericire asta fac de mulți ani și nu simt că ar fi ca un job la birou. Dar ca să simt că îmi încep și eu ziua că toți ceilalți, în fiecare dimineață mă îmbrac frumos și îmi aduc ceaiul la birou, mă pun la curent cu evenimentele zilei, dau play la muzică în surdină, verific agenda cu comenzi , îmi fac to-do-list-ul zilei respective și încep să modelez.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Cum am spus și mai sus, ceea ce fac îmi permite să lucrez de acasă dar ca să mă simt ca la job, încerc să mă țin de un program de lucru, dupamiaza cel târziu pe la 17 să termin activitatea. Înainte lucram și noaptea, dar am încercat să o fac mai rar, odihna este foarte importantă. Mai fac „ore suplimentare” doar când am câte un proiect mai amplu.

4. Care este rutina ta acum? Cum arata înainte o zi de lucru pentru tine?

Foarte mult nu s-a schimbat. Cu toate că lucrez de acasă, nicio zi nu este la fel. Acum am mai puțin de lucru în atelier, din păcate se simte efectul pandemiei, dar pe de altă parte mă bucur că am timp să mă ocup de grădină și de curte, sunt pasionată de păsări (birdwatching), fac fotografii, am timp să citesc și să experimentez mai mult în atelier. Și acum mă trezesc în funcție de cât de târziu mă culc seară, îmi pregătesc un ceai și hrănesc animelele (Masha –asistență mea felină, Terra-paznicul curții și cele 10 găini care au nume dar sunt prea multe că să le enumăr ) fac yoga sau ceva antrenament (depinde de cum mă simt în ziua respectivă, energică sau lazy),  îmi pregătesc micul dejun, mă îmbrac și apoi atelier sau (acum) curte și grădina.

Încerc să reorganizez  florile prin curte, plantez semințe de legume și răsaduri în grădina, bricolez și pregătesc curtea pentru vara. Înainte avem zile în care mă ocupăm de colete și mers la poștă sau cumpărături sau intalniri cu prieteni,  acum lipsesc  cu desăvârșire ieșirile de genul acesta. Nu pot spune că mă simt afectată, când trăiești la casă este altfel, ai libertatea de a ieși afară oricând, deci nu simt că mă strâng pereții. Poate că acum este un prilej bun de a reflecta asupra multor lucruri. Să apreciem timpul, să socializăm cu adevărat când ne întâlnim cu prietenii noștri, să conștientizăm că nu avem nevoie de atâtea lucruri pe cât am crezut, să ne reamintim ceea ce este și ceea ce nu este important, să descoperim cât de pricepuți suntem în anumite domenii despre care nu știam nimic. Să profităm de timpul oferit, când o să pornească din nou Planeta o să-i ducem dorul!

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Pentru Masha nu este nici o schimbare, vorbesc despre ea pentru că ea petrece cel mai mult timp în casă. Acum profită mai mult de mine pentru a-i deschide ușile, iese și intră de 100 de ori din casă afară și de afară în casă. Mă însoțește peste tot, am organizat pe categorii niște lucruri prin casă și m-a ajutat și ea verificând fiecare cutie. Clasic pentru pisici, cei care dețin un asemenea specimen pot confirma.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?

Am câteva idei noi pentru o viitoare colecție, dar nu le-am schițat încă, am cumpărat niște materiale și aș vrea să testez câteva tehnici noi. După ce o să revenim la un normal m-am gândit să țin mici ateliere de modelat pentru doritori . E o dorința mai veche pe care sper să o pun in practică.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

Urmăresc  foarte mulți artiști pe rețelele de socializare, mai ales pe Instagram, nu neapărat care modelează pastă polimerică sau lut, mă inspiră frumosul,  ilustrațiile, aranjamentele florale, fotografiile, etc De exemplu o admir foarte tare pe Julia Oleynik, este foarte talentată și atentă la detalii fotografiile ei sunt minunate și mă inspiră, lucrează în pastă cu uscare la aer dar parcă florile ei sunt reale

8. Ce site din industria creativă ai descoperit recent, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Am descoperit că există un loc pentru tot ceea ce înseamnă pastă polimerică   https://www.polymerweek.com

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Google Art & Culture Explore Art by Colour mi se pare foarte interesant, găsești cel mai mare muzeu din lume, toate operele faimoase, picturile celebre la un loc, poți selecta culorile de baza și în functe de ele îți sunt prezentate toate picturile în nuanțele respective.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creativă şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

Indiferent de starea în care mă trezesc am o mantra “Zâmbește, este o nouă zi!” și de cele mai multe ori funcționează. Muzică mă motivează mereu, un buchețel cu flori pe masa de lucru, o convorbire telefonică cu prietena mea, feedback-ul pozitiv de la cei care îmi urmăresc pagina Zubiju, ceva dulce, cântecele păsărilor, etc. În rest mă încarc cu tot ce primesc peste zi, pozitiv să fie!

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

Iremediabil îndrăgostită de Queen deci în topul meu, pe primul loc se află o melodie de la ei: Queen- Crazy little things called love, Ella Fitzgerald –Paper Moon, şi una ceva mai nouă de la Dirty Nano


12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

Nu știu cât de guily pleasure este dar ascult muzică veche italienească. Are un aer boem și îmi place! Vă las aici melodia mea preferată

Alte melodii care îmi merg la suflet ar fi de la Alan Parsons și Sivert Høyem


13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

În ultima vreme nu am mai urmărit nimic. M-am uitat la Game of Thrones acum mult timp, la prima parte din The Crown, mi-a plăcut idea din Outlander dar până la un punct iar my guilty pleasure a fost și rămâne Breaking Bad. În rest prefer să mă uit la documentare și tutoriale .

14. Ce videoclip, muzică, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Pentru că mi-ar plăcea foarte tare să învăț să pictez în acuarelă am descoperit nenumărate tutoriale iar cel mai mulț îmi plac cele ale Sheydei Champbell.

Aș vrea să am timp să îmi perfecționez caligrafia iar în sensul acesta o urmăresc cu admirație pe Lavinia Bejenariu

Iar în domeniul meu, cu toate că este un stil diferit dar lucrează cu același tip de material îl urmăresc pe Ace of Clay

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Acum citesc primul volum din tetralogia scriitoarei napoletane Elena Ferrante, Prietena mea genială. Este o lectură ușor de urmărit, numai bună pentru zilele astea. Dacă vreți o lectură super relaxantă va recomand Mică enciclopedie hygge a lui Meik Wiking, o citești cu sufletul. Mai am în așteptare și Flori pentru Algernon de Daniel Keyes și câteva cărți de dezvoltare personală.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Profită de lucrurile mărunte, de fiecare moment,  bucură-te și ia tot ce îți da, indiferent de ce îți oferă, nu uita că totul este trecător. Învață, repetă, greșește, perfecționează-te!

PS: Scopul acestui mini-interviu este pur motivaţional și inspirațional. #StayHome & Be Creative!

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share