CITEȘTI

Despre creativitate și viața de freelancer cu Alin...

Despre creativitate și viața de freelancer cu Alina Chiș/rue atelier

Distribuie articolul:
Share

Pe Alina Chiș, zâna din spatele Rue Atelier, am avut ocazia să o cunoaștem într-un din episoadele ”Aleg să port made in RO”. De data aceasta am ales să facem un interviu ”serios” despre viața de artist și participarea ei în cadrul proiectului Creative Night Talks.

 1. Spune-ne câteva cuvinte despre tine. Care sunt cele mai importante lucruri de știut despre tine ca artist și ca om? 

Numele meu e Alina Chiș și sunt din Cluj-Napoca. Desenez de când mă știu iar la sfârșitul lui 2019 am creat Rue Atelier pentru a încerca să fac din asta un full time job. Iubesc tot ce ține de papetărie și obișnuiam să am tot timpul un teanc de felicitări pentru diverse ocazii. Am păstrat la rândul meu tot felul de carduri și biletele cu tot felul de mesaje și amintiri de la oameni dragi și le prețuiesc tare mult. Și am vrut să ofer ocazia asta și oamenilor care cumpără de la rue. Iar apoi de la felicitări am extins aria de produse ilustrate.

2. Cum ai ajuns să faci ilustrații? Ai o educație formală în domeniul artelor vizuale sau ești auto-didact?

Am urmat Universitatea de Arta și Design de la Cluj însă la secția de fotografie. A rămas doar un hobby iar  ilustrația a preluat primul loc. Aș putea spune că sunt auto-didactă la ilustrația digitală însă am studiat desen și în timpul facultății.

3. Preferi ilustrația digitală sau tradițională? Crezi că un mediu are avantaje asupra celuilalt sau pentru tine sunt doar unelte pe care le folosești în funcție de cum se potrivesc unui anumit proiect?

Prefer ilustrația digitală pentru că îmi oferă mai mult control momentan. Mi-ar plăcea tare mult să încorporez și ilustrația tradițională însă aș mai avea de studiat în acest domeniu iar din păcate timpul îmi este destul de limitat.

4. De unde pot cumpăra oamenii ilustrațiile tale și în ce formă le găsesc (obiecte printate sau ilustrațiile ca atare)?

Lucrușoarele rue se pot găsi pe www.rueatelier.ro iar dacă doriți să vedeți o părticică mai reala a procesului din spate mă găsiți și pe instagram.com/rue.atelier sau facebook.com/rue.atelier.illustration

5. Cum arată ziua ta? Cum jonglezi între diferitele aspecte ale vieții de freelancer?

Ziua mea se împarte între ilustrații, mailuri, producție, birocrație, social media, cursuri… un mix de de toate în funcție de ce e prioritar în ziua respectivă. Încă mai am de lucrat la partea de organizare pentru că e dificil să te împarți în atâtea locuri și să fii productiv.

6. Ce faci atunci când se apropie un deadline și nu ai energia sau dispoziția necesară pentru lucru?

În cazul proiectelor cu clienți îmi acord tot timpul un termen de lucru care să îmi permită și timp de respiro, să nu pun foarte multă presiune pe mine. Iar în cazul proiectelor personale am învățat că nu funcționează să forțezi lucrurile și e mai bine să îmi direcționez energia în altă parte. E frustrant atunci când știi că trebuie să fie toate gata însă e pierdere de timp să stai 8 ore în fața laptopului dacă simți că nu iese nimic.  Așa că încerc să mă ocup de alte taskuri care nu necesită inspirație, să ies afară, să mă întâlnesc cu prieteni și să accept că uneori ziua de lucru se poate termina și mai devreme și e și mâine o zi. Și realizez că sunt destul de norocoasă că pot să fac asta.

7. Ne poți oferi un preview la ce lucrezi acum? Poate o colecție, o carte sau un proiect despre care ne poți oferi detalii.

În perioada aceasta sunt mai multe proiecte un lucru, toamna tot timpul e destul de aglomerată. În afară de produsele pentru crăciun, calendare și niște agende care sper să devină realitate lucrez la un proiect legat de cum ne percepem ca oameni și negativitatea cu care ne tratam pe noi înșine. E despre acceptare și asumare. E încă la început de drum dar sper să se contureze frumos cât de curând.

8. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artiști pe care îi urmărești, care sunt buni de urmat ca model?

Nu știu daca e o nevoie a tuturor însă cred că mie mi-ar prinde cu siguranță bine un mentor, mai ales pe partea de business. Nu am neapărat o singură persoană pe care o urmăresc, cred că învăț câte ceva de la fiecare om din domeniu cu care interacționez și mă bucur că am o mână de oameni cu care pot să îmi împărtășesc experiența și să ne ajutăm reciproc.

9. Ai avut momente când ai simțit că stagnezi? Cum faci să ieși din zona de confort și să încerci lucruri noi?

Cred că toată lumea trece prin astfel de momente. Am avut și eu la rândul meu momente în care mă întrebam dacă e bine ce fac… sau de ce fac ceea ce fac. Cumva mă bazez pe intuiție cu planurile mele de viitor, nu am o structură foarte fixă. Cred că fiind la început mă bazez pe
încercare și eroare. Au fost cu siguranță lucruri care credeam că o să aibă succes și nu au mers. Înveți din experiență și aplici lecția în viitor.

10. Noua ne-a plăcut foarte mult ilustrația pe care ai făcut-o în cadrul proiectului Creative Night Talks. Poți să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ (ce te-a inspirat, cum ai ajuns la ilustrația finală)?

Mulțumesc frumos! În ilustrația mea am vrut să ating ideea de comunitate. Antreprenoriatul tinde să fie destul de solitar, fiecare are drumul lui în tot procesul creativ însă dacă ne unim forțele și suntem deschiși la lucruri noi putem crea ceva frumos împreună.

Comentarii

Teodora Vlădescu (aka Zazine) a absolvit cursurile Universității București, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei şi ale masteratului Istoria Artei şi Filosofia Culturii. Din 2010 lucrează ca graphic designer şi DPT (a colaborat cu numeroase ONG-uri, Cel.ro, editurile Herald și ACT și Politon), şi este partea vizual-creativă a asociaţiei Atelierul de Creaţie.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share