Cum a fost la Animest.17

Distribuie articolul:
Share

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Animest cu a ei tematică Animate the Love s-a desfășurat între 7-16 octombrie în 7 spații din București, și a prezentat publicului cele mai noi animații: 49 de scurtmetraje internaționale în competiția pentru Trofeul Animest, 32 de animații în competiția pentru Premiul secțiunii dedicate scurtmetrajelor studențești, 5 lungmetraje internaționale, 14 proiecte îndrăznețe în competiția națională și 24 de povești animate scurte pentru copii în competiția Minimest.

Animest.17 a debutat cu o proiecție specială a  lungmetrajuluiui Le Petit Nicolas, câștigător la Annecy, și timp de 10 zile, admiratorii festivalului cu tradiție au putut să descopere și să se bucure de un program bogat de scurtmetraje, lungmetraje și videoclipuri animate noi, ateliere de animație, masterclass-uri și petreceri tematice în 7 spații din București – Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Instituto Cervantes, Arthub, Refugiu Urban, CINETic și UNATC ,,I. L. Caragiale’’.

Publicul Animest.17

Experiența Animest.17

Ca în fiecare an de Animest mi-am planificat timpul astfel încât să ajung la cât mai multe proiecții și evenimente speciale de interes din program, și pot spune cu satisfacție că anul acesta chiar am reușit să cuprind destul de multe. Am făcut două nopți albe vizionând proiecțiile speciale Trippy Animation Night și Creepy Animation Night cu filmele lor nonconformiste și bizare de care nu mă lipsesc de câțiva ani, și pe care le-am urmărit cu curiozitate și entuziasm și anul acesta. Prezența artistului Michael Helmerhorst ca maestru de ceremonii la Trippy mi se pare atât o tradiție cât și cireașa de pe tort. Tort nu a fost dar m-am bucurat de un desert neconvențional sub forma unei vafe dulci oferit la Trippy Animation Night și de câteva cakepops tematice de la shop-ul Animest din Cinemateca Eforie.

Trippy Animation Night treat

Trippy Animation Night treat

Michael Helmerhorst la Trippy Animation Night

Și pentru că am ajuns și la câteva din proiecțiile cu nume de cântece, trebuie să spun că In the mood for love a fost selecția mea preferată. Selecția a fost una foarte estetică, fluidă, profundă în subiectele abordate, iar filmul francez The Sense of Touch al lui Jean-Charles Mbotti Malolo, A Backbone Tale al lui Jérémy Clapin și filmul portughez Melting al Susana Miguel Antonio și Filipa Gomez da Costa mi-au placut cel mai mult. Din competiții, câteva din filmele cu care am plecat în gând au fost: expresivul Miracasas al lui Raphaëlle Stolz,  surprinzătorul Ice Merchants al lui João Gonzalez, Flower Under Water al lui Aitor Oñederra, simpatica animație pentru copii The child and the goose al lui Jade Chastan, lungmetrajul Le Petit Nicolas.

Mulțimea de oameni pe care am întâlnit-o pe toată durata evenimentului confirmă faptul că publicul a fost foarte receptiv și ediția Animate the Love a fost un real succes pentru Animest. Peste 10.000 de spectatori au trecut pragul spațiilor de proiecții Animest.17.

Tematica Animest.17

Mesajul ediției Animate the Love reprezintă un răspuns la adversitățile la care este supusă întreaga lume, dar și o invitație la toleranță, self-love, empatie, sprijin și deschidere față de lumea exterioară.
Intreaga secțiune tematică a fost curatoriată de directorul și selecționerul Animest Mihai Mitrică, alături de jurnalistul și istoricul de film francez Alexis Hunot.
Povesti de iubire vechi și noi au fost adunate în proiecții denumite după cântece celebre precum:

  • Love will tear us apart, a prezentat scurtmetraje în care iubirea devine complicată și chiar dureroasă,
  • Love Supreme, ne-a arătat că iubirea este o forță extrem de puternică,
  • In the mood for love a prezentat o serie de povești care vorbesc despre iubiri improbabile – unele imposibile,
  • I’m a slave for you / Toxic, o selecție de scurtmetraje care explorează raporturile inegale de putere și relațiile de co-dependență.

Proiecții și evenimente speciale

Programul a fost împărțit și prezentat în:

  • 8 competiții internaționale, 1 competiție românească, 3 competiții Minimest,
  • Proiecția specială Trippy Animation Night cu filme psihedelice,
  • Proiecția specială Creepy Animation Night cu cele mai bizare creații, urmată de concertul live al celor de la Bad Decisions,
  • Animusic Night cu cele mai noi videoclipuri animate, urmat de Love Affair Party cu gemineye,
  • Cine-concert cu animațiile originale ale lui Lotte Reiniger – prima femeie animatoare și inventatoarea animației de siluete, prezentate pe muzică special compusă de Balkan Taksim,
  • Atelier animație “Paint-on-glass” pentru adulți, cu Laura Pop,
  • Ateliere pentru copii – atelier de animație stop-motion cu Damian Groves,
  • Atelier bandă desenată cu Mihai Ionuț Grăjdeanu,
  • Atelier stop motion cu personaje de hârtie cu Agata Tabacu,
  • Masterclass cu Masaaki Yuasa, superstarul animației japoneze, și multe alte evenimete speciale.

Interviu cu Masaaki Yuasa

Atelier stop motion cu personaje de hârtie cu Agata Tabacu

Animusic Night Party

Cine-concert cu animațiile originale ale lui Lotte Reiniger și Balkan Taksim

Marii câștigători

Așa cum ne-am obișnuit, secțiunile competiționale din programul Animest au fost analizate și jurizate de profesioniști din industria internațională, care au decis titlurile câștigătoare ale ediției. Filmele premiate au fost prezentate în două proiecții speciale AWARD WINNERS 2022 – BEST SHORT FILMS și AWARD WINNERS 2022 – BEST FEATURE FILM, în ultima zi de festival.

Best short film for children (Minimest)The child and the goose – FR 2021, 7’52’’, dir. Jade Chastan, Alice Failla, Jérôme Ginesta, Justine Hermetz, Sophie Lafleur, Vincent Lenne
Audience AwardSuruaika – RO 2022, 9’13’’, dir. Vlad Ilicevici, Radu C. Pop
Best Romanian FilmSasha – RO 2022, 12’50’’, dir. Serghei Chiviriga
Special Mention for a Romanian FilmGlass Fingers – RO 2022, 6’58’’, dir. Alina Gheorghe
Best VR FilmThank you for sharing your world – JP 2022, 33’00’’, dir. Yu Sakudo
Best Music VideoBe gone – Knivesrain – CN 2022, 3’56’’, dir. Sijia Luo
Best Feature Film Nayola – PT-BE-FR-NL 2022, 93’00’’, dir. José Miguel Ribeiro
Best Student FilmPatient’s mind – CN 2021, 6’05’’, dir Zhiheng Wang
Best AnidocOnce there was a sea…– SK-PL 2021, 16’40’’, dir. Joanna Kozuk
Animest TrophyIce Merchants – PT 2022, 14’00’’, dir João Gonzalez

Ice Merchants a film by João Gonzalez – Trailer 

Comentarii

Inginer în protecția mediului cu o afinitate mare pentru estetică, design și funcționalitate. Cochetând cu desenul din copilărie și având o sete pentru inspirație creativă, voluntariatul în lumea creativilor mi s-a părut pasul cel mai firesc. Aventura mea cu Revista Atelierul a început timid în 2013, inițial ca voluntar, urmând apoi să devin membru asociat. Am început activitatea în Redacție cu articole din zona DIY, inspirație, recenzii pentru diferite evenimente creative. Mai apoi, participarea activă în proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii sau AFCN, cum sunt Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, Creative Night Talks, în roluri de PR&MKT m-a imersat cu adevarat în mediul creativ.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share