În spiritul toamnei

Distribuie articolul:
Share

Pentru mine toamna este timpul pentru șosetele pufoase și frunzele îngălbenite. Pentru diminețile răcoroase începute cu o lumânare aprinsă în casă cu miros de portocală, un ceai cald și o bucată de ciocolată. Dar este și perioada în care am mult mai multe lucruri de făcut după pauza vacanțelor de vara și am nevoie de momente de liniște. Am ales câțiva dintre creatorii români care mă inspiră să intru în spiritul toamnei și să creez o atmosferă cosy în casă.

Ce mod mai bun de a începe toamna asta decât cu mesajul motivațional pe care îl propune Moțart? Moțart înseamnă Ruxandra Cristescu si Lebu George, doi graphic designeri din Brașov. Brandul reunește papetărie, accesorii și articole de design.

Pentru că acum este sezonul lor, îmi place să cumpăr mere, pere, nuci și dovleci. Gândul îmi zboară la plăcintele delicioase cu toate aceste fructe. Cumpăr de la chioșcurile de flori crizanteme în toate culorile toamnei și îmi imaginez cum ar arăta fructele și florile într-un vas de la Decartis, de a căror ceramică m-am îndrăgostit.

Decartis este un mic atelier de ceramică de lângă București ce a luat naștere din pasiunea pe care Irina Silivestru a avut-o dintotdeauna pentru obiectele frumoase. Inspirația îi vine din natură și din admirația pentru artiștii Bernard Leach, William Morris și William de Morgan. Decorul și paleta cromatică a acestor vase realizate și pictate manual îmi lasă impresia că toamna poposește la noi în casă, pe masă sau pe perete: rodii, portocale și lămâi, iepuri de câmp, corbi, iederă, tufe de căpșuni sau gălbenele.

Aceeași dragoste pentru natură și micile creaturi o reflectă și broderiile Zad Illustrations. Diana, creatoarea din spatele Zad Illustrations, îmbină în broderiile ei pasiunea pentru pictură și design textil pentru a crea ceva care să conteze. Îmi plac vulpile, frunzele și plantele brodate de ea, care îmi dau senzația că mă plimb printr-o pădure deși sunt în mijlocul orașului.

„Broderia este o tradiție învățată de la mama mea. Mama mea a învățat și ea această tradiție de la bunica ei, o femeie extrem de harnică, care a cusut sute de costume populare, perne și alte articole de vestimentație și uz popular. Mă bucur că într-o era digitalizată pot să duc o tradiție veche mai departe.”

 

Una dintre bucuriile acestor luni este să observ cum își schimbă copacii culorile. Îmi place culoarea lemnului și a lichenilor, nuanțele și texturile diferite. De aceea și admir bijuteriile LEMNeria. Într-o abordare minimalistă, Iulia Zamfir își propune să aducă frumosul naturii în mediul urban prin intermediul bijuteriilor din lemn și pietre semipretioase care să nu fie ușor înlocuite, minimizând astfel consumul.

 

Când vremea se răcește, simt nevoia să am grijă de mine mai mult și să mă răsfăț cu o cremă bună de mâini, un săpun sau alte tincturi din plante, naturale. De asta îmi plac tare produsele Hodaia.

În atelierul de la poalele munților Călimani, Raluca Olaru realizează uleiuri și elixire pentru îngrijirea părului, balsamuri și unguente pentru regenerarea pielii, săpunuri tradiționale și ceaiuri din plante medicinale 100% naturale. M-am îndrăgostit de săpunul Islaz cu miros de salvie, mentă și lavandă (printre altele) și de cremele ei minunate.

 

Și la final de zi, ce poate fi mai cosy decât un hanorac pentru a ne ține de cald? Îmi plac hanoracele și bluzele brodate de Adina Mirela Burlan de la O ilustratoare visătoare. După cum se descrie, Adina este „o fată simplă, creativă și visătoare, care îți zâmbește întotdeauna cu inima”. Ea a propus conceptul de a broda cu inimă alături de care adaugă cuvinte, texte și fraze încurajatoare.

 

 

Comentarii

Sunt arheolog și antropolog şi pentru 16 ani am spus povești despre oseminte umane și oamenii de știință care le studiază. M-au interesat practicile de expunere ale corpului uman şi felul în care culturile preistorice au relaționat cu corpurile strămoşilor. Studiile la Universitățile din București și Sheffield au fost urmate de stagii de cercetare la Universitățile Cambridge, Sheffield, Utica, București și Helsinki. Am fost cercetător la Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române şi am publicat volumul “Regi, sfinți şi anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România” (Editura Cetatea de Scaun, 2019). Sunt pasionată de copaci, origami şi de lucruri meşteşugite cu drag de frumos şi care spun o poveste.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share