CITEȘTI

Janet Pulcho şi picturile sale gigantice în acuare...

Janet Pulcho şi picturile sale gigantice în acuarelă

Distribuie articolul:
Share

Janet Pulcho cu numele complet Zhanna Pulcho, născută pe 8 mai 1997, este o artistă ucraineană din Odessa, cunoscută pentru picturile sale uriașe în acuarelă. Tema principală a picturilor lui Janet este cea florală. A început să practice pictură din 2013. A visat să devină artistă încă de când era elevă. Când termina școala generală se pregătea să intre la universitatea cu un nume nu tocmai creativ „Academia de Stat de Inginerie Civilă și Arhitectură din Odessa”. A luat lecții particulare de la un artist foarte bun în acuarelă, care a terminat „Academia de Arte Frumoase Repin”.

El a fost prima persoană care i-a dezvoltat interesul pentru acuarelă. La început i-a fost foarte greu, pentru că a învățat din nou să picteze acuarelă. I s-a explicat toate acele lucruri care au ajutat-o să-și dezvolte mai departe abilitățile creative. Studiul în academie a fost o experiență extraordinară pentru Janet, deoarece a studiat la facultatea de Arte plastice. I-a luat cinci ani și jumătate să absolvească studiile cu diplomă de master. În timpul procesului de studiu în sală a practicat în principal pictura academică. Abia în al patrulea an de studiu a descoperit ilustrația botanică, care s-a dezvoltat în aceste picturi florale uriașe. Din anul 2021 este membru al Uniunii Artiștilor din Ucraina. Acum artista studiază la Academia de Artă din Florența, Italia, pentru a-și îmbunătăți abilitățile artistice. Vă invit să o cunoaștem împreună.

1. Ai fost întotdeauna interesată de artele vizuale?
Sunt implicată în artele vizuale de aproximativ 8 ani. Acum pot spune că este o parte importantă a vieții mele.

2. Și cum ai început să faci asta?
Nu-mi amintesc prima dată, dar cred că a fost în copilărie. Am început să pictez cu acuarelă mai serios în anii 2012-2013.

3. Îți place întotdeauna munca ta?
Pentru mine este ca o meditație. Când pictez, timpul pur și simplu trece. De obicei, când oamenii văd cum pictez cu acuarelă, spun că sunt atașați de acest proces, este ca un fel de șamanism.

4. Spune-ne, te rog, cum reușești să continui să creezi și ce gânduri sau lucruri te motivează? Cum îți începi ziua și cum te apuci de lucru în astfel de momente dificile în lume?

Arta este totul pentru mine, pictez în fiecare zi și nu-mi pot imagina viața fără ea. Cred că arta trebuie să inspire și să calmeze, pentru că există atât de multă artă abstractă deprimantă. Nu mă deranjează absolut deloc, dar cred că artiștii, prin faptul că aduc în discuție problematici, ar trebui să dea și un răspuns.
Înainte de a începe să studiez la Academia Florentină, aveam un ritm foarte bun. La ora 10 dimineața mă apucam de pictat și terminam la ora 17, cu o scurtă pauză pentru prânz sau o plimbare cu bicicleta până la poștă.

Cred în magia dimineții, mă bucur de micul dejun și îmi planific ziua. Acum mă trezesc la 7:30, iau micul dejun și merg cu bicicleta sau cu autobuzul la academie. După academie, vin la ora 5 și îmi desenez picturile în acuarelă. Și bineînțeles că nu trebuie să uităm de treburile casnice. Îmi place să gătesc și încerc să găsesc noi rețete italienești și încerc să le gătesc. Așa că am un program foarte încărcat în acest moment. În weekend-uri filmez pentru instagram sau masterclass-uri pentru Patreon, fac artă și mă plimb. Sunt sigură că oamenii ar trebui să se plimbe în fiecare zi timp de cel puțin 1 oră pe jos. Este foarte util. Deci, într-o zi liberă pot să mă plimb cam 3-4 ore liniștit pe jos. Când mă plimb, observ frumusețea din natură și aceasta mă inspiră.

5. Am văzut pe site-ul personal că organizezi câteva ateliere de lucru. Spune-ne câte ceva despre aceste ateliere și cum ne putem înscrie la ele.
Da, am patreonul meu unde împărtășesc masterclass-uri de acuarelă, trucurile mele și vorbesc despre academie. De asemenea, mă bucur să vă invit la o lecție privată de acuarelă în Florența. Sunt fericită să împărtășesc cunoștințele mele. Lecția durează două ore. Veți putea gusta din material și vă veți putea bucura de ilustrația botanică. În sezonul cald, îmi place să fac lecții într-o grădină botanică sau într-un parc.
Există înțelepciunea că atunci când împărtășești cunoștințe, ți se deschid altele noi.

6. Tema principală a lucrărilor tale sunt florile, florile uriașe. Ceva cu adevărat uimitor și unic, cred eu. Cum ai început să faci asta? Și care este lucrul pe care îl preferi cel mai mult la această tehnică?

Îmi plac floralele pentru estetica lor. Există destulă urâțenie în lume și cred că picturile mele pot aduce ceva frumos și inspirat în viața altora. Picturile mele fascinează oamenii datorită formatelor uriașe și culorilor strălucitoare.
Când te uiți la un tablou cu flori, îți trezește atât de multe gânduri și amintiri din trecut. Îți poți aminti momente frumoase din viața ta, cum ar fi mirosul grădinii primăvara.
Picturile pot aduce atât de multe emoții.

7. Cu ce materiale lucrezi cel mai mult și de ce? Decizi dinainte cum vei picta un anumit tablou ? Ne puteți spune mai multe despre procesul de creație?
Pictez mai ales în acuarelă. Acuarela este o tehnică foarte dificilă, necesită multă practică pentru a face ca o pictură să pară aerisită și nu grea. Întotdeauna obișnuiam să lucrez cu lucrări mari, în timp ce, de obicei, erau de 80×60, 100×80 cm. Acum însă sunt mult mai mari. Și fac asta deja de mai bine de 2 ani. Așa m-am regăsit! Lucrez în atelierul meu cu tehnica Alla prima (ud pe ud) în principal.

8. Ai o piesă preferată?

Îmi plac foarte mult marii mei maci, pentru că mi se pare că această pictură încetează să mai fie atât de realistă și începe să fie mai abstractă.

9. Ce ți-ai dorit să fii când erai copil?

Nu-mi amintesc cine am vrut să fiu, dar îmi amintesc că desenam mult acasă.

10. Ce înseamnă succesul pentru tine și este important să ai succes?
Sunt sigură că noțiunea de succes este diferită pentru fiecare. Bineînțeles, observ  că brandul meu se dezvoltă și că picturile sunt solicitate din ce în ce mai mult și asta îmi place.

11. Numește cea mai mare lecție cu impact general, pe care ai învățat-o în viața ta de artist vizual.

După ce a început războiul la scară largă în Ucraina, a trebuit să părăsesc Odessa și am luat doar strictul necesar. Acum locuiesc în Florența, în Italia, și sper că într-o zi mă voi putea întoarce acasă. Acum înțeleg că trebuie să fii mobil și pregătit pentru noi începuturi.

12. Care este motto-ul tău personal sau profesional?

Sunt o persoană foarte orientată spre obiective și îmi place ceea ce fac. Aceasta este cea mai mare motivație a mea.

13. Dacă ți s-ar da, ca prin magie, două ore în plus pe zi, ce ai face cu ele?

O oră de timp aș face yoga și o oră aș dedica odihnei sau desenului, dar aș vrea să adaug că aș vrea și energie pentru aceste două ore.

14. Am să te rog să le dai un sfat celor care vor să înceapă o carieră de artist vizual, dar au unele temeri sau îndoieli în ceea ce fac.

Multă lume m-a întrebat despre trucurile mele de acuarelă și scriu despre ele pe patreon, dar pot să vă scriu 3 sfaturi perfecte.
– Pictează cât de des poți. Dacă pictezi doar o dată pe săptămână, rezultatele vor fi nesemnificative.
– Nu-ți fie teamă să pictezi natură moartă. Dacă ai suficientă experiență în natură moartă, vei putea face schițe realiste din fotografii. Un pictor experimentat nu întâmpină dificultăți cu schițele din fotografii, dar cu naturile statice este cu totul altceva din cauza unghiului de vedere.
– Folosește materiale de calitate. Nu trebuie să cumperi un set scump de acuarele, ci doar să-ți iei un mic set profesional. Este mai bine să cheltui bani pe diferite tipuri de hârtie de acuarelă. Aceasta te ajută să vezi toate efectele acuarelei. Hârtia poate fi foarte diferită. Aceeași culoare pe două tipuri diferite de hârtie poate avea un aspect cu adevărat diferite.

15. Care este cea mai mare dorință a ta în acest moment?
Visul meu este ca războiul să se termine. Pentru ca Ucraina să învingă și să își ia pământurile înapoi. Suntem o țară independentă.

Mulțumesc frumos Janet pentru acest interviu. Îți doresc mult succes în tot ceea ce faci și fie ca dorințele tale să devină realitate citite mai curând.

Imagini transmise de Janet Plucho.

Comentarii

Salut, mă numesc Gabriela Galamaga. Sunt designer și creator de produs. De mai bine de 12 ani creez păpuși, ursuleți teddy și decorațiuni de interior. De profesie sunt editor de imagine și redactor. De un an și jumătate sunt mama unui băiețel minunat. Sunt pasionată de artă și film. Îmi plac cărțile pentru copii și biografiile. În timpul liber creez lucruri de mână și scriu texte. Visez într-o bună zi să public o carte pentru copii. Sper că veți citi cu plăcere interviurile mele pe Revista Atelierul iar tutorialele pas cu pas vă vor inspira și pe voi să creați lucruri de mână.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share