CITEȘTI

Gijs Vanhee, artist cu spirit liber și inspirație ...

Gijs Vanhee, artist cu spirit liber și inspirație fabuloasă, pictor de murale și litografii

Parked life, Sofia, Bulgaria foto: Mihaela Draganova
Distribuie articolul:
Share

Printre participanții la evenimentul ”ZidArt” de la Bacău din acest an, se numără și Gijs Vanhee, artist cu multe abilități artistice care îmbină în creațiile sale natura și societatea, povestind uneori doar în alb și negru anecdote despre locuri și personaje diverse. Creator de litografii și murale în diverse locuri din lume, Gijs este un artist complet, cu un traseu creativ despre care ne povestește în interviul de mai jos în cuvinte simple, așa cum se și descrie și își prezintă activitatea creatoare pentru publicul din România.

 

Parked life, Sofia, Bulgaria foto: Mihaela Draganova

Parked life, Sofia, Bulgaria foto: Mihaela Draganova

1. Ce ne poți spune despre tine, un artist cu spirit liber și un surfer (cum te descrii), Gijs Vanhee? Cum ai devenit un artist cu o inspirație atât de fabuloasă?

Mulțumesc! Cresc cu dragoste pentru desen și cu sprijinul deplin al părinților și prietenilor mei pentru a mă exprima încă din timpul copilăriei mele. Descoperirea graffiti-ului la 15 ani a pus combustibil în plus, de atunci chiar a devenit ”cool” să fiu ”desenator”. Până în momentul în care dorința de a crea și de a mă exprima întotdeauna prin desene a luat puterea și încet, dar constant, a început să devină și locul meu de muncă cu normă întreagă.

2. Cum iți găsești modelele, ai un model anume, ceva care sa te inspire?

Acum 7 ani am început să călătoresc într-o dubă cu soția mea. Până atunci aveam nevoia să povestesc despre poveștile mele zilnice și am dezvoltat un personaj care are un corp uman, care face lucruri din viața de zi cu zi. Dar acest personaj are cap de pasăre, simbolizând libertatea pe care o simțeam amândoi trăind în afara rețelei. După 4 ani de viață cu normă întreagă în acea dubă, ne-am întors la o viață mai obișnuită, trăind într-o casă, având un atelier, revenind în societate și chiar având un copil. Dar păsările mele libere încă rezistă, acum au început un fel de poveste narativă care se dezvoltă în cadrul diferitelor mele desene, litografii, picturi murale și alte creații. Această specie de pasăre liberă trăiește acum în situații care sunt uneori puțin dramatice, în mare parte pline de multe detalii, mici anecdote sau filozofii personale. Ea își găsește în mare parte, pacea în aceste situații.

Parked life, Sofia, Bulgaria, foto: Mihaela Draganova

Parked life, Sofia, Bulgaria, foto: Mihaela Draganova

3. Cum ți-ai caracteriza picturile murale/creațiile artistice?

Picturile mele murale sunt întotdeauna o extensie a celorlalte lucrări ale mele pe hârtie sau pânză, unde păsările mele libere se confruntă cu același tip de situații. Dar în cadrul acestor ilustrații de pe perete încerc să mă adaptez la locul unde sunt și, în timp ce pictez acolo, adun în mare parte mici anecdote, experiențe personale etc. și le adaug în detalii. Îmi place să cred că oamenii care trec pe lângă zidurile mele se opresc adesea să-și ia ceva timp să se piardă în detalii, să găsească povești acolo sau chiar să-și facă propriile povești din ele. Sper că uneori îi poate scoate din rutina lor zilnică sau le poate oferi un mic zâmbet într-o zi proastă.

4. Cum ar arăta viața ta, dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Habar n-am, dar cred că s-ar simți ca dacă ai o mâncărime undeva unde nu poți ajunge. Cred că dorința de a crea ar fi prea mare pentru a nu face această alegere. La unul dintre ultimele mele joburi fixe, am fost concediat, nu pentru că nu făceam o treabă bună, ci pentru că m-au descoperit că am prea multe pasiuni în altă parte.

The kings jacket, Ruisbroek-Puurs, Belgium 2021,  foto: Sam Cornette

The kings jacket, Ruisbroek-Puurs, Belgium 2021,  foto: Sam Cornette

5. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor/ghid? Aveți artiști pe care îi urmăriți și care sunt modele bune?

Cred că, ca artist, trebuie să-ți faci mai întâi timp să te gândești și apoi să faci multe piese și să ai multe erori. Cu siguranță vă poate ajuta să aveți un mentor, dar vă poate bloca și fluxul personal. Nu am un artist ca model anume, dar îmi place să văd alte lucrări de artă.

6. Care sunt filmele, cântecele, podcasturile, lucrările care te inspiră?

Pff… nu specific, de fapt se schimbă zi de zi.

Home, Mechelen, 2021, foto: Gijs Vanhee

Home, Mechelen, 2021, foto: Gijs Vanhee

7. Ce ne puteți spune despre proiectele la care lucrați acum?

De vreme ce acum este iarnă, mă concentrez pe pictura pe pânză și pe desen. Între timp încerc să aranjez niște proiecte murale mai mari pentru primăvară și poate am un spectacol în toamna următoare.

8. Cum arată admiratorul/fanul ideal pentru creațiile tale?

Euh… nicio idee. De obicei iubesc reacțiile copiilor când îmi văd picturile murale, deoarece sunt atât de sincere.

9. Ce sfat ai da unui novice care ar dori sa-si inceapa activitatea in domeniul artistic/creativ?
Doar distrează-te.

Home, Mechelen, 2021, foto: Manuele Geypen

Home, Mechelen, 2021, foto: Manuele Geypen

10. Cum faci tranziția de la hobby la business în mediul creativ, din punctul tău de vedere? Îți câștigi existența ca artist vizual sau este doar un hobby?

Încerc să trăiesc din asta. Partea grea este să nu pierzi senzația de distracție pe care o ai atunci când este doar un hobby, fără așteptări. Încerc să păstrez asta cât mai bine posibil, chiar dacă îmi dă uneori mai mult stres financiar, când trebuie să spui nu oportunităților de angajare care reprezintă o amenințare pentru acel sentiment (cum ar fi pictura publicitară, de exemplu)

Fotografiile sunt ale artistului Gijs Vanhee, din arhiva personală.

One second of life, Bacău, Romania, foto: Gijs Vanhee

One second of life, Bacău, Romania, foto: Gijs Vanhee

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share