CITEȘTI

Artminina sau Daria Malcheva, pictorița de fete cu...

Artminina sau Daria Malcheva, pictorița de fete cu păr din care curg gânduri

Distribuie articolul:
Share

Daria Malcheva a participat alături de artiștii români și internaționali la festivalul ZidArt de la Bacău în anul 2022 și a rămas încântată de ceea ce a realizat împreună cu colegii ei de festival. Locuind în Ucraina, mai exact în Odessa, artista își exprimă sentimentele prin arta pe care o practică momentan sub impulsul sentimentelor confuze create de conflict. Este o artistă asumată, creează și participă la evenimente artistice diverse, marca care o reprezintă fiind ”Artminina”. Daria Malcheva este ilustratoare, creatoare de picturi murale și de artă stradală.

1. Ce ne poți spune despre tine, Daria Malcheva? Cum ai devenit un artist cu o asemenea inspirație? De unde s-a născut ‘’Artminina’’?

Drumul meu de a deveni artist și ilustrator a durat ceva timp. Inițial, am avut o educație economică, câțiva ani am lucrat într-o bancă, apoi într-o companie de IT și pe o platformă de socializare, iar abia după aceea am revenit la ceea ce mi-a plăcut cel mai mult – desenul. Locurile de muncă anterioare m-au ajutat în comunicarea cu clienții mei, deoarece am abilități de manager de cont și de proiect, mă pot descurca cu ușurință la negocieri și dezvolt creativitatea în toate. În pași mici, am încercat să-mi îmbunătățesc mai întâi abilitățile în arta doodle, am experimentat arta grafică, chiar și cu reproduceri de picturi puțin timp, dar tot pe pereți mi-a plăcut să pictez. Treptat, am identificat pentru mine mai multe stiluri pe care le-am experimentat și folosit. Drept urmare, am ajuns la arta plată, ilustrațiile pe care le vedeți acum, nu știu cum să le numesc corect 🙂

2. Cum îți găsești modelele, ai un model anume?

Întreaga viață a ucrainenilor este acum împărțită în „înainte” și „după” război.
Înainte de război, am desenat ilustrații botanice drăguțe doar în stil liber sau am căutat ceva inspirație în referințe din lucrurile din jurul meu. Dar când Rusia a atacat teritorii independente ucrainene pe 24 februarie, mi-am pierdut absolut toată munca. Am fost mereu în orașul meu natal, Odesa. Prin urmare, pentru a nu înnebuni și a ajuta cumva frontul nostru cultural, am început să desenez pachete de stickere motivaționale, ilustrații care să ridice spiritul oamenilor din jurul meu. Au apărut și ideile din ultimele mele lucrări, care se referă metaforic la tema războiului, dar în același timp liniștesc și dau o poziție optimistă că vom învinge în fața Rusiei tot răul. Așa s-a născut ideea de a crea ilustrații ale unei fete cu gândurile pictate în părul ei : ce ar trebui să facă, unde să fugă, să plece din țară sau să rămână aici. O alta fată are o casă desenată în păr, casă la care se gândește constant și visează să se întoarcă în patria ei, acasă.

3. Cum ți-ai caracteriza ilustrația și arta graffiti?

Universul meu ”Artminina” este plin de culoare, forme organice și câteva referințe din arta, designul și cultura contemporană. Sunt o persoană foarte calmă, am foarte multă răbdare, așa că ilustrațiile mele sunt destul de calme, plăcute și optimiste. De obicei, mă inspir din botanică și natură în general.

4. Cum ar arăta viața ta, dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Nu prea m-am gândit la asta, dar cred că aș fi un bun agent de turism privat, îmi place foarte mult să călătoresc. Acesta este al doilea hobby al meu după desen. Înainte de invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, am vizitat 40 de țări.

5. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor/ghid? Aveți artiști pe care îi urmăriți și care sunt modele bune?

Depinde de obiectivele pe care artistul vrea să le urmărească. Din păcate, printre artiștii pe care îi cunosc, nimeni nu are un mentor, așa că nu pot spune dacă este nevoie sau nu. Poate că, dacă scopul tău este să-ți expui lucrarea în galerii, să participi la licitații și așa mai departe, chiar ai nevoie de un mentor care să preia o parte din activitate. Pentru artiștii stradali sau cei care desenează artă comercială, acest lucru nu este întotdeauna necesar. Urmăresc mulți artiști ucraineni și străini, este foarte interesant pentru mine să observ munca altora, am relații bune cu mulți dintre ei. De exemplu, la ”Festivalul Zidart” din România, din orașul Bacău, personal am cunoscut multi artiști incredibili. Pentru mine, sunt super profesioniști. Mă simt ca în gluma aceea „când voi fi mare vreau să fiu ca ei” haha….

6. Care sunt filmele, cântecele, podcasturile, lucrările care te inspiră?

Cred că toate filmele pe care le urmăresc sau podcast-urile și muzica pe care le ascult probabil lasă o amprentă asupra muncii mele, dar nu directă. Îmi place să caut muzică proaspătă, albume noi, dar în același timp îmi plac primele albume ”Arctic Monkeys” sau ”Kasabian”. Aleg mai ales podcasturi cu tema psihologică, iar la filme nu am un gen anume, dar cu siguranță nu horror 🙂

7. Ce ne puteți spune despre proiectele la care lucrați acum?

Momentan, din păcate, nu am proiecte, situația din Ucraina este acum destul de complicată. Ultima dată când am avut un proiect interesant a fost  la Viena, am fost invitată să desenez un mural pe un perete din centrul orașului împreună cu artiști germani și iranieni, iar fiecare și-a desenat subiectul. După aceea, am fost la Regensburg pentru vernisajul unei expoziții ”Danubiart” dedicată Ucrainei, unde am desenat o pânză după ilustrația mea cu o fată care visează să se întoarcă acasă. Apropo, această expoziție încă este deschisă până în 20.12.2022, așa că nu ezitați să o vizitați, dacă veți fi în Regensburg.

8. Cum arată admiratorul/fanul ideal pentru creațiile tale?

Cine laudă toate lucrările mele?  haha…. Mulțumesc, mama!

9. Ce sfat ai da unui novice care ar dori sa-si inceapa activitatea in domeniul artistic/creativ?

Le-aș spune: Nu vă fie teamă, totul vine în timp cu experiența. Cu cât exersezi mai mult, cu atât devii mai bun. Aceasta nu se întâmplă prima data când desenezi ceva unic, frumos și poți să fii mulțumit de tine, acest proces ia ceva mai mult timp. Nu-ți fie teamă să încerci în diferite stiluri, atunci vei înțelege că îți place să desenezi mai mult, unde ai vrea să mergi mai departe și poți să-ți dezvolți stilul. Și amintește-ți că inspirația vine doar atunci când începi să faci ceva (apropo am auzit asta dintr-un podcast despre psihologie și am fost total de acord)

10. Cum faci tranziția de la hobby la business, din punctul tău de vedere? Îți câștigi existența ca artist vizual sau este doar un hobby?

Da, în acest moment acesta este jobul meu cu normă întreagă. Recent mă dezvolt ca ilustrator, dar nu mă opresc să desenez murale, practic ceea ce desenez pe iPad transfer adesea în desenul fizic.

Fotografiile sunt proprietatea paginii Instagram Artminina (Daria Malcheva) și fac parte din arhiva personală.

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share