CITEȘTI

Iuliana Pîslaru: „Anul acesta îmi doresc o d...

Iuliana Pîslaru: „Anul acesta îmi doresc o direcție mai sustenabilă.”

Distribuie articolul:
Share

Pe Iuliana Pîslaru am întâlnit-o la Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, ediția de Cluj Napoca unde a participat în calitate de expozant în secțiunea Design vestimentar. Iuliana și-a croit brandul „Haine Urbane pentru Amazoane” muncind cu zâmbetul pe buze și astăzi se bucură de admirația multor iubitori de creații vestimentare cu design unic. Pentru mai multe detalii despre aventura ei în lumea creativă și despre ce o inspiră în alegerea croielilor, a materialelor și a culorilor, am invitat-o pe Iuliana la un interviu.

1. Cum ai început să te ocupi de creat Haine Urbane pentru Amazoane?

Povestea mea cu croitoria a început din pasiune și din dorința de a mă exprima. Cândva prin liceu, ca orice adolescentă, am devenit interesată de aspectul meu fizic şi am început să dau mai multă importanță și îmbrăcăminții. Am fost dintotdeauna o persoană creativă, foarte pasionată de lucrul cu mâinile, tot timpul meşteream câte ceva și cumva, firesc, aspectele astea s-au îmbinat și m-am apucat de croitorie. Mult timp a fost un hobby, cream lucruri pentru mine pentru că simțeam că nu mă regăsesc în „moda” timpurilor. Pe atunci începusem să descopăr reviste de modă, designeri și bloguri de fashion care mă inspirau tare mult și mi-au dat o direcție. Până am ajuns să fac asta full time au trecut ani buni în care am explorat, am învățat și m-am dezvoltat constant, iar lucrurile au evoluat încet, organic. Provin dintr-o familie modestă, am avut primul meu job la 16 ani, iar asta m-a învățat să fiu independentă și să caut să mă descurc și așa, încet, încet a apărut antreprenoriatul în viața mea. În timp hobby-ul s-a transformat într-un „hustle”, iar în 2016 mi-am luat inima în dinți și Iuliana Pîslaru – Haine Urbane s-a născut oficial și a devenit jobul meu full time.

Iuliana Pîslaru – omul din spatele brandului Haine Urbane pentru Amazoane

2. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

După liceu, părinții mei, oameni pragmatici ca majoritatea părinților din generația lor m-au îndrumat musai spre o facultate care mi-ar aduce stabilitate. De aceea probabil acum aş fi fost asistentă medicală căci am urmat facultatea de Asistență Medicală Generală. Nu a fost o alegere aleatorie, am fost foarte pasionată de biologie în liceu și îmi place să ajut oamenii, găsesc multă semnificație în asta, însă pasiunea pentru lumea creativă și nevoia de independență au fost mai puternice și nu m-am văzut lucrând în domeniul medical.

3. Crezi că artiștii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care reprezintă un model pentru tine?

Da, cred că ar fi minunat ca orice creator să aibă un mentor, mai ales la început, când sunt multe de învățat și de experimentat. Cineva care te poate îndruma cum să faci mai bine sau să îți privească munca dintr-un alt unghi te poate ajuta să te dezvolți mai repede și să capeți încredere în tine.
În croitorie inspirația poate veni din foarte multe direcții, de aceea nu am neapărat un artist care reprezintă un model pentru mine, însă urmăresc câțiva designeri, atât din afara țării, cât și de la noi. În ultimul timp am devenit din ce în ce mai interesată de impactul pe care îl are industria fashion asupra mediului și am început să urmăresc câteva branduri din afara țării care fac lucrurile cât mai sustenabil și etic și îmi doresc în viitor să ajung și eu la nivelul lor.

Iuliana lucrând în atelier

4. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi? Cum faci să ieşi din zona de confort şi să încerci lucruri noi? Dar când se apropie un deadline şi nu ai energia/starea de lucru, cum depăşeşti momentul?

Tot timpul simt că stagnez. Asta se întâmplă din două motive pe care le-am conștientizat în timp și cu care am ajuns să mă împac. Primul motiv este că sunt o fire perfecționistă și cu multe idei, când reușesc să ating un obiectiv deja mă gândesc cum să îl ating pe următorul și în felul acesta din păcate nu mă pot bucura niciodată de ce am realizat. Al doilea motiv este faptul că lucrurile merg foarte încet. Am pornit acest brand de la zero, cu micile economii proprii, iar tot profitul îl reinvestesc în asta și atunci creșterea este foarte lentă. În producție este greu, trebuie multă răbdare, reziliență și putere de a învăța din greșeli, skill pe care foarte greu l-am dobândit și asta m-a ținut destul de mult pe loc.
Pentru mine să ies din zona de confort este o luptă zilnică, cu care încă nu m-am obișnuit, dar pe care sunt conștientă că trebuie să o fac ca să mă pot dezvolta. Sunt o fire anxioasă și orice situație nouă sau orice decizie pentru mine înseamnă a ieși din zona de confort. Dar poate te refereai cum să ies din zona de confort creativ, în cazul acesta îmi impun să învăț și să experimentez constant. Domeniul croitoriei este foarte vast, el cuprinde chiar 3-4 meserii într-un singur domeniu și îmi doresc să le stăpânesc binișor pe toate în timp. Sunt un workaholic, când am un deadline sunt în stare să nu mai dorm noaptea ca să rezolv treaba. Chiar dacă mi se întâmplă să nu am energia necesară, mă împing de la spate să lucrez, pentru că știu că cineva depinde de munca mea, fie că este o clientă sau chiar eu însămi. Nu e neapărat sănătos, dar o văd ca pe o muncă ca oricare alta, chiar dacă este un domeniu artistic, munca e muncă și nu îmi permit să chiulesc de la ”job”.

Rochie și guler detașabil create de Iuliana

5. Poţi să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ, ce te inspiră?

De-a lungul timpului am experimentat tot felul de variante pentru ca munca mea să fie eficientă, dar și satisfăcătoare pentru mine și ceilalți. De anul trecut am reînceput să creez produse noi pe bază de colecții și simt că mi-am regăsit creativitatea și inspirația.
Lucrul principal care mă inspiră atunci când lucrez sunt femeile pentru care creez. Încerc să îmi imaginez ce stil de viață au, ce nevoi, cum le-ar plăcea să se îmbrace, care sunt pentru ele cele mai importante aspecte la o piesă de îmbrăcăminte. Bineînțeles că în acest proces sunt foarte influențată de ce îmi place mie personal, dar asta este ok, pentru că în timp am descoperit că am un stil în care și alte femei se regăsesc, iar lucrul acesta ne-a adus mai aproape. Apoi, cum sunt sigură că îți va spune orice artist, absolut orice poate fi o sursă de inspirație, însă de obicei, atunci când creez o colecție nouă pornesc de la o paletă cromatică și de la materiale, pentru că ele sunt cel mai greu de procurat. Odată ce am materialele, mă gândesc ce croiuri noi aș vrea să introduc și ce mood general îmi doresc să transmită colecția nouă.

Iuliana și inspirația

6. Ce ne poţi spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Constant lucrez să îmi dezvolt brandul, explorez ce pot face nou și mă întreb tot timpul cum văd eu evoluția lui. Am o direcție nouă pe care vreau să merg anul acesta și tot ce voi spune acum este că îmi doresc o direcție mai sustenabilă. În paralel, pe lângă munca de creație țin cursuri de croitorie pentru începători, activitate pe care am început-o dintr-o curiozitate și care a ajuns să îmi dea foarte mult sens. Și pe această direcție doresc să mă dezvolt mai mult anul acesta și sper să reușesc să ajung la cât mai multă lume pasionată de croitorie.
Iar cel mai important proiect la care am lucrat și care aproape că mi-a mâncat tot timpul este proiectul RoCreator, pe care l-am fondat impreună cu soțul meu și pe care am reușit să îl reluăm anul trecut, după pauza din timpul pandemiei. RoCreator este o serie de evenimente fizice în care o mulțime de creatori: artizani, designeri și artiști își pot expune produsele și pot ajunge mai ușor la publicul lor țintă.

Cardigan imaginat și creat manual de Iuliana

7. Care este proiectul tău de suflet?

Toate proiectele mele sunt de suflet, pun foarte multă pasiune în ceea ce fac.

8. Spune-ne despre cursurile de cusut pe care le organizezi și le ții.

Țin cursurile de croitorie de câțiva ani, nu în mod constant, pentru că principala mea activitate este producția. Am început să le țin la sugestia clientelor și prietenelor care îmi tot povesteau că le-ar plăcea și lor să știe să folosească mașina de cusut și mă întrebau dacă nu sunt dispusă să le învăț. Mi-a luat ceva timp să structurez ”materia”, dar într-un final am dat startul cursurilor de croitorie pentru începători și de atunci am tot căutat să dezvolt partea aceasta a activității mele și să vin mereu cu idei noi de cursuri. Cursurile pe care le țin se adresează oricui este interesat de acest domeniu, indiferent de nivelul la care se găsește, deoarece am cursuri pentru absolut începători, cât și pentru persoane care au deja câteva deprinderi în ale croitoriei. Îmi place mult să fac asta, prin intermediul lor am descoperit multe lucruri despre mine și despre oameni în general și mi-am întărit câteva convingeri despre ce pot face și ce valori am. Am mai descoperit că este ceva ce aș vrea să fac pe termen lung în viitor, poate chiar să ajung să predau în licee sau la școli acreditate, dar până acolo mai este destul de mult de muncă.

Curs de croitorie ținut de Iuliana în Cluj

9. Cum arată atelierul tău?

În prezent lucrez într-un atelier de 30 mp pe care îl împart cu soțul meu. Mult timp am lucrat de acasă așa că de fiecare dată când mă gândesc că nu am suficient loc în atelier îmi aduc aminte să fiu recunoscătoare pentru că este mult mai bine decât într-un dormitor înghesuit. Îmi place foarte mult că am un spațiu dedicat, că am loc pentru toate utilajele și materialele de care am nevoie, că pot să țin aici cursurile de croitorie și să primesc clienți. Spațiul este mai mult funcțional decât artsy, e firesc să fie așa având în vedere că 90% din timp este un loc unde se muncește, însă l-am și decorat un pic ca să ne fie drag de el și să ne simțim bine când ajungem la atelier.

Iuliana lucrând în atelierul personal

10. Cum arată clientul ideal pentru tine?

Clientul ideal pentru mine este o persoană care știe destul de bine cine este și ce valori are, căreia îi pasă de ce consumă și cât consumă, care caută produse de calitate și diferite și își dorește să se exprime prin intermediul lor. Când eram la început, mult timp am căutat ca produsele mele să ajungă la cât mai multe persoane, nu mă gândeam prea mult la cine sunt ele și de multe ori eram dezamăgită pentru că simțeam că munca nu îmi este apreciată. În timp am învățat că există clientul ideal și că trebuie să îl găsesc și acum de fiecare dată când creez ceva sau comunic pe social media, o fac cu acest client ideal în minte.

Bluză și fustă create manual de Iuliana

11. Ce recomandări ai pentru cineva care dorește să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ? Care sunt provocările întâlnite de tine și cum le-ai depășit?

Pentru mine cel mai greu a fost să intru în mindsetul de business. Pasiune și creativitate sunt din plin însă a fost nevoie să învăț foarte multe, deseori într-un mod foarte stresant, despre cum să administrez o mică afacere. Acesta este primul sfat pe care l-aș da oricui dorește să înceapă să se întrețină dintr-o afacere creativă. Încercați să separați partea emoțională de partea practică de conducere a unui business, puneți totul într-un excel și vedeți cum stați, unde trebuie să îmbunătățiți sau să faceți schimbări. Al doilea sfat pe care l-aș da ar fi să creeze cât de des posibil produse noi, nu în ritmul fast-fashion, dar măcar câte ceva nou în fiecare sezon sau la câteva luni. Iar al treilea sfat este să investească timp în social media și în a participa la diverse evenimente fizice pentru a putea ajunge la cât mai multă lume, în felul acesta aflând ce nevoi au oamenii și cine este clientul lor ideal.

Creații imaginate de Iuliana

12. Care sunt produsele reprezentative pentru Iuliana Pîslaru?

Produsele reprezentative pentru brandul meu sunt rochiile și fustele. Eu însămi port foarte multe rochii și fuste și automat creativitatea mea merge în direcția aceasta. Mă concentrez pe croiuri cât mai comode, cu o tendință retro și multe volănașe.

Rochiile și fustele sunt creații reprezentative pentru Iuliana și o preferință personală

13. Unde găsim creaţiile tale vesele?

În prezent sunt activă pe social media. Mă găsiți pe paginile de Facebook și Instagram, acolo veți găsi și produsele mele. Sper ca anul acesta să reușesc să am și un site, dar vom vedea, cu siguranță voi da sfoară în țară dacă se vor alinia planetele.

Sugestie de purtare pentru gulerul detașabil

Fotografiile sunt realizate de Marian Pîslaru, soțul Iulianei.

Comentarii

Inginer în protecția mediului cu o afinitate mare pentru estetică, design și funcționalitate. Cochetând cu desenul din copilărie și având o sete pentru inspirație creativă, voluntariatul în lumea creativilor mi s-a părut pasul cel mai firesc. Aventura mea cu Revista Atelierul a început timid în 2013, inițial ca voluntar, urmând apoi să devin membru asociat. Am început activitatea în Redacție cu articole din zona DIY, inspirație, recenzii pentru diferite evenimente creative. Mai apoi, participarea activă în proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii sau AFCN, cum sunt Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, Creative Night Talks, în roluri de PR&MKT m-a imersat cu adevarat în mediul creativ.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share