CITEȘTI

Florina (Atelierul de Fire Colorate): „Îmi p...

Florina (Atelierul de Fire Colorate): „Îmi plac mult țesăturile respirabile, în nuanțe vibrante și croielile feminine”

Distribuie articolul:
Share

Florina de la Atelierul de Fire Colorate croiește cu îndemânare și perfecționism, povești din țesături în culori vibrante animate cu detalii precum imprimeuri, broderie sau volane. Fie că sunt, rochii, fuste, gulere detașabile, berete sau accesorii de păr, ea le face remarcate apoi cu pasiune și zâmbet prin video-uri creative pe care le prezintă pe profilul de Instagram spre bucuria celor ce o urmăresc. Florina a acceptat să ne dezvăluie într-un interviu pasiunea pentru croit haine și accesorii, provocările pe care le-a întâmpinat și cum le-a depășit, recomandările pe care le are pentru creativii entuziaști la început de drum și alte detalii.

1. Cum s-a născut brandul Atelierul de Fire Colorate și ce înseamnă el pentru tine?

Dorința de a avea un atelier cred că a încolțit acum câțiva ani buni, când în fiecare zi, după cele 8 ore petrecute la birou, deschideam mașina de cusut și mă apucam de croit. În urmă cu 2 ani și jumătate am decis să investesc tot timpul, banii și energia mea în ceea ce e astăzi Atelierul de Fire Colorate. Un loc magic, unde timpul stă în loc pentru mine și unde cu un strop de imaginație și puțină dexteritate pot transforma o țesătură banală într-o rochie diafană care îți accentuează trăsăturile feminine!

                                                                              Florina purtând Rochia Forest

2. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să activezi într-un domeniu creativ și să îți creezi propriul brand?

Cred că ar fi puțin mai ușoară, dar nu la fel de plină de zâmbete și împliniri. Și poate aș fi trăit în fiecare zi cu sentimentul ce ar fi fost dacă… Cu siguranță viața mi-ar fi adus multe satisfacții și în domeniul IT, totuși, cred că am luat cea mai bună decizie atunci când am ales să îmi dau demisia și să îmi urmez visul.

                                                                   Husă de carte brodată cu flori de câmp

3. Crezi că creatorii de produs ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai avut ocazia să mentorezi pe cineva? Ai artiști pe care îi urmărești și care te inspiră?

Mi-ar fi plăcut să am un îndrumător atunci când am pornit pe acest drum, căci sunt multe necunoscute, mai ales la început! Și de aceea, de fiecare dată când am ocazia să ofer sprijin, o fac cu plăcere. Urmăresc cu drag multi artiști, care mă inspiră și de la care simt că am multe de învățat. Îmi plac mult fetele de la Mândruța și le admir pentru conținutul de pe pagina lor și pentru faptul că își dedică timp să creeze postări educative.
Pe Odette de la Planeta Curcubeu o apreciez pentru documentarea pe care o face de fiecare dată când începe să gândească o colecție nouă. Și lista poate continua cu multe nume faine, care fac o treabă extraordinară: Pancake Planet, NicoMadeMe, Elsa Ochios, Flair Scent și mulți alții.

4. Ne poti povesti despre procesul tău creativ şi ne poţi spune care este partea ta preferată din el?

Tot ce se întâmplă în atelier mă animă, însă de departe timpul petrecut la mașina de cusut este preferatul meu. De la idee și până la produsul final este o cale destul de lungă, care durează de obicei câteva zile bune, căci îmi place să găsesc texturile potrivite pentru fiecare proiect, să testez nuanțe, tipare, cusături și tehnici noi, ca rezultatul final să fie unul practic, confortabil și care să îți încânte privirea.

                                                                       Florina lucrând în Atelierul de Fire Colorate

5. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi? Cum faci să îți stimulezi imaginația şi să încerci lucruri noi? Dar când nu ai energia sau starea de lucru, cum depăşești momentul?

Oh da, am simțit din toate câte un pic și sunt convinsă că o să mai fie astfel de momente grele. Dar ce mă aduce înapoi pe linia de plutire este pasiunea pentru croitorie, căci dacă am o zi proastă și îmi dai o foarfecă și o bucată de material, ies din atelier alt om!

                                                                                           Fundă de păr roz cu alb

6. Cum arată atelierul tău?

Te invit într-un tur virtual al spațiului meu de lucru, unde am reușit să pun împreună câte puțin din tot ceea ce îmi place: culoare, tehnologie, lumină şi viață.

                                                                              Florina și Atelierul de Fire colorate

7. Creațiile tale sunt de poveste, deși deseori au o croiala simplă dar curată, sunt animate de detalii precum: imprimeuri deosebite sau culori contrastante, broderii sau nasturi îmbrăcați. Ești multumită întotdeauna de rezultatul final?

Sunt destul de perfecționistă, îmi place să dau tot ce am mai bun atunci când lucrez la un produs, iar când ceva nu îmi iese, descos și o iau de la capăt. Învăț din greșeli și caut să îmi dezvolt abilitățile constant.

                                                                             Beretă din lână brodată cu ciuperci

8. Ai un material preferat? Dar croiala preferată? Dar accesoriu preferat pe care îl vezi integrat?

Îmi plac mult țesăturile respirabile, în nuanțe vibrante și croielile feminine, în care nu se face economie de material. Gulerul este accesoriul meu preferat, mi se pare un detaliu elegant și feminin, care accentuează trăsăturile chipului!

                                                                                           Guler brodat cu fluture

9. Care consideri că este cel mai iubit produs de către publicul tău? Dar de către tine? Mie personal mi-a rămas gândul la gulerul detașabil cu două fețe.

Mă bucur mult să aud asta! Gulerele au un loc aparte în sufletul meu, căci sunt printre primele produse vestimentare pe care le-am gândit și cu care am apărut în fața oamenilor la târguri. Dar fără îndoială rochiile sunt preferatele mele și mă bucur mult că sunt și preferatele publicului meu.

                                                               Rochie de primăvară cu guler brodat cu cireșe

10. Care este colecția ta preferată și ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum? Ce te inspiră în crearea colecțiilor?

Colecția de toamnă este preferata mea, poate și datorită faptului că acesta este și anotimpul meu preferat! Îmi place mult să îmbin elemente din natură cu texturi și nuanțe contrastante, iar cea mai ofertantă paletă de culori mi se pare că mi-o dăruiește doamna toamnă. Momentan mă joc cu nuanțe pastelate, dantelă și panglici de catifea, ca să o întâmpin cum se cuvine pe doamna Primăvară!

                                                                                          Beretă din lână brodată cu vulpiţă

11. Ce recomandări ai pentru cineva care dorește să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ? Care sunt provocările întâlnite de tine și cum le-ai depășit?

Începe acum, cu pași mici, poate nu așa abrupt ca mine, căci nu este prea confortabil să renunți brusc la un venit stabil și să o iei de la început într-un domeniu nou, dar începe cu ceva, nu mai amâna! Crede în tine și în abilitățile pe care le ai, învață constant din greșeli și rezultatele nu vor întârzia să apară. Iar când ți-e greu amintește-ți de ce ai început să faci ceea ce faci sau de feed-back-ul primit atunci când cineva a cumpărat produsul creat de tine!
De la furnizori care nu mențin calitatea materiei prime pe care o folosesc, până la detalii logistice și administrative ce țin de un mic bussines și încheind cu social media, toate sunt provocări constante în viața mea! Atunci când ești antreprenor provocările vin zilnic, dar important e să nu ne lăsăm copleșiți de ele!

12. Unde găsim creațiile tale de poveste?

Sunt tare încântată să anunț că de câteva luni produsele mele se găsesc pe una din cele mai mari platforme online dedicată creatorilor locali, dichisar.ro. Aici găsești de la accesorii pentru păr până la rochii din materiale naturale, toate cusute cu drag în micul meu atelier din Iași.

Imaginile sunt trimise de Florina (Atelierul de Fire Colorate) din arhiva personală.

Comentarii

Inginer în protecția mediului cu o afinitate mare pentru estetică, design și funcționalitate. Cochetând cu desenul din copilărie și având o sete pentru inspirație creativă, voluntariatul în lumea creativilor mi s-a părut pasul cel mai firesc. Aventura mea cu Revista Atelierul a început timid în 2013, inițial ca voluntar, urmând apoi să devin membru asociat. Am început activitatea în Redacție cu articole din zona DIY, inspirație, recenzii pentru diferite evenimente creative. Mai apoi, participarea activă în proiecte cofinanțate de Ministerul Culturii sau AFCN, cum sunt Noaptea Albă a Creatorilor și Designerilor de produs, Creative Night Talks, în roluri de PR&MKT m-a imersat cu adevarat în mediul creativ.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share