CITEȘTI

Decartis: „Este un privilegiu să poți face a...

Decartis: „Este un privilegiu să poți face artă și trebuie luată în serios!”

Distribuie articolul:
Share

De când am văzut primele piese ceramice Decartis m-am îndrăgostit de ele! Eleganța formelor se îmbină cu o paletă vibrantă de culori și motive care mă duc cu gândul la piesele Arts & Crafts sau din zona Mediteranei. A fost o bucurie să stau de vorbă cu Irina și să aflu de la ea povestea acestor obiecte de artă.

  1. Cine este în spatele Decartis? Ne poți spune câteva cuvinte despre tine?

În spatele atelierului Decartis sunt doar eu – Irina Silivestru. Mi-am dat seama că cele mai bune rezultate le am atunci când lucrez în liniște și solitudine. Când lucrez în atelier sunt o introvertită și cînd ies din atelier sunt o extrovertită 🙂 Este o meserie creativă care după părerea mea necesită multă concentrare și cum nu merg pe ideea de producție, ci mai mult pe creație (fac o ceramică de autor, deci implicit un număr mai mic de obiecte), cred că asta este cea mai potrivită soluție pentru mine.

Despre mine spun mereu că sunt o mare iubitoare și o creatoare de frumos. Cred că am avut această pasiune pentru artă încă de mică și am reușit să-mi dezvolt aceste înclinații native și să îmi formez o cultură artistică urmând liceul de Arte Plastice „N.Tonitza”, apoi Universitatea Națională de Arte din București – Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Ceramică. După părerea mea este foarte important să ai studii de specialitate ca să poți avea o imagine de ansamblu și să te folosești cât mai bine de noțiunile teoretice cât și practice (ceramica spre deosebire de alte domenii artistice implică mai multă tehnologie).

  1. Ce te inspiră? Stilul tău este special și iese în evidență printre ceilalți ceramiști din România. Poți să ne povestești puțin despre procesul creativ?

Subiectul meu principal de inspirație este natura – flora și fauna autohtonă, dar și mediteraneană. Am câteva motive pe care le repet în mod constant în compozițiile mele: portocale, lămâi, anghinări, rodii, păsări albastre (grauri), căpșuni, mere, pere, iepuri, pești, ciulini etc.

Nu-mi plac lucrurile sofisticate ci caut firescul și naturalul în orice. Natura este o sursă inepuizabilă de inspirație și sunt foarte norocoasă că atelierul meu este înconjurat de o grădină minunată, unde în funcție de anotimp găsesc diferite plante, fructe, legume și păsări, perfecte ca motive pentru vasele mele. O altă sursă importantă de inspirație o reprezintă călatoriile – contactul cu alte locuri și culturi.

Nu știu dacă stilul meu este special, nu asta mi-am propus, dar probabil se evidențiază prin faptul că pun mai mult accent pe decor decât pe formă și în același timp cred că am un desen fluid și foarte bine conturat.

Procesul de realizare al fiecărui obiect în parte este îndelungat și fac lucrurile în etape. Există cu certitudine o repetitivitate specifică ceramicii, un ritm și un moment potrivit pentru fiecare operațiune în parte. În general fac totul manual și asta îmi ia timp. Toate obiectele le realizez prin tehnica ridicării la mână și/ sau presare pe matrițe de ipsos, apoi le pictez manual. Acord foarte multă atenție decorului și lucrez mult la un obiect, în special dacă este vorba de compoziții mai complexe.

De obicei lucrez mai multe zile la partea de modelare a vaselor, încerc să fac cât mai multe obiecte, apoi mă așez la masă pentru partea de decor și intru într-un “flow” plăcut de lucru. Lucrez destul de liber și spontan, nu-mi fac desene prealabile ci dezvolt decorul treptat în funcție de inspirația de moment și de forma vasului.

  1. Cum arată clientul Decartis? Este ceramica de autor apreciată în România?

Sigur că da, ceramica de autor este apreciată cam peste tot acuma –  în România și în străinătate – Instagram oferă o mare vizibilitate atât pe plan local cât și internațional și este mult mai simplu să fii abordat de către clienți de pretutindeni.

Clienții mei sunt de toate categoriile de vârstă, din toate domeniile, fără un profil specific, dar pot spune că în proporție destul de mare sunt femei. Toți au în comun faptul că iubesc ceramica, atât ca obiect decorativ cât și funcțional.

  1. Cum îți găsești motivația să continui și cum depășești momentele dificile?

Apar și provocări, dar am răbdare căci iubesc foarte mult ceea ce fac și știu că ăsta este drumul meu.

  1. Ai creatori locali sau din afară pe care ii urmărești și admiri?

Sunt creatori locali și internaționali contemporani pe care îi apreciez foarte mult și îî urmăresc (din multe domenii) și cred că este foarte important să fiu la curent cu tot ce se întîmplă în domeniile creative. Sunt abonată atât la reviste de ceramică contemporană cât și de design interior și îmi place să descopăr creatori ,comunități și platforme creative din toată lumea, căci suntem toți interconectați – artiști, arhitecți, designeri etc.

  1. Care ți se pare că este cea mai mare provocare pentru un ceramist în România anului 2023?

Nu știu să spun exact, sincer nu cred că este doar o singură provocare valabilă pentru toți…În general ceramica cere investiții mari în utilaje (cuptor, calandru, malaxor etc.) și e nevoie de un spațiu generos de lucru. Poate că provocarea financiară a fost mereu acolo în top pentru ceramiști și nu e ușor să păstrezi un echilibru între cheltuieli, timp investit în lucru (câteodată prea mult) și prețul final al obiectului.

  1. Cum arată o zi din viața ta?

Zilele în atelier sunt diferite. Am zile când nu știu ce să fac mai repede – pictură, modelaj, colete, facturi, să mă ocup de clienți și de paginile mele de profil etc. și atunci simt că sunt mai stresată. Dar sunt și zile extrem de liniștite când mă fac comodă la masa de lucru și pictez până la 10 ore, timp în care ascult muzică sau podcasturi și nu știu când zboară timpul.

La final de zi fac întotdeauna curățenie indiferent cât sunt de obosită (nu plec niciodată din atelier fără să las totul în ordine). Îmi place să am o rutină în ceea ce fac, să-mi respect timpul de lucru, spațiul și materialele pe care le folosesc.

  1. Cum arată viitorul Decartis, încotro?

Cred că spre și mai bine, e loc de mai multă evoluție…Am încredere că mă pot dezvolta mereu, am deja niște proiecte noi creionate pe hârtie. Știu că atâta timp cât lucrez și perseverez, vor apărea și rezultatele pe parcurs.

  1. Ce sfat ai da unui tânăr ceramist la început de drum?

Nu cred că sunt eu în măsură să dau sfaturi, dar din ce am observat la mine cred că este foarte important să lucrezi cât mai mult, să faci lucrurile cât poți tu de bine și să perseverezi indiferent de situație – lucrurile se așează în timp și e nevoie de răbdare. Energia nu trebuie împrăștiată în multe direcții ci doar în ceea ce vrei să dezvolți cu adevărat.

Este foarte important să ne luăm ca repere artiști profesioniști, fie contemporani, fie din trecut și să discernem ce e de calitate și ce este îndoielnic și să respectăm niște valori  în munca pe care o facem. Este un privilegiu să poți face artă și trebuie luată în serios!

Fotografiile din arhiva creatoarei.

Comentarii

Sunt arheolog și antropolog şi pentru 16 ani am spus povești despre oseminte umane și oamenii de știință care le studiază. M-au interesat practicile de expunere ale corpului uman şi felul în care culturile preistorice au relaționat cu corpurile strămoşilor. Studiile la Universitățile din București și Sheffield au fost urmate de stagii de cercetare la Universitățile Cambridge, Sheffield, Utica, București și Helsinki. Am fost cercetător la Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române şi am publicat volumul “Regi, sfinți şi anonimi. Cercetători și oseminte umane în arheologia din România” (Editura Cetatea de Scaun, 2019). Sunt pasionată de copaci, origami şi de lucruri meşteşugite cu drag de frumos şi care spun o poveste.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share