CITEȘTI

”Zad Illustrations”, un brand cu acces...

”Zad Illustrations”, un brand cu accesorii textile unicat, însuflețite de creatoarea sa, Diana Zadic

Distribuie articolul:
Share

O lume plină de culoare, cu flori, faună și peisaje idilice creată de artista Diana Zadic ne încântă cu accesorii textile unice, adorabile, care pot face parte din garderoba oricărei femei căreia îi plac culorile și broderiile manuale. Inspirația brandului, natura cu tot ceea ce reprezintă ea mai frumos, este tema principală pe care artista brodează, creează povești și le dă drumul în lume.

1. Cine este artistul-creator Diana din spatele brandului ‘’ZAD ILLUSTRATIONS’’? Ce te-a determinat să creezi, să activezi într-un domeniu creativ?

Numele meu este Zadic Diana. Artistul din spatele brandului ”Zad Illustrations” este un om creativ, ambițios, pasionat de modă și artă și nu în ultimul rând un mare iubitor de natură. Încă de foarte mică aveam foarte multe idei creative, dar și un spirit antreprenorial. Îmi plăcea să port multe accesorii, pe care mi le făceam singură, îmi modificam hainele și mă îmbrăcam cât mai diferit, fiindcă îmi doream să fiu originală și chiar excentrică.  Prima dragoste a fost pictura, pe care am studiat-o în liceu, iar apoi am studiat Designul Textil la Universitatea de Artă și Design din Cluj, urmând ca să lucrez ca Designer Vestimentar de Producție mai mulți ani. Cumva am gravitat mereu în sfera Artei, îmi place să descopăr lucruri, să lucrez cu mâinile, să asortez culori și materiale, astfel că de fiecare dată când lucram la proiecte care erau repetitive sau foarte rigide eu ajungeam să mă simt deconectată de mine.

Creaţii realizate de Diana Zadic

Creaţii realizate de Diana Zadic

2. Cum s-au creat şi dezvoltat ideile din minunata ta lume colorată? Cum ai caracteriza creațiile tale?

Creațiile mele sunt obiecte însuflețite, eu așa le numesc. Proiectul cu broderii ”Zad Illustrations” a pornit în anul 2020, din dorința de a face obiecte inspirate din picturile mele, dar care să includă și celelalte pasiuni ale mele, moda și designul textil, însuflețite cu iubirea și respectul pe care îl port naturii și Creatorului.  Ele sunt și vor fi mereu inpirate doar din natură și elemente ale naturii, de aici și sloganul reprezentativ pentru brand – ”Always inspired by nature”. Experiența mea ca și designer vestimentar, combinată cu pictura și broderia, reușește să dea naștere la niște accesorii mai particulare, pe care multe femei doresc să le poarte. Îmi doresc ca aceste accesorii să te scoată din anonimat, să te facă să te simți unică și deosebită, deoarece chiar așa suntem. Mi-ar plăcea ca oamenii să nu se mai compare între ei, să fie ca și celelalte vietăți ale pământului, adică fiecare să se accepte și să se iubească exact așa cum este. Cred că doar atunci oamenii ar fi cu adevărat buni și fericiți.

Creaţii realizate de Diana Zadic

Creaţii realizate de Diana Zadic

3. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ, ce domeniu ai fi atins?

Foarte interesantă întrebarea. În anul în care m-am înscris la Facultatea de Arte eu voiam de fapt să mă înscriu la Medicină Veterinară, fiindcă iubesc foarte mult animalele și mă imaginam cum voi salva și trata animalele, așa cum vedem în emisiunile din America, dar, deși aveam medie foarte mare la bacalaureat, era puțin probabil să intru la buget, iar acest lucru ar fi însemnat niște costuri prea mari pentru părinții mei, astfel că am ales pasiunea la care eram sigură că voi putea intra la buget. Așa am ales, în cele din urmă, să continui pe direcția Artei, deși erau multe zvonuri, încă de pe atunci, că este o universitate din care nu vei reuși să te descurci financiar. În altă ordine de idei, dacă mă gândesc ce îmi doresc să devin acum, pe lângă ceea ce fac deja, răspunsul este că vreau să devin cântăreață. Este tot în domeniul artei, însă ceva diferit. În prezent lucrez la această pasiune și este următorul vis pe care îmi doresc să mi-l împlinesc.

4.Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?

Cred că este bine să ai mereu modele în viață care au reușit, care sunt ceea ce tu ți-ai dori să fi. Asta nu însemnă să le copiezi traseul sau să încerci să fii exact ca ei. Fiecare suntem unici și e bine să îți șlefuiești bucățica ta de talent. Ceea ce vreau să zic este că dacă ai niște artiști sau mentori care au reușit, atunci tu, urmărindu-le povestea, acțiunile, poți să deduci ce ai putea și tu să schimbi sau să îmbunătățești la starea ta actuală. Suntem suma acțiunilor noastre și uneori este mai bine să înveți din greșelile altora, ca să nu mai pierzi timp făcându-le și tu la rândul tău. Eu urmăresc foarte mulți artiști, atât de la noi cât și din afara țării, pe partea de broderie și ilustrații. Ascult multe interviuri și povești ale creatorilor de modă și ale artiștilor textili prezenți în galerii și muzee. Mă ajută să fiu mereu în actualitate și să îmi cultiv creativitatea.

Creaţii realizate de Diana Zadic

Creaţii realizate de Diana Zadic

5. Care sunt cărțile, filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?

Ascult multe interviuri ale artiștilor din toate ariile, urmăresc povești de viață ale creatorilor de modă, muzicienilor și oamenilor de succes care au pornit de la zero. Citesc destul de multă lectură motivațională și de psihologie. În prezent citesc cărțile lui Gabor Mate. Consider că atunci când tu ești bine cu tine și împlinit poți să oferi și celorlalți ceva valoros. Mă îngrijesc să fie un echilibru între a munci și a face pauze, momente în care să simt că îmi respect corpul și sufletul. Și, pentru că nu este destul doar să ai talent, urmăresc antreprenori de la noi și învăț, pe cât e posibil, despre educația financiară, deoarece este important să cunoști aceste aspecte pentru a reuși să te dezvolți pe piața textilă, pentru că, până la urmă, pe lângă pasiune, ceea ce fac este și un mod de viață, este jobul meu, sursa mea de venit. În ceea ce privește muzica, ascult foarte multă, deoarece sunt în proces de învățare și ascult ore întregi pe zi. Artiștii mei preferați la ora actuală sunt: Jack Savoretti, Katie Melua, Norah Jones și  alții.

6. Unde dorești să ajungi, adică ce planuri ai pe termen lung și pe termen scurt?

Inițial mi-am dorit să ajung să reușesc să înființez o fabrică în care oamenii să brodeze și să creăm împreună produse textile particulare, să repornesc o parte din industria textilă aproape inexistentă din România. Însă în ultimul an mi-am schimbat această perspectivă după ce m-am extenuat cu toate sarcinile pe care mi le-am luat și eram mai mereu stresată și am început să nu mai fiu creativă. Astfel că la momentul actual ceea ce îmi doresc este să fiu în continuare artist textil, dar să ajung cunoscută și la nivel internațional, produsele mele să fie făcute în continuare în regim unicat, dar să cresc calitatea produselor și să le duc la rang de produse Premium. Iar în timpul liber să am timp să cânt și să îmi conturez și cariera muzicală.

7. Cum vedeţi statusul industriilor creative în România în general? Care sunt punctele forte, punctele slabe din perspectiva ta?

Ceea ce funcționează în prezent sunt micile brand-uri care fac produse în serii limitate sau cu un design mai particular. Dar ar fi nevoie de o mai bună informare a clienților. Majoritatea oamenilor din România, care au salarii medii spre mici, nu pot să plătească foarte mult pe un articol și compară prețurile cu cele ale hainelor cumpărate de la multinaționalele care vând în toată lumea. Eu, lucrând și în industria textilă, știu care sunt costurile pentru produse realizate în mii de exemplare și nu poți compara un produs handmade cu unul din marile magazine. Cumpărătorul de multe ori nu își imaginează câți pași sunt în spatele unui produs aparent simplu. De multe ori o idee frumoasă, dar aparent simplă, are în spate ani de experiență, studii și perfecționare pentru un asemenea rezultat. Evident că aceste eforturi trebuie să se regăsească și în preț. În toate aceste industrii creative oamenii, artiștii nu sunt roboți. Faci zeci de experimente dintre care unele le arunci, lucrezi ore sau zile fără nici un rezultat. În timp ce o firmă care are o mie de angajati își permite astfel de pierderi. Punctele forte ale artiștilor români sunt creativitatea și hărnicia. Asta s-a demonstrat oriunde au mers acești oameni, iar punctele slabe sunt lipsa de educație financiară. Așa că ei sunt talentați, dar nu reușesc să transforme prea rapid talentul lor în bani.

Diana Zadic

Diana Zadic

8. Cum arată clientul/cumpărătorul/admiratorul ideal pentru creațiile tale artistice?

Cumpărătorul ideal pentru mine este femeia care se apreciază și se iubește. Accesoriile pe care le creez sunt menite să atragă atenția spre tine, sunt mai particulare și pot fi purtate doar de femei care nu vor să se ascundă sau să treacă neobservate. Asta nu înseamnă că purtarea lor trebuie să te facă să te simți mai presus decât alții. Vreau doar ca cine le poartă să știe că este frumoasă și unică, așa cum sunt toate ființele pământului și că suntem perfecte exact așa cum suntem. Nu trebuie să ne ascundem sau să ne dorim să fim altcineva, decât o variantă mai bună a noastră.

9. Ce sfaturi oferiți unui creator care vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ?

Pe un creator aflat la început de drum l-aș sfătui să îți facă o listă cu ceea ce îi place cel mai mult să facă în procesul creativ, să își stabilească motivul pentru care își dorește să facă asta, să vadă dacă în afară de libertatea financiară pe care o caută este cu adevărat și o pasiune acolo. Iar apoi punctele forte din aceast listă să încerce să și le perfecționeze. E important să te interesezi de toți pașii în domeniul tău înainte de a începe la drum, fă un studiu despre ce ar însemna costurile, care ar fi clienții tăi, cum ajungi la ei. Ce o să faci dacă ideea ta de afacere se pornește mai greu? Cum o să te menții în acea perioadă și mai ales cum îți menții motivația? De ce îți dorești să faci asta, care este plusul tău de valoare pe care îl aduci în industria în care îți dorești să activezi? Apoi multă le-aș recomanda multă perseverență, deoarece în primele luni sau chiar ani sunt multe piedici pe care trebuie să le depășești și e important să nu renunți. Ca în orice domeniu apare și momentul în care stăpânești bine domeniul și devine totul mai ușor.

Diana Zadic

Diana Zadic

10. Cum se face trecerea de la hobby la afacere în mediul creativ din punctul tău de vedere?

Pentru a trece de la hobby la afacere în România îți trebuie mult curaj și încredere în ideea ta, fiindcă apar tot felul de reacții sau păreri care te pot descuraja. Dacă tu nu crezi în ideea ta și nu îți place cu adevărat, atunci o să îți fie foarte greu să îi convingi pe alții de ce ei ar dori produsul tău. Iar mai apoi, vorbind de partea financiară și de investiție, poate e mai bine, dacă nu ai o situație foarte bună financiară la început, să testezi înainte ideea ta prin cadouri la apropiați, printr-o mică pagină de facebook și să îți faci două-trei reclame, ca să vezi ce feedback ai din partea unor necunoscuți, care ai vrea să îți devină potențiali clienți. Iar dacă vezi că lucurile încep să evolueze, atunci să pui foarte bine cap la cap toate aspectele afacerii și să îi dai drumul

Fotografiile aparțin Dianei Zadic, creatoarea  și fondatoarea ”Zad Illustrations”

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share