CITEȘTI

Alexa Lincu, artist mural cu veleități de povestit...

Alexa Lincu, artist mural cu veleități de povestitor ai primilor ani ai vieții

Distribuie articolul:
Share

Alexa Lincu se descrie ca fiind un artist care încă este la început de drum și care își găsește sursa inspirației în anii timpurii ai copilăriei, prin aceasta încercând și reușind cu succes să transmită emoțiile  unui copil care vede lumea cu ochii unui adult ce pictează murale ca narațiuni vizuale ale trecutului personal.

1. Cine este artista Alexa Lincu? Ce a format-o ca și artist? Unde dorește să ajungă?

Alexa Lincu

Alexa Lincu este un artist vizual la început de drum, aș spune eu. Momentan, sunt masterandă a programului de Artă Murală în spațiul public, însă totul a început cu pasiunea pentru ilustrație. Ce m-a format ca și artist este, cred eu, curiozitatea și dorința de a explora, atât în ceea ce privește elemente ale vieții de zi cu zi, ale experiențelor proprii, cât și tehnici pe care le pot utiliza în creațiile mele. Astfel, am experimentat cu diverse medii de-a lungul ultimilor ani, de la pictură de șevalet, la gravură, ilustrații digitale, instalații, momentan axându-mă, în mare parte, pe murale. Unde îmi doresc să ajung? Hmm.. what a good question. Cred că ce mi-ar aduce nivelul maxim de împlinire pe care îl pot percepe în momentul prezent este posibilitatea de a călători și de a descoperi lucruri noi zilnic, pe care le pot folosi ulterior în creațiile mele. Long story short, îmi doresc să mă plimb și să pictez, probabil visul oricărui artist 🙂

2. Cum îți găsești modelele, ai un tipar anume?

Mare parte din lucrările mele sunt inspirate din amintiri din perioada copilăriei, înmagazinate sub forma unor imagini, desigur, distorsionate, atât prin prisma vârstei, cât și a timpului. Mai mult decât atât, îmi găsesc inspirația în lucruri care mă definesc, care au stat la baza modelului după care m-am format, respectiv fundația persoanei „Alexa Lincu”. Astfel că obișnuiesc să integrez în compozițiile mele simbolul cărții, semn al pasiunii pentru lectură, al cunoașterii, dar și scările, care pentru mine semnifică o continuă explorare, o permanentă căutare. Sunt, de asemenea, și artiști care mă inspiră, precum Escher, evident, faimos pentru scările sale și compozițiile complexe, dar și alții pe care îi descopăr, deseori, prin vizite la muzee.

Alexa Lincu

Alexa Lincu

3. Cum ai caracteriza ilustrațiile/muralele tale?

Memoriile fac parte din viața noastră și, deopotrivă, memoria. De cele mai multe ori, definim cine suntem prin experiențele trecute, prin felul în care le percepem și le sintetizăm în momentul prezent, prin visurile pe care le avem și pe care le construim în fiecare zi. În încercarea de a dobândi o perspectivă pe cât posibil de amplă asupra propriei persoane, a caracterului, a personalității, am decis să explorez felul în care trecutul s-a impregnat asupra-mi, acum dând formă creației mele. Lucrările mele țin locul unui jurnal intim, o narațiune vizuală a primilor ani ai vieții, urmărind să surprind felul în care, prin prisma vârstei, perspectiva asupra lumii înconjurătoare tindea spre nuanțarea unor elemente de natură suprarealistă, ce au marcat drumul parcurs în explorarea universului infinit al posibilităților. Narațiunea pe care am creionat-o are la bază acțiunea desfășurată de personajul menit să reprezinte copilul-eu, dinamismul compozițiilor fiind redat de felul în care acesta străbate dimensiunile conștiinței, cu rădăcini în amintiri din primii ani ai vieții înmagazinați cu precădere în sfera subconștientului pe care am încercat să-l accesez.

4. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Ei bine, spre deosebire de majoritatea colegilor de breaslă, deși creativă de mică, nu mi-am dorit dintotdeauna să activez în domeniul artistic. Am absolvit Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, unde matematica, respectiv științele reale erau de interes, iar, în acea perioadă, mă gândeam, mai degrabă, să studiez psihologia sau poate chiar medicina. Dacă e să mă gândesc acum, cred că, în situația în care nu aș activa în domeniul artelor vizuale, probabil m-aș dedica filosofiei, aș scrie poate poezie și proză, aș citi mai mult.

5. Crezi că artistii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca model?

Avem o vorbă în popor: „meseria se fură”; și sunt totalmente de acord cu asta. În cazul meu, am avut norocul ca profesoara care m-a pregătit în perioada liceului pentru admiterea la facultate să fie un îndrumător minunat, care m-a încurajat să experimentez și mi-a hrănit entuziasmul și curiozitatea pentru domeniul artistic. În același timp, eu însămi îi îndrum pe alții, pedagogia fiind un alt hobby de-al meu, și consider că îndrumătorul joacă un rol important într-o viitoare carieră artistică. La rândul meu, există artiști pe care îi admir și pe care îi urmăresc, inclusiv pe social media, însă sunt de părere că referințele cele mai relevante merită preluate din istoria artei.

6. Care sunt filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?

Pot spune că sunt destul de „old school”, întrucât mă pasionează în mare parte tot ceea ce este vechi, inclusiv în materie de filme și muzică. Mărturisesc că am un defect, și anume acela că uit de cele mai multe ori numele filmelor, actorilor, inclusiv ale cărților pe care le citesc, concentrându-mă, mai degrabă, pe experiența pe care respectiva creație o oferă. Cu toate acestea, sunt fană a lui Michelangelo Antonioni și Bertolucci, Hitchcock și chiar Tarantino. În ceea ce privește muzica, mi-a plăcut dintotdeauna să experimentez mai multe genuri, însă trupa mea de suflet și cea în care m-am regăsit cu adevărat este Pink Floyd, urmând apoi The Doors, Janis Joplin, Camel, The Beatles și mulți alții din aceeași generație. Legat de podcasturi, deși au devenit din ce în ce mai populare, nu m-au pasionat niciodată.. prefer interviurile clasice din domenii care mă interesează, precum arta sau filosofia.

7. Ce ne poți spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Momentan, lucrez la o colaborare cu un brand de haine eco-friendly, dar și la câteva proiecte ce implică pereți, pe care urmează să le implementez în perioada următoare. Mi-ar plăcea, în schimb, să mă dedic mai mult experimentului și să investesc în proiectele personale pe care le am în plan, însă pentru moment, timpul nu îmi prea permite acest lucru.

8. Cum arată admiratorul/cumpărătorul ideal pentru ilustrațiile tale ?

Cred că admiratorul ideal este cel care apreciază cu adevărat întregul efort creator din spatele lucrărilor și nu doar rezultatul final. Am observat deseori că, din păcate, majoritatea celor interesanți de creațiile artiștilor subestimează efortul depus, devalorizând lucrările în ceea ce privește aspectul financiar, sub pretextul că artistul face asta „din plăcere”, ceea ce, pe de-o parte, este adevărat, însă, pe de alta, nu înseamnă că nu sunt implicate ore de muncă în spate pe un proiect în particular și ani, overall.

9. Ce sfaturi oferiţi unui novice care ar vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul artistic/creativ?

Aș spune că este nevoie să se înhame cu curaj, în primul rând, răbdare și perseverență. Deși există clasicile preconcepții de genul „artiștii mor de foame”, nu consider că lumea funcționează astfel. Într-adevăr, domeniul artistic nu este unul în care mulți își permit să investească, în special în România, însă nici imposibil nu este să trăiești din asta, atâta timp cât ești complet dedicat. Astfel, aș recomanda ca alegerea să fie făcută din suflet, sincer, cu asumarea faptului că există, ca în orice domeniu, ups and downs, iar cei ce reușesc sunt categoric cei ce sunt devotați studiului și cărora nu le lipsește perseverența.

10. Cum se face trecerea de la hobby la afacere în mediul creativ din punctul tău de vedere? Trăiești din munca ta illustrator/creativ sau este doar la nivel de hobby?

Mural realizat de Alexa Lincu în cadrul programului Un-hidden Romania

Personal, trăiesc din artă, atât din ceea ce creez, cât și din ceea ce îi învăț pe alții să creeze. Sinceră să fiu, și știu că mulți ar susține contrariul, consider că norocul ți-l faci și cu mâna ta. Nu știu exact cum s-ar face această trecere, probabil că momentul în care ai siguranța că vei reuși să te întreții din asta este momentul în care renunți la side job-ul pe care îl ai; eu, una, nu am activat în niciun alt domeniu până acum și sper să nu fiu nevoită să o fac nici în viitor.

Comentarii

Când nu lucrez, visez, călătoresc sau citesc, mă bucur de soare, sunt o ființă solară, născută primăvara, iubitoare de viață și cărți. De-a lungul vieții am schimbat meserii, țări, limbi, culturi, continente, dar profesiunea de credință a fost dragostea: de carte, de familie, de creație. Am lucrat cu copiii și de la ei am învățat iubirea necondiționată, am stat în natură și ea mi-a insuflat grija pentru cei apropiați, am schimbat orașe și de aici am aflat că tot ceea ce faci trebuie făcut cu rost, am avut suișuri și coborâșuri și acestea m-au făcut mai înțeleaptă și mai răbdătoare. Admir tot ceea ce lumea creează și aduce din profunzimile personale la suprafață, fiecare om este unic, irepetabil și poate lăsa ceva la fel în urma sa.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share