Expoziția POROUS MATTER.

Distribuie articolul:
Share

Expoziția POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society, organizată de galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, își propune să aprofundeze zonele misterioase și deseori ignorate ale „fracțiilor vide” din lumea noastră. Prin explorarea conceptului de „materie poroasă,” expoziția deschide o fereastră asupra porozității, într-o manieră care ne provoacă să reflectăm asupra unor implicații profunde și tangibile în domeniile social, ecologic și tehnologic.

Omul, prin excelență, este un mediu poros, în interiorul căruia se regăsește o conglomerație complexă de fluxuri și schimburi de resurse, conectat la rețeaua poroasă din lumea exterioară. Astfel, materia poroasă, prin structura sa în mod natural permeabilă, ne amintește că societatea este, în esență, alcătuită din interconexiuni complexe și din fluxuri de idei, informații și resurse. Expoziția regândește modul în care ideile se răspândesc și modul în care relațiile umane formează rețele poroase de influență și putere.

Expoziția POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society prezintă instalații de artă contemporană și experimente artistice și științifice, care oferă vizitatorilor o oportunitate unică de a reflecta asupra naturii multifațetate a „fracțiilor vide” și a rolului lor în modelarea mediului fizic și conceptual. POROUS MATTER  este rezultatul unei strânse colaborări între artiști și oameni de știință din România și Norvegia, care a început încă din anul 2022 cu vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple. POROUS MATTER nu este doar o expoziție de artă și știință, ci și o speculație asupra viitorului. Prin explorarea curajoasă a conceptului de materie poroasă și a colaborării strânse între artiști și oameni de știință, expoziția ne prezintă posibilitățile viitorului în cazul în care îmbrățișăm acest spirit de colaborare și determinism cultural și abordăm provocările contemporane cu inovație și creativitate.

Floriama Cândea, Internal flow Studies

Lucrarea  Internal flow Studies este constituită din trei instalații cinetice care se profilează ca o mărturie vizuală a unor fenomene naturale, aproape invizibile pentru ochiul liber. Artista construiește o simulare a mediului poros pentru a ilustra misterele curgerii fluidelor, încercând, în același timp, să controleze acest proces. Contrar naturii și aspectului arbitrar al acestui fenomen, nevoia de control survine ca un exercițiu tehnic în vederea înțelerii principiilor și fizicii ce stau la baza procesului de curgere a fluidelor. Pe lângă acest strat științific, Floriama Cândea învăluie studiul ei în poezie, conturând cu o singură linie continuă ”sistemul venos” al unei frunze și dezvăluind procese interioare nevăzute.

María Castellanos, Cyborg Placenta

Cyborg Placenta reprezintă o proiecție a posibilităților viitorului și un studiu al proprietăților și al funcției placentei în afara corpului femeii. Fiind un mediu poros, placenta este un organ vital care conține celule stem și care servește atât la obținerea substanțelor nutritive pentru făt, cât și la eliminarea deșeurilor – un organ cu trafic celular bidirecțional. Aceasta se dezvoltă într-un mod invaziv în uterul unei femei, fiind un organ tranzitoriu extracorporal. În lucrarea de față, artista imaginează viitorul acestui organ și chestionează posibilitatea supraviețuirii placentei după naștere și folosirea acesteia pentru tratarea diverselor boli (ex. cancerul). Capacitatea de a păstra și de a utiliza propriile celule stem ar permite terapii personalizate pentru fiecare individ, tratamente mai eficiente pentru o mare varietate de afecțiuni medicale.

Cosmin Haiaș, H111 – unFortune Cookies

Cosmin Haiaș experimentează cu soft robotics și CO2 în instalația H111 – unFortune Cookies. Artistul a construit o instalație interactivă sub forma unui robot care captează CO2 din suflarea unui individ. Deși la prima vedere pare o prezență inertă, robotul prinde viață odată ce simte aerul expirat de om, dezvăluind din degetele-i strânse mesaje negative adânc înrădăcinate în anxietatea noastră colectivă cu privire la viitor. Cosmin Haiaș a creat astfel o oglindă a conștiinței umane, o instalație care ne forțează să ne confruntăm cu propriile noastre frici și incertitudini. În interacțiunea cu robotul, suntem nevoiți să ne întrebăm: suntem noi înșine generatorii acestor mesaje negative despre viitor sau suntem prizonierii lor?

Cosmin Haiaș, ICE

Instalația ICE este constituită dintr-un dispozitiv special care produce zăpadă și gheață. În contextul actual al încălzirii globale, se profilează un viitor sumbru în care elementele naturale sunt pe cale de dispariție. ICE ne amintește de faptul că ceea ce considerăm acum banal – un simplu cub de gheață – ar putea deveni un exponat prețios în marile muzee ale lumii, o relicvă a viitorului pe cale de dispariție. Lucrarea dezvăluie astfel un viitor distopic, în care gheața devine un simbol al pierderii și al neglijenței umane.

Marcel Moura, Porous Hypnosis 1 și All roads are porous

Marcel Moura este un om de știință și fizician în cadrul centrului științific PoreLab din Norvegia, al cărui principal domeniu de activitate este mecanica fluidelor și experimentele legate de modul în care lichidele și gazele se deplasează în interiorul unei rețele poroase. Pentru prima dată, Marcel a creat o operă de artă care mimează în condiții de laborator fenomene reale naturale. Porous Hypnosis 1 și All roads are porous sunt structuri poroase transparente printate 3D care reprezintă o vizualizare a proceselor de infiltrare a apei în sol în timpul ploii sau a modului în care fluidele se mișcă în interiorul rocilor și al altor medii poroase. Prin această lucrare, Marcel Moura demistifică procesele științifice invizibile și prezintă frumusețea ascunsă a lumii.

Stahl Stenslie, Fluid processor for ecological computing

Fluid processor for ecological computing reprezintă o punte între lumea naturală și lumea digitală, aducând în prim-plan principiile mediului poros și ale curgerii fluidelor într-o manieră surprinzătoare. Lucrarea constă din două elemente cheie: o generare digitală a curgerii fluidelor într-un material poros și un cub printat 3D, care se profilează ca o cameră poroasă. Imaginea dezvăluie un dans subtil al moleculelor, o ilustrare digitală a unui fenomen natural, dar și o explorare a potențialului computațional al acestor procese. Cubul transparent, un prototip al dispozitivului de liquid computing, construit în baza principiilor naturii, găzduiește în interiorul său o sferă poroasă, pereții acestuia fiind împânziți de canale intricate care ghidează parcursul apei prin acest mediu poros artificial. Lucrarea lui Stahl Stenslie reprezintă o sinteză unică între artă, știință și tehnologie, fiind o manifestare a imaginației și a inovației artistice.

Expoziția va fi deschisă până în 31.12.2023

Artiști: Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș, Stahl Stenslie

Oameni de știință: Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab)

Curator: Mirela Stoeac-Vlăduți

Credit Foto: Benjamin Bledea

Proiectul POROUS MATTER. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society beneficiază de fonduri din partea Islandei, Norvegiei și Liechtenstein, prin Granturile SEE și Norvegiene. Proiectul este finanțat din Fondul pentru relații bilaterale 2014-2021. Mai multe informații găsiți pe www.eeagrants.ro

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share