Universul lui Nairafee

Distribuie articolul:
Share

Tuturor ne-au plăcut la un moment dat poveştile nemuritoare. Ştiţi, acelea în care existau numere magice, obiecte cu valoare simbolică şi totul se termina cu bine. Ei bine, nairafee a fost şi este capabilă să ne hipnotizeze şi să ne atragă din ce în ce mai mult cu micuţele ei bucăți de eternitate, aşa că m-am gândit că un interviu ar putea să fie cea mai bună tălmăcire a universului ei minunat.

1. Cine se află în spatele brandului „nairafee”?
În spatele brandului se află Oana Stoian, are 18 ani şi este o elevă de liceu în clasa a 12-a, încercând cu greu să-şi mai facă timp de ceea ce-i place să facă.

2. De ce „nairafee” şi nu un alt nume?
„Nairafee” este numele pentru toate site-urile unde postez fotografii sau bijuterii. Mi se părea prea banal „Oana Stoian” sau orice alt nume. M-a atras dintotdeauna cultura amer-indiană şi de aici am ales „naira” – un nume specific cu semnificaţia „ochi mari”. Nu ştiu cât de ușor este de reţinut pentru alţii, dar mie îmi place şi simt deja că face parte din mine, ca un al doilea nume.

3. Cum ai devenit artizan handmade ? Ce te-a determinat ?
Am început prin a culege de peste tot tot felul de materiale. Primele bijuterii au fost realizate din piesele de ceasuri ale bunicului meu, în stil steampunk, le mai am şi acum. După, am chinuit lemnul și cam orice găseam mic prin casă sau în natură. Simţeam că trebuie să meşteşugăresc ceva tot timpul. Vânzarea creaţiilor a intervenit după câțiva ani, după ce am adunat foarte multe şi m-am gândit că pot face o mică afacere din asta. Cu greu am luat decizia. La început îmi era ciudă când cineva cumpăra ceva făcut de mine, parcă îmi fura o haină sau ceva foarte personal, dar după un timp am învăţat să mă bucur şi de fericirea clientelor mele.

4. Spune-ne povestea unui produs creat de tine!
Daca aţi văzut inelul cu bicicleta, cel cu fetiţa, să ştiţi că a fost un chin, o pacoste! Nu vroia să stea deloc cuminte. De obicei mă ataşez de lucrurile pe care le creez, iar când ceva nu îmi iese, mai că îmi rupe sufletul şi încep să plâng. Săptămâni întregi s-a pătat poza, până m-am prins că trebuie să dau cu lac pe margini înainte să torn răşina.

5. Ce sfaturi i-ai da unei persoane care ar vrea să devina artizan handmade ?
În primul rând ar trebui să se dedice meseriei, prin timp mai ales. Şi cel mai important să o facă din pasiune. A deveni artizan handmade presupune la un moment dat şi înfiinţarea unei afaceri. E foarte greu să întreţii un mic magazin, chiar şi virtual, iar dacă scopul este numai acela de a face bani, fără să fie amestecat cu puţină iubire faţă de artă, mai bine nu

6. Ai renunţa la actualul tău loc de muncă pentru a te dedica pasiunii tale full-time ? Îţi privesti pasiunea şi ca pe o afacere?
Actualul meu loc de muncă este şcoala. Sincer, nu ştiu ce aş face. Dacă ar fi după mine şi după ideile mele conform cărora artistul poate trăi doar din mestecatul pensulelor şi admirarea propriilor fotografii, m-aş lăsa de toate. Deocamdată nu îmi pot numi pasiunea o afacere în toată regula, e mai mult o joacă, dar pe viitor mi-am propus să iau lucrurile mai în serios, având în vedere că pot îmbina plăcutul cu utilul.

7. Ai un motto pe care ai vrea sa îl împărtăşeşti cu noi ?
“Keep calm and try again” !

8. În opinia ta, ce calităţi trebuie să aibă un artizan ?
Calităţi.. hmm, nu ştiu dacă sunt în măsură să alcătuiesc nişte criterii. Calităţile diferă de la un artizan la altul, lucru ce ii face unici.

9. Te identifici cu produsele tale? De ce?
Am făcut întotdeauna ce mi-ar plăcea mie să port, de aici, desigur, apare o legătură între mine şi produse. Fiecare când creează îşi lasă amprenta peste lucrări, fie că e pictor, fotograf sau artizan handmade. Mă simt apropiată de toate, mă port cu ele de parcă ar fi fiinţe.

10. Ce înseamnă pentru tine creativitatea?
Creativitatea, pentru mine, este a face ce-ţi şopteşte sufletul şi înclinaţia de artist. Poate o redescoperire a sinelui cu ajutorul imaginaţiei, trecerea limitelor lumii cotidiene, nu neapărat ceva nou, nemaivăzut. Creativitatea este o reinterpretare a lumii prin propriul ochi.

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Andra

    19 martie

    superbe! Felicitari !

  2. superbe lucrari, este prima oara cand intalnesc tehnica aceasta, rasina spui?! unde mai putem citi despre asta?

  3. codruta

    9 martie

    18 nu 118 vroiam sa zic, scuze

  4. Fabiola

    19 februarie

    Foarte faini cerceii ! Imi plac mult 😉

  5. Codruta

    17 februarie

    Minunate sunt Oana, ai talent enorm si faptul ca ai doar 118 ani si ies astfel de lucruri din mana ta, m–a fermecat.

    ai toata admiratia mea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share