Tutorial: Kimono pentru păpușa ta

Distribuie articolul:
Share

Vă mai amintiți interviul publicat săptămâna trecută – Beth Webber – “cu acul și croșeta, lucrat cu dragoste de mână”  ? Ei bine, m-am gândit să realizez un tutorial pornind de la un model pe care Beth Webber l-a conceput și publicat pe blogul său,  By Hook, By Hand. Și pentru că tocmai lucrasem o păpușă pentru o prietenă dragă, am ales să îi fac un kimono.

Pentru acest proiect aveți nevoie în primul rând de răbdare, dar merită – veți avea la final un kimono drăguț pentru păpușa preferată. Modelul propus de Beth se realizează dintr-o singură bucată de fetru. Îl puteți găsi aici: Kimono by Beth Webber. Nu uitați să precizați mereu sursele de inspirație, așa este frumos și corect!

Kimono

Pentru început aveți nevoie de o păpușă. Măsurați modelul în zona umerilor, a mijlocului și a șoldului. Măsurați și de la gât în jos – în funcție de lungimea dorită. Dacă doriți să îl faceți dintr-o bucată, păstrați ideea desenului propus de Beth. Dacă vreți să încercați un kimono bicolor, atunci va trebui să faceți două tipare -unul pentru mâneci și unul pentru piesa centrală a kimono-ului. Nu uitați când măsurați să țineți cont de piesele de vestimentație care vor veni sub acesta. În cazul meu la umeri a fost vorba de 3cm și jos 3.5cm (dați de șold). Am mai adăugat 1 cm (rezultând astfel 4 și 4,5cm) – pentru că aveam și o rochiță -gen furou, fără bretele, de pus sub kimono. Dimensiunile mai variază și în functie de material – eu am folosit fetru.

Kimono

La mâneci trebuie să țineți cont de faptul că sunt mai scurte decât restul piesei vestimentare. Diferența la proiectul meu a fost de 2cm: 10 la piesa centrală, 8cm la mâneci. După ce ați realizat tiparele urmează să le folosiți pentru a decupa materialul. Eu nu am folosit nici cretă, nici bolduri pentru a fixa tiparele pe material, dar puteți face acest lucru dacă vă ajută. Mai puteți folosi creion colorat (deschis la culoare) sau pix. Odată părțile decupate, am probat manechinul. Destul de bine, nu?

Kimono

Urmează finisările: rotunjire la mâneci si decuparea unei porțiuni sus, la gât. Eu am decupat îndoind materialul – astfel am câștigat puțin timp. Când am tăiat partea din față în două, pe una dintre ele am făcut-o mai lată, pentru că vin petrecute.

Kimono

După cum ați putut observa, am ales să fac un kimono bicolor. Mi-a plăcut ideea lui Beth de a păstra cromatica și în cazul firului folosit la cusut, așa că am ales 2 nuanțe de roșu și verde apropiate de cele ale fetrului. Am mai ales un fir alb și mărgeluțe vernil.

Kimono

Din câte am observat, fetru nu necesită o festonare, el având avantajul de a nu se destrăma. Dar, pentru un aspect îngrijit și un plus de eleganță, cât și pentru a îi sublinia finalitatea ar fi bine să încercați să parcurgeți și acest pas. Eu oricum l-aș fi festonat – de aceea chiar m-am bucurat să văd că și Beth a făcut acest lucru.

Kimono

Dacă nu ați mai lucrat până acum feston, sper să vă ajute fotografiile și indicațiile care le vor însoții. Eu am lucrat invers – îmi place să mă joc. Dar ideea la feston este următoarea:

Kimono

Introduceți acul prin material și când iese pe partea cealaltă și îl trageți, aveți grijă să lăsați firul ca o buclă prin care să treceți, ca în imaginile de mai sus. Se va obține o margine întărită, foarte frumoasă.

Kimono

Eu am ales să lucrez așa de jur împrejur. Tot astfel am cusut la un loc lateralele – aveți grijă să lăsați loc suficient pentru mâini! Dacă veți încerca acest model, puteți în acest moment decide care va fi fața lucrului – cu feston la vedere pe laturi, sau cu el pe interior, ca în fotografia de mai jos:

Kimono

Eu am ales prima variantă, fiind vorba de fetru. Probabil dacă ar fi alt material, aș opta pentru a doua – mai elegantă și potrivită pentru mătase, sau satin.

Kimono

Beth ne sfătuiește să realizăm broderia încă de la început, până să prindem lateralele. Eu nu aveam o idee clară despre modelul pe care urma să îl fac, așa că am schițat ceva abia după ce am văzut cum cade pe păpușă kimono-ul. La fetru se coase foarte frumos – existând posibilitatea de a ascunde în totalitate firul în material – astfel pe spate nu se vede nimic.

Kimono

După ce am adăugat mărgelele, am început să cos mânecile, prinzându-le cu atenție de restul lucrului. Eu am folosit tot feston. Se poate vedea chiar mai clar cum trece acul printr-o buclă.

Kimono

După ce prindem mâneca sus – aveți grijă să încapă mâna păpușii – continuăm să lucrăm, prinzând la un loc cele două laturi ale mânecii pe lungime, de jur împrejur.

Kimono

Iată cum arată la probă – nu ezitați să faceți aceste probe, vă ajută să lucrați corect. Urmează cea de-a doua mânecă:

Kimono

Odată cusută a doua mânecă putem începe să decorăm, după preferințe și modele – dacă nu cumva ați făcut acest lucru de la bun început. Eu am ales sa brodez și pe mâneci un model.

Kimono

Și acesta este rezultatul final. Am folosit panglică de satin, combinată cu fir de acril alb și un fir argintiu pentru a lega kimono-ul. Încălțările se asortează cu ținuta.

Kimono

Funda la panglica mai groasă se prinde pe spate, în timp ce acrilul în acest caz, cea mai subțire, se poate prinde în față. Puteți asorta la costumație și un accesoriu de prins în păr.

 kimono

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.

Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Rux Copilarim

    25 aprilie

    Si mie mi-a placut foarte mult sa fac acest tutorial (pot sa precizez ca a fost si pentru mine prima data cand lucram asa ceva?)! Cu siguranta voi repeta experienta pentru ca acesta kimono si papusa a fost un cadou.. si vreau si eu un kimono;).

  2. micaela gh

    4 aprilie

    Minunat tutorialul,felicitari!!! Abia astept urmatorul tau articol 🙂

  3. Zazine

    29 martie

    Foarte frumoasa! Acum mai trebuie doar sa invat sa brodez 🙂

  4. Foarte frumos! Sunt impresionata! Asa cum prezinti tu pare atat de usor, desi cred ca e dificil, mai ales pentru o incepatoare. Iti urez mult succes!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share