CITEȘTI

Tutorial: Broscuță săltăreață – origami...

Tutorial: Broscuță săltăreață – origami

broscuta origami
Distribuie articolul:
Share

De curând, o bună prietenă  mi-a spus că și-ar dori să citească un articol sau tutorial despre obiecte realizate din hârtie. Tot de curând mi-am reamintit cum în liceu o colegă ne învățase să facem ”broscuțe săltărețe” din hârtie. Evident pe vremea aceea nu vorbeam de origami sau quilling sau alte tehnici ale căror denumiri le-am aflat relativ recent, de când lucrul manual a fost redescoperit ca handmade. Pentru că mi-am luat primul set de hârtie specială pentru quilling am zis să îmbin plăcutul cu utilul și vă invit prin tutorialul de mai jos să realizați o ”broscuță săltăreață”.Avem nevoie de hârtie specială pentru origami, sau hârtie obișnuită. Eu am realizat proiectele din hârtie normală, colorată, dar și dintr-o pagină de revistă. În liceu foloseam coli din caiete – deci materia primă este la îndemâna oricui. Veți avea nevoie de riglă, creion și foarfecă – pentru că hârtia trebuie să aibă următoarele dimensiuni: 15 cm  x 15 cm.

origami frog

După cum puteți observa în imaginea cu materialele necesare eu am adăugat pe lista și câteva creioane colorate cu ajutorul cărora am realizat un model pe una din fețele colii de hârtie folosite. Hârtia specială are de obicei fețele diferite pentru a ne ajuta să lucrăm mai ușor, dar și pentru impactul vizual pe care lucrarea finalizată îl are.

Dacă nu aveți hârtie specială puteți realiza singuri modelul. Veți avea o satisfacție în plus – lucrarea voastră fiind unicat. Pentru că nu îmi aminteam foarte bine cum lucram broscuța în liceu am căutat un model pe internet și m-am oprit la acesta: . Am realizat o broscuță din foaie de revistă ca să îmi reamintesc:

Dar să începem:

Pasul 1: Stabiliți care va fi spatele și care fața hârtiei. Așezați hârtia cu spatele privind în sus.broasca origami

broasca origami

Pasul 2: Îndoiți în jumătate pe orizontal. Desfaceți.

frog

Pasul 3: Îndoiți în jumătate pe vertical. Desfaceți.

frog

Pasul 4: Întoarceți hârtia cu fața spre voi. Îndoiți unul dintre colțurile din partea de sus urmărind ca vârful să ajungă la intersecția celor două îndoituri de la pasul 2 si pasul 3. Laturile colțului se vor alinia cu liniile făcute de îndoituri.

broscuta origami

Pasul 5: Repetați operațiunea de la pasul 5 pentru celelalte colțuri.

broscuta origami

Pasul 6: Întoarce-ți  hârtia pe partea cealaltă.

broscuta origami

Pasul 7: Îndoiți unul dintre colțurile din partea de sus urmărind ca vârful să ajungă la intersecția celor două îndoituri de la pasul 2 si pasul 3.

broscuta origami

Pasul 8: Repetați operațiunea de la pasul 7 pentru celălalt colț.

broscuta origami

Pasul 9: Întoarce-ți  hârtia pe partea cealaltă. Am desenat în editorul foto  linii punctate care vă vor ajuta la pasul 10.

broscuta origami

Pasul 10:  Îndoiți lateralele după semnele indicate în poza de mai sus. Am desenat în editorul foto niște linii punctate care vă vor ajuta la pasul următor.

broscuta origami

Pasul 11: Îndoiți de jos în sus urmărind indicațiile din poza de mai sus. Veți obține următoarea figură:

broscuta origami

Pasul 12: După ce ați îndoit la punctul 11, desfaceți – veți obține o linie ca in imaginea de mai jos. Aceasta ne ajută la pasul urmator. Am desenat în editorul foto niște linii punctate care vă vor ajuta la pașii următori.

broscuta origami

Pasul 13: Linia obținută prin îndoire ne va ajuta sa ridicam partea de jos spre vârf. Ea va marca locul unde vom îndoi din nou, de această dată însă scoțând în afară ”picioarele broscuței”. Ne ajutăm de linia punctată mai sus pentru a scoate primul picior în exterior.

broscuta origami

Pasul 14: Conturăm cel de-al doilea picior ajutându-ne de linia punctată de la pasul 12.

broscuta origami

Pasul 14: Când cele două picioare încep  să prindă contur îndoim și obținem o figură care seamănă cu o ”căsuță plutitoare”.

broscuta origami

Pasul 15: Întoarcem lucrul. Mai e puțin:)!!

broscuta origami

Pasul 16: Îndoim vârful spre bază obținând un dreptunghi în partea de sus.

broscuta origami

Pasul 17: Și desfacem… Linia obținută ne va ajuta sa facem… ochii, sau mai bine zis locul unde vom amplasa ochii.

broscuta origami

Pasul 18: Împingem ușor spre exterior primul buzunăraș și….

broscuta origami

Pasul 19: Îl îndoim.

broscuta origami

Pasul 20: Repetăm operațiunea pentru cealaltă parte.

broscuta origami

Pasul 21: Confecționam ochii și ii lipim. Eu am folosit 2 cerculețe rezultate prin perforarea unei coli de hârtie (de la acest proiect – Tutorial: Jurnal de primăvară – vă mai amintiți?). Le-am decorat cu marker cu sclipici.

broscuta origami

Și broscuța noastră este (în sfârșit) gata! Și-a întâlnit perechea eco și au pornit să țopăie fericite. Cum? Simplu. Apăsați ușor cu degetul baza broscuței și lăsați-o să alunece ca în imaginile de mai jos:

broscuta origami

broscuta origami

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.

Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Teodoru Bogdan

    6 iunie

    eu stiu alt mod de a face „broaste saritoare” dar este bun si asta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share