Tutorial: Dulăpior din carton (”knock off”)

Distribuie articolul:
Share

Luna mai a venit cu o temă foarte interesantă și … controversată: plagiat/copiat, sau knock off. Cât de ușor se poate trece limita dintre ”inspirație” și însușirea meritelor pentru ceva furat, copiat!? V-ați pus vreodată această problemă / întrebare? În lumea creatorilor de handmade și nu numai, există această limită care uneori este depășită cu bună știință și fără nici măcar o mustrare de conștiință. Ei bine, credeam că în sfârșit voi avea ocazia să încerc sa copiez și eu ceva, dar nu a fost chiar așa – de aceea am pus între ghilimele ”knock off” – ul din titlu. Vă invit însă să aflați din rândurile de mai jos cum am făcut un ”dulăpior din carton”.

Acum ceva timp am primit 4 dulăpioare din carton cu câte 3 rafturi fiecare. Eu le găsesc foarte utile, ușor de transportat și de montat și cu un design plăcut. Aveam în plan sa îmi fac și eu un astfel de dulap, mai ales că nu am mai găsit să cumpăr și aveam și ceva materie primă. Tema a venit la fix!!

knock off dulapior din carton

Am spus la început că nu este chiar un knock off – acum voi explica de ce: am făcut singură modelul; este orientat pe lățime nu pe adâncime (ca modelul cumpărat); este realizat din materiale reciclabile în proporție de 85%. Totuși ideea mi-a venit atunci când am primit aceste mini dulapuri din carton și acestea fiind spuse proiectul meu se poate încadra oarecum în temă:), cel puțin de vedere al inspirației.

knock off dulapior din carton

Ce am folosit? Cinci cutii din carton reciclate (dimensiuni aproximativ 30×24 cm și 7 cm înălțime), bandă adezivă, coli de hârtie – albă lucioasă și maro, creioane colorate, creion, cutter, foarfecă, riglă.  Am realizat o mică schiță orientativă – dar am modificat mult pe parcurs.  Ideea a fost să fac sertarele pe lungime și nu pe adâncime, ca în cazul celor cumpărate.

knock off dulapior carton

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să realizez sertarele – astfel am hotărât să mă opresc la trei, pentru că patru ar fi fost prea înghesuite.

knock off dulapior de carton

Am hotărât să le îmbrac în hârtie albă lucioasă, să pun pe exterior la colțuri hârtie maro și să fac un model tip ”șablon”  pe lateralele rafturilor. Spun tip ”șablon” pentru că fiecare desen este realizat manual, fără a folosi un șablon propriu zis. Am folosit trei nuanțe complementare – oranj, maro și roșu și am desenat modele ușor diferite la cele trei rafturi.

knock off dulapior carton

Pentru polițele care susțin rafturile am folosit două cutii pe care le-am tăiat în două. Lateralele și spatele suportului sunt realizate din cele trei laturi ale cutiilor  pe care le-am tăiat atunci când am făcut rafturile.

knock off dulapior carton

După ce am fixat polițele, lateralele și spatele suportului (am folosit un capsator obișnuit – dacă aveți unul special va fi mult mai simplu, dar merge și cel normal, cu puțină bunăvoință) am finisat suportul – căutând locul potrivit pentru fiecare raft și notându-mi pe o hârtie ordinea.

knock off dulapior de carton

Este foarte important ca proiectul să aibă ”echilibru” și ca toate elementele care îl alcătuiesc să își găsească locul potrivit. Am început să îmbrac suportul în hârtie – am folosit hârtie maro  ca bază, combinată cu cea lucioasa aplicată în interior, pe polițe în special ca să alunece mai ușor rafturile!

knock off dulapior de carton

Iată în poza de mai sus proiectul meu care începea să prindă contur – sper să nu vă descurajez dacă vă spun că a durat aproape 3 zile. Sora mea mi-a sugerat că aș putea folosi în partea de sus o mască din hârtie – pentru că am vrut ca rafturile să aibă sus mai mult spațiu, să nu fie lipite direct de polița de deasupra lor.

knock off dulapior de carton

Pentru ca mi-a placut foarte mult cum arăta masca din hârtie, am finisat partea din față adăugând fâșii de hârtie maro deasupra fiecărui raft și iată rezultatul:

knock off dulapior carton

Dacă a meritat? Sigur că da!! Fiecare minut! Îmi place foarte mult cum a ieșit, am refolosit 5 cutii de carton într-un mod foarte fericit – am creat spațiu de depozitare pentru lucrările mele mai ușoare.

knock off dulapior carton

Poate fi mutat foarte ușor – un plus pentru atunci când vrem să facem curat. Materialele din care îl puteți face sunt la îndemână – unde mai punem ca putem fi chiar noi ”proiectanți”.

knock off dulapior din carton

Concluzii: cost aproape 5 ron, față de cel cumpărat care a fost destul de scump; l-am realizat ca să se potrivească perfect în locul în care urmează să îl așez; am și reciclat! Pentru mine – un proiect care chiar merită realizat. Și poate cel mai important amănunt  este că  nu am copiat / reprodus dulăpiorul cumpărat, doar m-am inspirat – ceea ce vă recomand și vouă! Ați încercat sau ați încerca așa ceva?:)

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe  adresa rux.tetiu@revista-atelierul.ro şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.

Pe curând!

Comentarii
12 Comments
  1. Romina Gherman
  2. Daniela
  3. Cristina
Share