Tomnatic – Pandişpan cu pere

pandispan-cu-pere
Distribuie articolul:
Share

Bine v-am regăsit! Sfârşitul verii şi începutul toamnei le-am întâmpinat în bucătărie printre pregătiri pentru iarnă. Am făcut suc de roşii, gemuri şi suntem abia la început.
Prinde bine în pauze ceva bun, ca să ne refacem forţele – ceva bun, dulce, rapid… cu fructe de sezon. Iată un răsfăţ culinar tomnatic pe care îl savurăm noi cu plăcere:

Pandişpan cu pere

pandispan-cu-pere

Ne bucurăm de multe fructe delicioase în această perioadă din an, fie consumate ca atare, sau în preparate diverse. Iată care sunt ingredientele necesare preparării unei tarte delicioase:

pandispan-cu-pere

♥ 5 ouă
♥ 5 linguri (rase) – zahăr
♥ 5 linguri făină
♥ unt pentru a unge tava ( în funcţie de tava folosită, nu este nevoie de foarte mult)
♥ zahăr pentru a fi presărat în tavă, după ce a fost în prealabil unsă cu unt
♥ un vârf de linguriţă de sare

pandispan-cu-pere

♥ pere – de preferinţă mai tari

pandispan-cu-pere

Ustensile:
♥ vas de sticlă rezistent la copt sau tavă emailată
♥ tel, linguri
♥ mixer

pandispan-cu-pere

Se pregăteşte vasul – se tapetează cu unt peste care se presară zahăr. Între timp ne ocupăm de pere – se spală, curăţă de coajă şi taie felii nu foarte groase. Acestea se aşează peste zahărul presărat în vas.

pandispan-cu-pere

Perele pe care le-am folosit de data aceasta au fost mai moi. Nu am putut astfel să le tai cam la aceleasi dimensiuni şi am renunţat, creând un ” mozaic dezordonat”.  Prefer să folosesc cât mai mult fruct pentru că rezultatul este extraordinar.

pandispan-cu-pere

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Se adaugă puţină sare la albuşuri şi se bat bine, ca în imaginea de mai sus.

pandispan-cu-pere

La gălbenuşuri se adaugă zahărul şi se bat bine până capătă consistenţa unei creme. Am folosit mixerul în ambele cazuri.

pandispan-cu-pere

Peste gălbenuşuri se adaugă făină cernută.

pandispan-cu-pere

Şi, cu ajutorul telului, incorporăm făina adăugând albuşurile bătute spumă. Procedeul necesită mişcări ample şi trebuie făcut destul de repede pentru a nu se lăsa albuşurile bătute spumă.

pandispan-cu-pere

Adăugăm compoziţia obţinută peste pere şi punem vasul la cuptorul încălzit în prealabil. Se coace la foc potrivit, circa 20-25 de minute (după ce trec 15 minute puteţi deschide uşa cuptorului pentru a vedea cum arată şi eventual întoarce vasul – la unele cuptoare focul arde mai mult într-o parte şi astfel exista riscul ca prăjitura să se ardă pe acea parte şi în cealaltă să nu fie chiar bine făcută).

pandispan-cu-pere

Prefer vasele de sticlă pentru că se poate observa mai bine prin ele cum evoluează procesul de coacere. Când este gata scoatem vasul şi îl aşezăm pe un fund de lemn. Îl lăsăm puţin să se răcorească, câteva minute, apoi desprindem uşor cu un cuţit marginile şi cu multă atenţie aşezăm platoul peste vas şi răsturnăm prajitura pe platou.

pandispan-cu-pere

Mie mi se pare că este şi mai bună dacă o lăsăm să se răcească, ba chiar mai mult, o lăsăm apoi la frigider. Perele vor fi răcoritoare şi în combinaţie cu pufosul pandişpan avem un desert minunat şi săţios.

 

Dacă v-am inspirat vă aşteptăm să ne trimiteţi creațiile voastre pe adresa [email protected] şi acestea vor fi publicate ulterior în cadrul acestui articol, sub forma unei galerii foto.
Pe curând!

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Ruxandra Țețiu

    29 septembrie

    Multumesc 🙂

  2. Viorica Cristea

    16 septembrie

    FELICITARI!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share