Texturarea lutului polimeric

Distribuie articolul:
Share

Seria „Cutia cu unelte” revine şi cum puteam să începem anul dacă nu cu un articol despre unele din cele mai interesante unelte/materiale folosite pentru lutul polimeric – foile de texturare sau ştampilele, chiar nu ştiu cum să le definesc mai bine.


Există diverse metode de a textura, de a da materialului impresii şi forme inedite, iar printre cele mai cunoscute şi eficiente, sunt foile de cauciuc sau plastic pentru texturare.Se pot realiza şi diverse ştampile improvizate din gumă de şters sau chiar din lut polimeric copt, care apoi va servi drept unealtă.
Astazi vă voi povesti despre foile de texturare din cauciuc, create de Lisa Pavelka. Nu intenţionez să fac reclamă ascunsă, dar sunt texturile care mi se pare cele mai profesionale şi versatile. Se pot folosi la diverse tehnici şi metode, încât preţul nu vi se va mai părea usturător. Într-adevăr pentru preţurile noastre, sunt cam scumpe, dar eu sunt deja la al treilea set şi tot nu mă mai satur de ele. Majoritatea vin în set de câte două, dar se găsesc şi individual.
Există şi alte firme care produc astfel de texturi, dar cum nu am testat, prefer să nu mă exprim. În caz că aveţi impresii suplimentare, vă invit la o discuţie prin comentarii la acest articol, sunt convinsă că va fi mai mult decât utilă tuturor iubitorilor de lut polimeric.

il_570xN_202205383

Revenind la aceste texturi. Ele arată ca în această imagine. Evident, există diverse modele, ceea ce se traduce în diverse impresii lăsate de către textură pe material. Unele sunt mai adânci, altele nu. Unele au două forme: IN şi OUT, ceea ce înseamnă că modelul va fi în adâncimea materialului sau în exterior – embossed. Aveţi mai jos un exemplu de astfel de texturi cu două feţe – un exemplu util în tehnica steampunk.

texture plates

Acum că am văzut cum arată, o să încerc să vă explic cum se folosesc, iar la final să vă arăt câteva bijuterii realizate în diverse tehnici, utilizănd astfel de texturi.

Aceste texturi se pot folosi pentru a crea un model texturat unei foi de polimer, care apoi poate fi folosită ca atare, sau se poate evidenţia modelul cu o patină, pastă de antichizare sau chiar farduri. Românul este inventiv, deci puteţi improviza diverse materiale. Se pot folosi de asemenea în tehnici precum mokume gane (datorită faptului că sunt adânci se potrivesc perfect pentru această tehnică, deoarece vor intra mai mult în material – lucru foarte imporntat la mokume gane), mica shift, sutton slice, etc.

Revin puţin la tehnica sutton slice, descoperită tot la Lisa, deşi nu ştiu dacă este descoperită de ea personal. Este o tehnică spectaculoasă, dar la care obligatoriu aveţi nevoie de texturi adânci şi cauciucate. Aici puteti găsi un tutorial realizat de Lisa folosind texturile sale, care cred că va fi mai mult decât util.

Un mic sfat util: nu încercaţi să folosiţi aceste texture prin maşina de paste. Dacă treceţi foaia împreună cu material prin maşina de paste, materialul se va subţia foarte mult, se va lipi de textură şi nu prea mai poate fi utilizat. Pentru acest procedeu este recomandat să folosiţi foi de texturare mai subţiri, de genul celor de plastic sau o maşină de paste care are o setare foarte largă (distanţa dintre tambururi să fie mult mai mare decât foaia de texturare).

Voi încheia aici acest mic articol. Vă stau la dispoziţie pentru orice întrebare aveţi legat de foile de texturare. În continuare vă voi prezenta câteva dintre experimentele mele cu aceste texturi. Cu siguranţă voi mai experimenta! Sper să vă placă şi că v-am convins că aceste foi de texturare sunt unelte utile în lucrul cu lut polimeric.

handmade by ramsmade

Comentarii

ARTICOL RECOMANDAT

  1. ramsmade

    27 ianuarie

    yey..a aparut
    mi-a lipsit sa scriu..sper sa nu mai fac pauze atat de lungi 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share