CITEȘTI

Nicomade: Handmade de la A- Z

Nicomade: Handmade de la A- Z

Distribuie articolul:
Share

Pe Nicoleta o cunoaştem de când am început proiectul Atelierul şi alături de noi şi-a construit elegant şi vizibil un brand de succes: nicomade.ro. Ea a înţeles cum se poate realiza o afacere dintr-o pasiune, este un artizan ce pune accentul pe originalitate, creativitate, strategii de marketing şi cel mai important pe comunicarea cu publicul interesat şi colegii de breaslă.

Nicomade_2

1. Ştim că eşti o prezență constantă în acest domeniu creativ în România, cum ai început să meştereşti?

Începutul primelor mele meștereli este de acum 4 ani, când căutăm pe piața din România o husă pentru un e-book reader, și cum nu am reușit să găsesc, mi-am cusut-o singură. Știu, nu are legătură cu lutul polimeric, dar din acel moment au început să se învârtă rotițele. A fost un pas mic, care m-a ajutat să îl fac și pe următorul, acela de a începe să-mi confecționez singură propriile bijuterii.

Am început cu câteva mărgelute, mai apoi mi-am dat seama că cele pe care le găseam pe piață mă limitau destul de mult (ca formă și culori), și am hotărât să mi le confecționez singură. Așa am ajuns la lutul polimeric. De la biluțe de diverse forme și culori, am trecut încet la a realiza personaje, obiecte, forme abstracte, flori, fie pentru că cei din jur și le-au dorit, fie că îmi doream să experimentez.

Nicomade_3

Nicomade_42. Cine este Nicoleta Stoian, care este meseria ei de bază, ce studii a absolvit?

Sunt economist de profesie, am absolvit Facultatea de Management Economic din cadrul ASE București, am lucrat în domeniu o perioadă de 6 ani de la terminarea facultății, însă am realizat între timp că spiritul meu creativ dorește să îi dedic mai mult timp decât o făceam, astfel că, am hotărât să îi ofer oportunitatea de a se exprima cu normă întreagă. Așadar, de 1 an și un pic, Nicomade a devenit singura mea prioritate.

Nu am niciun fel de studiu în domeniul artei sau al modelajului, am învățat singură de cele mai multe ori, experimentând și învățând din greșeli.

Nicomade_13. Cine şi mai ales ce te inspiră în momentul în care începi să creezi?

De ceva vreme, majoritatea obiectelor pe care le creez sunt realizate la comandă, după schița care se conturează în urma discuțiilor cu clienții. Îi apreciez enorm pe cei care au ideile proprii și, de cele mai multe ori, cele mai simpatice rezultate au fost obținute datorită ideilor clienților.

Îi mai apreciez foarte mult și pe cei care nu mă limitează prea mult în procesul creativ, prin multe detalii și constrângeri, și mai ales pe cei care îmi dau mână liberă, pentru că de fiecare dată am reușit să le depășesc așteptările, lucrând într-un stil relaxat, care a permis să-mi pun imaginația la încercare.
Atunci când nu realizez obiecte la comandă, mă las inspirată de propriile pasiuni, de oamenii dragi, de personajele drăgălașe și de natură.

4. Atelierul unui artizan, spune multe despre personalitatea sa, cum arată acesta?

Atelierul este amenajat în colțul cel mai luminos al casei, adică balconul. Încerc să-l mențin cât mai organizat, pentru că nu am foarte mult spațiu la dispoziție și pentru că ordinea mă ajută să mă concentrez asupra a ceea ce am de făcut.
Acolo am ales să mă înconjor de obiecte dragi mie: flori, obiecte și mesaje primite de la fetele dragi și creative din comunitatea handmade cu care m-am împrietenit.

Mi-am păstrat la îndemână obiectele cu care lucrez cel mai mult: uneltele, lutul și accesoriile metalice. Văzut din exterior, cred că dă impresia de veselie și culoare.
Vreau să vă prezint puțin și echipa prezentă în atelier, dar și la distanță. Eu îl numesc un atelier al spiridușilor, adică unul al unor ființe mici, dar cu suflet mare, care își unesc forțele pentru a aduce zâmbete pe chipurile celor care devin posesorii lucrușoarelor create de ei.

Primul spiriduș sunt eu, care fac să meargă tot procesul de la A la Z. În momente aglomerate, intervine un alt spiriduș, prietenul meu, care este sfătuitor permanent pe multiple planuri.
Un alt spiriduș cu normă permanentă, aflat la distanță însă, este Andreea Cerbu, creatoarea din spatele Zubiju. Ne sfătuim reciproc și ne ajutăm de fiecare dată când se ivește ocazia. Chiar am avut și câteva proiecte comune, și a fost o încântare să ne petrecem timpul împreună sub forma asta.

5. Ce înseamnă pentru tine un produs handmade, ce valoare are acesta pentru tine ?

Este un produs în care regăsești o bucată din sufletul și imaginația creatorului, transmite o stare, îți oferă unicitate și personalitate purtându-l. Atunci când este creat special pentru tine, te definește cu atât mai mult și le transmite celor din jur o bucată din ceea ce reprezinți tu. Trebuie astfel prețuit, pentru că valoarea sa sentimentală este inestimabilă.

Nicomade_126. Întrucât mulţi dintre cititorii noştri sunt şi artizani la început de drum, cea sfturi le poţi oferi ? Ce ar trebui să facă, ce nu ar trebui să facă pentru a reuşi în acest domeniu ?

Pe scurt, eu aș spune că este nevoie de: pasiune, perseverență, găsirea unui stil propriu, încercarea de a evolua constant, atenție la modul în care sunt fotografiate și prezentate produsele, o bună comunicare cu clienții și seriozitate.

7. În România cuvântul handmade este asociat [uneori] în ultima vreme (din păcate) cu produse realizate de bunicuţe, copii, de persoane cu mult timp liber, oportunişti de moment, cum ai convinge pe cineva de valoarea şi importanţa unui produs handmade ?

Le-aș da exemplul unor creatori de produse handmade care trăiesc doar din asta, și o fac cu succes, și care nu ar fi reușit dacă nu ar fi existat oameni care să creadă în visul lor și în ceea ce înseamnă obiectele handmade.  Le-aș explica ce reprezintă de fapt un obiect handmade și faptul că fenomenul handmade câștigă din ce în ce mai mult teren în fața obiectelor de serie. Sunt conștientă că există destule obiecte handmade pe piața noastră care nu sunt calitative, dar sunt atât de multe realizate minunat, care poate ar trebui promovate mai mult, iar cei care organizează târguri de profil, ar trebui să-și aleagă cu mai multă grijă artizanii participanți, așa încât să aibă produse de calitate în cadrul acestora, cu adevărat lucrate manual, și să nu se mai creeze o impresie generală negativă asupra acestui fenomen.

Pasiunea pentru realizarea de obiecte handmade, se poate transforma foarte bine în meserie de zi cu zi, și sunt extrem de norocoși cei care au curajul și reușesc să o facă.

Nicomade_11 Nicomade_8

8. Crezi în conceptul de colecţie de autor, ai realizat până acum o astfel de colecţie în atelierul Nicomade ?

Da, mi se pare interesant conceptul, deși, am văzut că în mare parte, este adoptat de creatorii care lucrează cu metal, ceramică, cei care pictează, sculptează, decât de cei care lucrează ca mine cu lutul (în România cel puțin). Am creat mici serii de accesorii inspirate de o temă comună, dar nu le-aș ridica la rangul de colecții.

Nicomade_109. Ai crezut în proiectul Atelierul de la început, cum ţi se pare că ne-am dezvoltat ?

Chiar la începutul meu de drum, când mă documentam asupra tehnicilor de lucru cu lutul, îmi aduc aminte că printre primele articole descoperite, a fost unul al Revistei Atelierul, legat de tehnica “skinner blend”, mi s-a părut foarte util, și de atunci am rămas cu ochii pe voi. Deci vă urmăresc de 4 ani, am evoluat împreună.

Datorită swap-urilor pe care le-ați organizat și la care am participat, și prin intermediul tutorialelor, interviurilor, am reușit să cunosc oameni la fel de pasionați ca și mine, cu care am creat relații de prietenie, și pentru care va sunt profund recunoscătoare. Ne-ați ajutat să formăm o comunitate, și asta este mare lucru. Se vede clar evoluția, prin numărul din ce în ce mai mare de articole și informații utile transmise, evenimente, o echipă mărită și unită, și o comunitate handmade în continuă formare.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

  1. Ionela Colors

    23 decembrie

    Felicitari! Si mult succes in continuare!

  2. Nico

    6 februarie

    @Andres Design: Iti multumesc mult, Andreea! Spor si inspiratie iti doresc si eu! 🙂
    @Andreea Cerbu: Esti un om minunat si ma bucur sa te am aproape! 🙂 Iti multumesc mult pentru gandurile bune!

  3. Andreea Cerbu

    27 ianuarie

    Pe langa faptul ca e foarte talentata si foarte modesta, este o fata extrem de buna, are o inima de aur. Nu o laud pentru ca este prietena mea ci pentru ca merita asta. In fiecare lucrare a ei pune ceva special, nu stiu…praf de stele si de buna-dispozitie 🙂
    Felicitari Nico, iti doresc sa ti se indeplineasca toate dornitele si sa intalnesti numai oameni frumosi!

  4. parbrize

    24 ianuarie

    o minte stralucita creaza lucruri stralucite

  5. Andres Design

    15 ianuarie

    Felicitari, Nico! e minunat ce iese din mainile tale! multa, multa inspiratie si de acum inainte!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share