CITEȘTI

Rezidența21 lansează primul apel deschis pentru pa...

Rezidența21 lansează primul apel deschis pentru pasionații de muzică

Distribuie articolul:
Share

Rezidența21 este un program de rezidențe de creație dedicat artelor performative, care urmărește să încurajeze experimentul și să susțină cercetarea și producția de muzică independentă. Noua inițiativă a Asociației MATKA a demarat în luna februarie 2020, avându-i ca invitați pe artiștii: Brașov (ES/RO), Sagan Ummo (ES) și Andy Tziouras (ES). Timp de o lună, cei trei artiști au creat muzică nouă în spațiul pus la dispoziție de Asociația Blend In Studios în satul Richiș, jud. Sibiu, și au susținut concerte în București, Brașov și Cluj-Napoca. Cele 8 melodii nou produse și imagini inedite din experiența în România sunt disponibile pe youtube în scurt metrajul  REGRETE ETERNE.

Programul continuă și în această perioadă la Richiș cu cea de-a două rezidență de creație dedicată duo-ului electro experimental/noise punk/psychedelic synthwave Poetrip. Pentru a fi aproape de public și în perioada de izolare, vineri, 10 aprilie, pe contul de Facebook Rezidența21, am organizat primul concert online: Poetrip LIVE #quarantineconcert din Rezidența21, accesibil în continuare pe youtube. Rezidența21 urmărește să sprijine artiști deja activi pe scena de muzică independentă, dar și noi artiști în devenire. Astfel, lansează astăzi, 15 aprilie, primul apel deschis pentru pasionații de muzică cu vârsta peste 18 ani din București, care își doresc să înceapă o carieră într-una dintre cele două arii propuse sau să-și dezvolte practicile prin experimentarea unor noi zone ale sunetului/tehnici de sunet. În urma apelului, 10 persoane, câte 5 pe fiecare arie, vor avea ocazia să participe la sesiuni de pregătire alături de artiștii invitați în cele patru rezidențe de creație care urmează în cadrul primei ediții a programului, pe două direcții actuale de dezvoltare ale scenei muzicale – muzică experimentală și djing.

1. Muzică experimentală:

Diana Miron, artistă cu un lung parcurs de muzică clasică/contemporană, care caută prin aceasta manifestarea unui spațiu mereu nou. Interesul ei pentru arta sonoră și varietatea media survine natural, începând să studieze muzica la vârsta de 5 ani. Contextul socio-politic restrictiv în care se dezvoltă și apoi colaborările cu artiști români și internaționali conturează ca rezultat dominant dorința de eliberare de barierele stilistice prin explorare cu sunet, improvizație (solo/colectivă) şi artă performativă. Proiectele sale includ compoziție de soundtrack și sound design pentru spectacole de teatru, film, vocal coaching, ateliere și instalații performative. Ca punct de plecare, lucrările sale răspund la, şi se conectează cu mediul înconjurător, valorificând claritatea momentului prezent în relaţie cu posibilitățile infinite ale materialului sonor.

Simina Oprescu, compozitoare, artistă video și mixed media, absolventă a Departamentul de fotografie și imagini dinamice din cadrul Universității Naționale de Artă din București și a Departamentului de compoziție acusmatică a Conservatorului Regal din Mons, Belgia Artista utilizează sunetul ca mod de exprimare și ca mediu constituțional, ca experiment pentru înțelegerea profundă a eului și a împrejurimilor, folosind diferite instrumente, „obiecte sonore” și programe digitale.

Sillyconductor (Cătălin Matei), unul dintre cei mai inventivi muzicieni români contemporan, a pornit de la muzica clasică și relația ei cu matematicile. Printre interesele sale multiple se numără explorarea intersecțiilor dintre tehnologie, muzică clasică și umor, vibrometria Laser Doppler și diferite tehnici de accelerare a îmbătrânirii materialelor sau traducerea modificărilor de temperatură în secvențe de sunet. Recent, s-a implicat în lucrul cu artificial instinct ca metodă generativă, a compus muzică pentru spectacole de teatru sau a creat instalații de sunet și workshopuri dedicate copiilor cu deficiențe de auz.

2. Djing:

Colectiva CORP. – Admina, Chlorys și Cosima von Bülove, 3 dintre producătoarele și djeițele aflate în avangarda scenei techno locale, sau, așa cum se descriu, o aglomerare de corpuri din spectrul feminin și non-binar pornite să încurajeze și să faciliteze conexiunea între astfel de entități și mecanica redării și producției muzicale. Susțin vizibilitatea genurilor feminin și non-binar în muzică și în cultura asociată muzicii și au ca scop contestarea status-quo-ului pe scena de muzică electronică locală.

Înscrierea se face pe bază de scrisoare de motivație de maximum 1 pagină, care va cuprinde câteva informații despre experiența personală cu muzica și interesul pentru participare, și un fișier audio al unui experiment muzical propriu de maximum 3 minute, trimise prin e-mail la adresa [email protected] cu subiectul: înscriere program muzică experimentală/djing, după caz, până luni, 4 mai 2020. Un participant se poate înscrie la ambele secțiuni, însă va putea fi selectat numai la una dintre ele. Sfătuim participanții să aplice la secțiunea care li se potrivește mai bine, în funcție de experiența personală cu muzica. Juriul va fi format din cei 3 artiști formatori pe fiecare secțiune, iar persoanele selectate vor fi anunțate prin e-mail până la data de 13 mai 2020.

Atenție! Căutăm voci noi, care nu au neapărat pregătire sau experiență în domeniu și care au disponibilitatea de a participa efectiv la programele de pregătire, acestea putând suferi modificări în funcție de evoluția stării de urgență. În cazul în care vom putea relua programul rezidențelor conform planificării inițiale, sesiunile de pregătire pentru secțiunea muzică experimentală se vor desfășura în perioada 18 – 31 mai 2020 în satul Letea din Delta Dunării, jud. Tulcea, cu sprijinul Letea în UNESCO. Participarea este gratuită.

Comentarii

Revista Atelierul: platformă activă de prezentare online şi offline a industriilor creative şi culturale, naţionale şi internaţionale. Cu un număr de peste 9 milioane de cititori, din 2010 am publicat peste 3080 de articole, promovăm peste 1.500 de artişti și designeri de produs, şi suntem parteneri media viabili la peste 600 de evenimente de profil.

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share