#StayHome Creativ cu Irina Iliescu

Distribuie articolul:
Share

Într-un 2020 alternativ, alături de Irina acum organizam expoziţia Corporatrista la Casa Artelor, în Timişoara. Dacă nu am reuşit să panotăm această expoziţie, am rugat-o pe Irina Iliescu (ilustratoare de profesie) să răspundă la oracolul nostru contemporan.

Portret de carantină – Irina Maria Iliescu

1. Cum arată atelierul/biroul tău?

Momentan înghesuit. Lucrez de acasă – lucru nou pentru mine – și încep să simt că nu am destul spațiu în garsoniera în care stau. Pe de altă parte, am descoperit o lumină foarte frumoasă pe la prânz, lucru care îmi face ziua mai bună. Mi-am luat câteva plante pe care le-am pus la geam special pentru lumina asta, pentru că lasă umbre foarte grafice. Parcă nu am avut niciodată timp să mă bucur de aceste lucruri mici din casa mea. Desigur că am pereți dedicați ilustratorilor pe care îi admir, și cumva am reusit să transform și rafturile cu cărti intr-un fel de display.

2. Ce ai schimbat pentru a te simţi ca la birou?

Nu stiu dacă aș vrea să mă simt ca la birou. Office-ul meu în sine arată foarte impersonal și nu mă inspiră foarte mult. Partea care îmi place, de fapt la locul unde lucrez este ce văd pe geam – Lipscani . În condiții normale e plin de tot felul de personaje și întamplări pe care le pot observa de la fereastră, fară să știe nimeni . În plus, zilele la job au un soundtrack propriu creat de muzicienii stradali care țin concerte tot timpul – cred că deja le-am invățat playlistul. Există un țambalagiu care cântă aceleași 3 melodii vreo 2 ore, un fake Elvis care cântă greatest hits cam o oră, o violonistă care cântă tango-uri și waltz-uri celebre, și un baiat pop-rock care cântă tot ce e în top 50 best songs ale sezonului.

3. Ce ai adus de la serviciu/ din atelier pentru a te simţi şi acum business?

Mi-am adus acuarele, hartie și markere de la atelier pentru desenele tradiționale, tableta grafică și aparatul foto pentru ditigal work. Aveam deja niște materiale acasă pe care le țin de rezervă pentru că nu știi când te lovește inspirația, dar am început să imi cumpăr și tot felul de ustensile digitale cum ar fi brush-uri, programe și texturi cu care tot experimentez perioada asta.

4. Care este rutina ta acum? Cu arată înainte o zi de lucru pentru tine?

Mi s-a cam dereglat programul perioada asta.

Diminețile mele încep pe la 9:30, când mă trezesc ca să îmi verific mailul > dacă e ceva de lucru mă activez, dacă nu  –  îmi pun alarme până pe la 11. În mod normal mă trezeam la 9 și la 10 eram la job. Acum îmi fac un mic dejun rapid și mă apuc de lucru. Înainte nu îmi gateam nimic, doar  îmi cumpăram un sandwich și o cafea de la cel mai la indemână coffee shop de lângă job. Acum pot să zic că îmi face plăcere să îmi gătesc ceva bun de mâncare în fiecare zi, chit că e mic dejun sau prânz sau cină, și chit că nu sunt în ordinea corectă. Între timp termin treaba pentru job pe la 6- 7 și mă apuc de proiecte freelance pe care le mai am, sau dau o tură cu bicicleta prin jurul casei. După 7 în mod normal aș fi ieșit cu prietenii în oraș dar acum fiind imposibil, ne limităm la video calls și prosecco comandat prin aplicatii. Adorm in jur de 3-4 dimineata în cel mai bun caz.

Desigur că mai sunt și activități domestice – pot să jur că parcă nu am mai spălat în viața mea atâtea vase pe zi – dar am descoperit un mod de a nu le mai simți, si anume să ascult audiobooks în timp ce mă ocup de ele.

Am senzația că s-a expandat cumva timpul – zilele trec mult mai lent decât înainte, și totuși la finalul zilei nu mă simt obosită și nu reușesc să adorm.

5. Cât de fericit este animalul tău de companie?

Nu am animal de companie, dar plantele mele par destul de mulțumite de condițiile pe care le ofer.

6. Simți că acest timp petrecut acasă te inspiră mai mult? Ce ai realizat creativ?

Nu simt neapărat că mă inspira statul în casă, dar mi-am dat seama că am avut timp să stau cu gândurile mele fără să mă las distrasă, cum fac  de obicei – de evenimente, iesiri cu prietenii, băute. Nu mai am unde să mai fug acum. Perioada asta am lucrat la o serie de ilustrații pentru o carte de copii, de abia aștept să iasă în lume – mi-a ținut mintea ocupată și mi-a prins foarte bine.

7. Site-ul unui creativ pe care îl urmăreşti constant şi vrei să il recomanzi cititorilor noştri? De ce îl urmăreşti pe acesta?

O urmăresc pe Jessica Walsh pe  Instagram. Mi se pare foarte bună pe art direction și design și îmi place faptul că se reinventează vizual periodic

8. Ce site din industria creativă ai descoperit acum, şi ti se pare că trebuia să îl descoperi mai devreme?

Am descoperit un ad-on pentru Google Chrome – Muzili, care iți aduce pe primul ecran cele mai bune site-uri de unde se pot inspira creativii azi – graphic design, ux, ilustratie, animatie 3d, design de obiect, etc

9. Ce muzeu/ galerie online urmăreşti?

Urmăresc câteva muzee: Prado, Moma, Stedelijk, Maxxi, Mudam. În plus am descoperit o colecție foarte fun – Museum of Bad Art (http://museumofbadart.org/collections/). Pur și simplu nu ai cum să pleci trist de acolo.

10. Tips and tricks de motivatie şi productivitate care dintotdeauna au funcţionat pentru tine şi funcţionează şi acum? Care sunt noile tips & tricks care te motivează să fii creative şi pe care le-ai descoperit în ultimele 7 zile?

De obicei cel mai mult mă ajută deadline-urile să fiu productivă. În rest mă motivează idea că zilele astea am ocazia să recuperez activități pe care nu am apucat să le fac până să vină carantina  – să citesc mai mult, să învăț să cânt la pian mai bine, să mai învăț câte un skill nou care mi-ar fi util cândva în viitor, să imi organizez arhiva foto din computer.

11. Care sunt melodiile happy preferate, top 3?

În momentul de față ascult pe repeat urmatoarele melodii:

Austra – I love you more than you love yourself

De Staat – input source select

Tank and the Bangas – acest concert: https://www.youtube.com/watch?v=QKzobTCIRDw



12. Care este plăcerea ta vinovată în materie de muzică pe care o asculţi dintotdeauna, şi care reuşeste şi acum să te motiveze?

Nu mă pot abține să nu revin la Beyonce din când în când, simt că îmi împrumută ceva din forța ei când cântă.

13. Spune-ne 3 seriale noi pe care le urmăreşti acum? Şi un serial care este guilty pleasure?

Seriale noi -Mrs America, Unorthodox, Altered Carbon.

Guilty pleasure – Outlander

14. Ce videoclip muzica, tutorial şi/sau podcast creativ ai descoperit sau redescoperit?

Am dat peste o platformă de cursuri online de ilustrație, design și animație – https://www.domestika.org/en . Sunt foarte accesibile ca preț și sunt bine structurate.

15. Ce carte ai pe noptieră? Ne poți recomanda o carte bună pentru o lectură liniștită și relaxantă?

Momentan mă bucur de Just Kids, scrisă de Patti Smith – o carte despre tinerețea ei și a lui Robert Mapplethorpe la New York, pe la începutul anilor 70. Patti  povestește despre relația lor, greutățile prin care au trecut ca să se afirme in lumea artei și a muzicii. Întruchipează cumva tot ce imi imaginam eu în liceu și facultate că înseamnă viața de artist autentic.

16. Oferă-ne un sfat/citat/ proverb haios, insolit care te-a scos dintr-o stare stresantă

Întotdeauna m-a enervat vorba unui prieten când voia să imi spună că nu poate hotărî altcineva pentru mine, ce decizii să iau: “Părerea mea, îți dau un sfat – faci ce vrei”

Editor’s Note:  Şi după 15 mai vom continua această rubrică, dar vor fi schimbate un pic intrebările, pentru a se adapta la noile schimbări.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share