Corporatrista Irinei Iliescu

Distribuie articolul:
Share

Irina Maria Iliescu este artistă din București preocupată de grafică în toate formele ei – ilustrație, graphic design, gravură și câteodată animație. A studiat grafica la Universitatea Națională de Arte din București și la Accademia di Belle Arti di Brera din Milano, iar de la finalizarea studiilor (2014) lucrează ca ilustratoare, art director și graphic designer.

În prezent Irina se simte cel mai confortabil în rolul de ilustratoare, iar după două cărți ilustrate pentru copii – Mașinuța curcubeu, autoare Sînziana Popescu (editura Pionier Press), și Copiii spun…emoțiile sunt bune, autor Virgil Ianțu (editura PanDa) – a decis să iși încerce mâna, umorul și norocul la un proiect personal desenat și scris de ea.

Astfel s-a născut Corporatrista, o serie de ilustrații inspirate din viața de zi cu zi la job, adunate într-o carte. Pornind de la probleme și frânturi de discuții reale auzite de la colege și prietene, replicile corporatristelor sunt pasiv-agresive si de multe ori auto-ironice. Personajele au ca referință vizuală fotografii din bănci de imagini (stock) cu angajate aparent fericite, devenite deja clișeu, fiind folosite în exces când se vorbește despre corporate office life, în media sau advertising. Stilul ilustrațiilor este un mix între analog și digital – personajele sunt desenate în peniță pe hârtie, și texturile din fundal sunt colaje digitale. Fiecare imagine se poate desprinde din carte și oferită cadou sau expusă după bunul plac.

Acest proiect este rezultatul nevoii de a lucra după propriul brief, de a avea control total asupra conținutului, esteticii și producției unei cărți ilustrate. Cartea a fost printată în tiraj mic la squaremedia.ro, și legată manual la grapho_mat.

Corporatrista a fost nominalizată la concursul de design de carte Cele mai frumoase cărți din România ediția 2018, și e unul din proiectele câștigătoare la call-ul pentru tineri artiști Artă la intrare 2018.

Foto credits: Cătălin Georgescu

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share