CITEȘTI

Ep. 48 Aleg să port produse made in Ro: Alexandra ...

Ep. 48 Aleg să port produse made in Ro: Alexandra Ciocan

Distribuie articolul:
Share

Ilustratoarea Alexandra Ciocan a răspuns provocării noastre de a ne menţiona ce produse made in Ro poartă şi cine sunt designerii ei preferaţi.

Alexandra poartă tote bag „‘Nature’s souvenirs’” şi tricou Alexarta Illustration

Detalii despre tine: Sunt artist vizual și ilustrator autodidact, povestitor pasionat, dedicat și uneori stângaci. Locuiesc în Cluj, unde pictez, imaginez și visez lucrări care explorează o serie de subiecte precum chipul și figura umană, lumea fantasticului, emoțiile, flora și fauna. Prefer să mă murdăresc pe mâini de acuarele, guașe și cerneluri, însă am în portofoliu și lucrări digitale, la fel de iubite. Colaborez cu clienți privați, expun când am ocazia, însă îmi doresc să lucrez în editorial, ilustrând pentru reviste și cărți pentru copii.

As we speak, sar în gol pentru că zâmbesc și mă încrunt scriind și ilustrând prima mea carte pentru copii. Am mari emoții. Îmi place să găsesc însemnătate în tot ce fac și să fac lucruri cu însemnătate și sunt ferm convinsă că impactul poveștilor spuse prin intermediul imaginilor poate ajunge foarte departe și ‘lovi’ sau ‘mângâia’ unde trebuie.

 

Meseria de bază: Ilustratoare şi artist plastic (day job IT)

Designerii/creativii preferaţi:  Apreciez foarte mulți creativi români și încerc să adaug treptat în colecția personală câte o bucățică din universul fiecăruia. Îmi plac foarte mult Corvus cornyx , Doru Dumitrescu, Orfevru și Mona Vulpoiu în materie de bijuterie contemporană, Pur Clothing și Nalu pentru îmbrăcăminte frumoasă, creată sustenabil, Fauve Atelier, Atelier Gruni, Mica Cera pentru obiecte de ceramică deosebite, Alexia Udriste și Irina Neacșu pentru bits of stationery și textile cu imprimeuri feminine, Cup & Candle pentru lumânări din ceara de soia al căror parfum îmi aduce aminte de clipe aparte ca cele petrecute în copilărie în casa și grădina bunicilor .

Aleg să port/ achiziţionez produse made in Ro pentru că înțeleg îndeaproape visele și volumul de muncă depus de cei care construiesc de la 0 afaceri din a crea frumos, din a aduce în fața clientului ceva care nu exista înainte. E magic și dificil! Le port pentru că sunt superbe, pentru că mă inspiră, pentru că îi admir pe oamenii din spatele lor. O fac pentru a-i susține, pentru a-i promova. Pentru că obiectele handmade aduc cu ele o autenticitate firească. Mă simt româncă când le port și în ciuda a orice altceva aș putea simți față de patria mamă în alt context, în momentul în care le port mă simt mandră că sunt româncă. Mă identific cu expresivitatea creațiilor și reușesc să le apreciez profund și mulțumită a ceea ce fac. Însă trecând mai departe de faptul că astfel de obiecte sunt în general unice, pe mine mă bucură faptul că găsesc în ele utilitate, fie ea și estetică, în timp ce mă simt ca o galerie ambulantă. Organizez practic expoziții pe care le port, care comunică ceva și despre creator și despre mine. Asta mă conduce uneori spre conectarea cu alți oameni cărora le plac lucruri similare sau care admiră aceeași artiști. Se crează din start o legătură ceva mai puternică decât chit-chat-ul obișnuit.

Când mai pun la socoteală și faptul că în handmade-ul românesc se găsesc lucruri făcute sustenabil, cu grijă și responsabilitate față de mediul înconjurător, cu o amprentă mai mică de carbon, afacerea e ca gata făcută. Apropiații stiu și că iubesc să fac cadouri. Și cum mă preocupă treaba asta, îmi iau timp să caut lucruri aparte, care să vorbească personalității fiecăruia și care să poarte cu ele o însemnătate incomparabilă cu cea a obiectelor de duzină, sterile.

Fotografii din arhiva personală a Alexandrei Ciocan.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share