CITEȘTI

Raluca Popa propune spre colorare trei desene din ...

Raluca Popa propune spre colorare trei desene din arhiva familiei

Distribuie articolul:
Share

Cu ocazia expoziției online Time Lines: Raluca Popa, Gaep lansează pe site-ul galeriei un proiect de colorare al Ralucăi Popa, pentru copii și adulți deopotrivă. Artista propune spre colorare trei desene alese dintr-un vechi caiet al tatălui ei – o invitație la un moment personal de respiro sau la o activitate de participare și învățare în familie.

Oricine este interesat poate:

  1. descarce desenele de pe site-ul www.gaepgallery.com.
  2. Să le coloreze. Să deseneze pe ele. Să facă un colaj. Decizia îi aparține.
  3. Să posteze imaginile rezultate pe Instagram sau Facebook cu hashtag-ul #GaepColoring.

În practica ei, Raluca Popa folosește frecvent arhive – ale familiei sau ale ei înseși. Artista își descrie arhivele ca fiind un material elastic, maleabil, pe care-l poate revizita, refolosi și învesti cu noi atribuții. Desene ale tatălui ei de la mijlocul anilor ’60, precum cele din proiectul de colorare, stau la baza mai multor animații ale artistei, în timp ce colecția ei personală de lucrări de control din anii de gimnaziu și liceu, micșorată la scara 1:2 și reprodusă manual cu ajutorul unui pantograf, se regăsește în lucrarea Works (Scale 1:2), prezentată în premieră în expoziția online Time Lines: Raluca Popa.

„Am dezvoltat un fel de familiaritate sau de apropiere cu ele”, spune Popa despre cele trei desene realizate de tatăl ei în jurul anului 1965. „Privindu-le în mod repetat, an de an, m-am obișnuit cu ele, le-am memorat și prin acest efort, sau prin această loialitate, simt că am câștigat dreptul de a lucra cu ele.” Propunându-le acum spre colorare, artista le dă drumul în lume, pentru copii și adulți în egală măsură. „Desenele existente pot fi continuate, pot fi acoperite sau pot fi ignorate, pur și simplu. Mă interesează să văd ce metodă vor prefera persoanele care vor decide să le folosească”, adaugă Popa.

Time Lines: Raluca Popa (30 mai – 10 iulie) este a doua dintr-o serie de trei expoziții online care a început cu Ignacio Uriarte (18 aprilie – 29 mai) și va continua cu Răzvan Anton (11 iulie – 21 august) – toate în spațiul virtual Viewing Rooms de pe gaepgallery.com. 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share