CITEȘTI

Cu Munteanu despre festivaluri & industrii cr...

Cu Munteanu despre festivaluri & industrii creative

Distribuie articolul:
Share

Munteanu Fest începe în curând şi pentru al şaşelea an, Bogdan îşi donează ziua de naştere şi face şi un festival. Bogdan este organizator & promoter de evenimente, PR & booking Manager pentru o serie de trupe româneşti, iar pentru noi este unul dintre partenerii deveniţi prieteni.

1. Cum ai început să te ocupi de meseria creativă? Care este meseria ta de bază?

La bază sunt inginer. Am absolvit Politehnica 😊 iar dacă ar fi să rezum ca într-un CV activitatea din ultimii ani, aș putea spune pe scurt că sunt organizator & promoter de evenimente, iar totodată sunt și PR & Booking Manager pentru artiști și trupe românești. Pe timp de zi sunt de găsit acasă, la laptop, planificând tot felul de proiecte și colaborări, dar de multe ori mă găsiți pe la J’ai Bistrot discutând cu diverși oameni faini. Seara și în weekenduri sunt de prezent la concerte, la evenimente sau la festivaluri.

 2. .Ce este MunteanuFest? Explica-ne cât mai creativ?

An de an îmi serbez ziua de naștere printr-un festival cu componentă caritabilă. Munteanu Fest a început în 2016. Am transformat ideea de festival (ce a venit ca un cadou de ziua mea din partea prietenilor acum 6 an) într-un proiect recurent care susține an de an diverse cauze. Mi-am dorit ca ziua mea să însemne o reuniune alături de gașca extinsă de prieteni, de cunoscuţi, de oameni cu care mergeam la concerte şi mai ales la festivaluri prin ţară. Şi uite aşa a trecut ediţie după ediţie, fiecare încărcată cu concerte, jam session, râsete, cadouri, energie pozitivă dar şi cu donaţii. Și am vrut prin intermediul acesui festival să ofer și eu la rândul meu ceva. Și așa am decis să îmi serbez ziua de naștere, an de an, printr-un festival cu componentă caritabilă. Și iată că am ajuns la cea de-a 6-a ediție. Se va desfășura în Clubul Expirat din București, marți, pe 11 octombrie, începând cu ora 18:00.

3. Cu ce vine nou ediţia de anul acesta?

Am ales campania #NoiFacemUnSpital pentru această în urma vizitel pe care am avut-o în vară pe șantierul spitalului și am rămas impresionat de ceea ce au reușit oamenii de la Dăruiește Viață. Am realizat că se poate! Că dacă există muuuuultă voință, orice e posibil. Și mă inspiră lucrul acesta. Vreau să dau o mână de ajutor și să reușim să strângem cât mai multe fonduri pentru această campanie. Copiii bolnavi din România au mare nevoie de un Spital de Oncologie şi Radioterapie. La această edițiea Munteanu Fest și-au anunțat participarea pro bono 7 artiști locali. Ei doresc să susțină campania #NoiFacemUnSpital. Aceștia sunt: Partizan, Sarmalele Reci, Omu Gnom, Eyedrops, Something Stellar, Brugner și Hefe.

 4. Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Ar fi fost interesantă viața mea. Ce-i drept, nu e nevoie de un exercițiu de imaginație, întrucât am lucrat 7 ani în corporație 😊 A fost o perioadă foarte faină, am învățaț foarte multe lucruri, am înțeles ce înseamnă să lucrezi în echipă, să ai responsabilități, să fii organizat, să îți asumi anumite lucruri. M-a întărit perioada aceea.

 5. Crezi că creativii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai creativi pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca modele?

Da, ar fi util ca oamenii creativi să aibă un mentor sau un îndrumător. Sau măcar să se inspire de la alții, să ciulească ochii și urechile, să ia notițe. De exemplu, de-a lungul timpului, eu am admirat energia și devotamentul de care a dat dovadă Cristina Hurdubai și m-a uimit de fiecare dată felul în care a reușit să își ducă la bun sfârșit ideile sau proiectele. Și este de-a dreptul impresionant cât de multe persoane a reușit să ajute și să inspire.

 6. Care sunt filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră?

Nu pot să nominalizez anumite nume din categoriile acestea. Pot doar să spun că îmi iau informații și inspirație de peste tot. Din toate zonele. Din muzică, din seriale, din festivaluri, de la dezbateri, workshopuri. Încerc să absord ca un burete informațiile. Să le bag la cap. Am mereu ochii larg deschiși. Învăț încontinuu. Zi de zi. Apoi pun în practică. Greșesc, corectez, încerc din nou. Și tot așa. Până mă experimentez.

 7. Ce ne poţi spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Sunt în permanentă dezvoltare și aprofundare în zona de organizare și promovare de evenimente. La fel, am planuri mari pentru anii următori în ceea ce privește latura de PR și de Booking anagement pentru artiști și trupe românești. Totodată, pot spune că sunt foarte fericit că acum 5 ani de zile am început colaborarea cu J’ai Bistrot și că împreună am dezvoltat foarte multe proiecte, concepte și idei de la an la an și că urmează altele și mai interesante.

 8. Cum vezi statusul industriilor creative pe partea de evenimente în România? Care sunt punctele forte, punctele slabe din perspectiva ta?

În ultimii ani, am putut observa cu ochiul liber că industriile creative sunt în plină dezvoltare și expansiune. Se întâmplă tot mai multe evenimente, festivaluri din ce în ce mai ample, mai inovatoare, mai îndrăznețe. Și asta se datorează foarte mult oamenilor din spate, ei sunt din ce în ce mai curajoși, mai umblați, mai experimentați. Iar rezultatele sunt pe măsură. Eu zic că viitorul sună bine la acest capitol 😊

 9. Ce sfaturi oferi unui creativ care vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ şi nu ştie de unde să înceapă cu promovarea?

I-aș spune să muncească mult, mult, să ofere cât mai multe lucuri la început în jurul său, să se dedice, să nu aștepte să cadă nimic din cer, să fie cât mai profesionist, să umble cât mai mult pe la evenimente ca să cerceteze bine piața și să își facă conexiuni în mai multe domenii. Apoi să se înarmeze cu multă răbdare. Rezultatele vin mai greu decât s-ar putea aștepta.

10. Cum vezi proiectele tale în viitor? Care este evenimentul must-see la care te vei duce sigur?

Încerc să aduc îmbunătățiri evenimentelor de la o zi la alta. Să învăț din greșeli, să evaluez mereu ce a mers bine, ce nu. Să mă adaptez din mers, să fiu la curent cu ce își dorește lumea, să fiu mereu în mijlocul evenimentelor ca să pot să am o vedere cât mai de ansamblu asupra lucrurilor. Îmi place să merg la evenimente din zona muzicală, cât îmi place să merg la cele din zona film sau de technology. Sunt un consumator de festivaluri și de evenimente. Merg la cât de multe pot pe parcursul unui an.

Imagini din arhiva foto a lui Bogdan Munteanu

 

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share