CITEȘTI

Cristina Frei: „Meseria de ilustrator a veni...

Cristina Frei: „Meseria de ilustrator a venit cât se poate de natural”

Distribuie articolul:
Share

Cristina Frei este una dintre ilustratoarele mele preferate, apreciez mult stilul ei minimalist şi elegant cu care realizează lucrările ei. În interviul de mai jos, Cristina ne poveşteste de mentorat, procesul de creaţie şi oferă sfaturi pentru creatorii la început de drum.

1. Cum ai început să te ocupi de meseria creativă? Care este meseria ta de bază?

Pe diploma mea scrie că am studiat artele vizuale dar eu nu cred că acesta este motivul principal pentru care am ajuns să activez în domeniul creativ. Meseria de ilustrator a venit cât se poate de natural și într-un ritm destul de lent. Deși desenez de mai mulți anișori, eu și ilustrația am început să ne împrietenim și să ne cunoaștem mai bine abia în 2017, iar relația noastră a început să devină din ce în ce mai serioasă în 2019, când am și demisionat de la job-ul pe care îl aveam la momentul respectiv și m-am hotărât să fiu doar ilustrator și atât. De atunci, simt de la an la an, cum relația noastră crește și se dezvoltă tot mai frumos.

2.Cum ai caracteriza stilul propus de lucrările tale?

Un stil foarte simplu care transmite ceva frumos.

3.Un exerciţiu de imaginaţie: Cum ar arăta viaţa ta acum dacă nu ai fi ales să urmezi calea artistică/dacă nu ai fi activat într-un domeniu creativ?

Îmi plac foarte mult copiii și animalele și cred că dacă nu era ilustrația, probabil era ceva strâns legat cu ei. Unul din primele mele job-uri a fost ca și îngrijitoare la o pensiune pentru căței, asta se întâmpla prin 2013. Țin minte că îmi plăcea foarte mult, de fapt era un singur lucru care nu îmi plăcea chiar atât de mult și anume faptul că trebuia să mă trezesc foarte foarte devreme,  să pot ajunge acolo la prima oră a dimineții … dar și această “neplăcere” îmi trecea instant după ce ajungeam acolo și lăsam cățeii afară și veneau cu toții la pupat, la îmbrățișat și la iubit. Am niște amintiri foarte dragi de acolo și vreo câțiva căței care mi-au rămas în minte și suflet.

4.Crezi că ilustratorii ar trebui să aibă un mentor sau un îndrumător? Ai artişti pe care îi urmăreşti, care sunt buni de urmat ca modele?

Mmm cred că ar ajuta. Mie cel puțin mi-ar fi plăcut foarte mult să am un îndrumător pentru drumul meu în lumea ilustrației, și acum mi-ar plăcea să mă mai ghideze cineva din când în când. Deși am mai cerut sfaturi altor artiști pe care îi urmăresc și îi admir, acest lucru se întâmplă foarte rar pentru că de cele mai multe ori îmi este parcă frică să fac asta. Am avut unele momente în care am simțit că m-ar fi ajutat enorm un sfat profesionist.

5. Care sunt filmele, melodiile, podcasturile care te inspiră ?

Îmi plac în special filmele bazate pe fapte și povești reale, îmi plac dramele și dramele romantice bineînțeles. Muzica pe care o ascult atunci când desenez, este de obicei muzică liniștită, poate puțin melancoolică, care îmi transmite și trezește diferite sentimente și emoții. Acum de exemplu am 2 artiste favorite, foarte foarte diferite una de cealaltă. Le ascult alternativ, în funcție de zile și stări: artistele sunt Silvana Estrada (pe care am ascultat-o azi toată ziua) și Jessie Reyez, care a și scos recent un album nou, pe care l-am ascultat pe repeat toată săptămâna trecută. Podcast-uri am început de puțin timp să ascult, dar nu le prea pot asculta în timp ce lucrez sau desenez. Atunci când desenez am nevoie de muzica mea.

6. Ai avut momente când ai simţit că stagnezi?  Cum faci să ieşi din zona de confort şi să încerci lucruri noi? Dar când se apropie un deadline şi nu ai energia/starea de lucru, cum depăşeşti momentul?

Da, sunt perioade în care efectiv oricât mi-aș dori eu să lucrez, nu-mi iese nimic și am învățat să accept aceste perioade și să le transform în ceva bun și relaxant pentru mine. De obicei când mi se întâmplă asta, iau o pauză în care îmi dau voie să nu fac nimic. Lenevesc, mă relaxez, îmi place să-mi comand pizza și să mă uit la filme sau seriale, să ies pe afară și să mă plimb cu muzica tare în căști și să mai pierd oarecum vremea. Dar toate astea se întâmplă destul de rar.

Din fericire până acum, nu mi s-a suprapus niciun proiect foarte important cu o astfel de perioadă de stagnare și de obicei proiectele apar atunci când mă simt eu bine, cu chef de lucru și inspirație. Și nu cred că este o coincidență, cred că forța gândului este una foarte puternică și din acest motiv cred că proiectele și lucrurile bune în general, vin atunci când și eu sunt bine.

Legat de zona de comfort, recunosc că îmi este destul de greu să fac asta, dar mă străduiesc. Momentan chiar lucrez la un proiect destul de măricel pentru mine, care are un subiect diferit față de ceea ce desenez eu și este o temă cu o poveste mai complexă. Am acceptat proiectul cu anumite emoții, tocmai pentru că este ceva în afara zonei mele de comfort, dar în același timp îmi place mult tema, așa că am luat-o ca pe o provocare din care va ieși ceva frumos, nou pentru mine și interesant.

7. Poţi să ne dai câteva detalii din procesul tău creativ, ce te inspiră?

Atunci când desenez pentru mine, am anumite subiecte care îmi plac, sunt subiectele cu care mă întâlnesc în viața mea de zi cu zi, și sunt subiectele din care mă inspir mereu … și deobicei “iubirea” este pe primul loc, sub toate formele ei. Procesul pentru desenele pe care le fac pentru mine, este un proces destul de scurt și simplu. Spre deosebire de procesul lung și complex pe care-l parcurg atunci când vine vorba de proiecte și colaborări, care conține o anumită documentare, bazată pe un anumit brief, schițe multe, și mai mulți pași până chiar ajung la ilustrația finală.

8.Ce ne poţi spune despre proiectele la care lucrezi acum?

Momentan sunt împărțită între proiectele mele personale și alte colaborări  frumoase, lucruri noi pentru mine, evenimente și alte surprize frumoase pentru perioada Crăciunului.

Mi-am propus în această perioadă aglomerată, care deja a început, să nu uit de mine și  să mă concentrez mai mult pe proiectele mele personale, care sunt foarte importante pentru mine și pe care le-am neglijat mereu. Vreau să mă organizez în așa fel încât de data asta să le acord timpul necesar.

9. Cum arată clientul/ cumpărătorul ideal pentru tine?

Îmi place foarte mult atunci când simt o apreciere sinceră față de munca mea. Pentru mine o colaborare frumoasă înseamnă oamenii frumoși din spatele ei, cu o gândire și o energie bună, cu care pot comunica ușor și care îmi acordă încredere.

10. Cum arată atelierul tău?

Este foarte desenat și pictat. Îmi place foarte mult să îmi personalizez locul, să îmi creez o atmosferă foarte cozy, să am o boxă la care să pot asculta frumos muzica mea preferată, o lumânare cu un miros subtil și plăcut, lumină naturală și câteva plante (obligatoriu muzică și plante).

 

11. Ce sfaturi oferi unui ilustrator care vrea să îşi înceapă activitatea în domeniul creativ?

Multă răbdare, perseverență, încredere și răbdare din nou, pentru tot procesul de învățare și evoluție, care deobicei este un proces lung. Este un proces pe care eu am început să-l simt ca pe un lucru bun, după câțiva ani, și este un proces care devine tot mai frumos de la an la an.

12.Unde găsim creaţiile tale?

Pe site-ul meu www.cristinafrei.com și bineînțeles și pe rețelele de socializare – “Cristina Frei”

Vă mulțumesc super frumos pentru acest interviu, pentru răbdarea și înțelegerea voastră! Și vă felicit pentru tot ceea ce faceți!

Fotografii din arhiva personală a Cristinei Frei.

Comentarii

Mihaela Ion este manager cultural cu o experienţă de peste 17 ani în cadrul industriei creative şi culturale româneşti şi cu un doctorat în istorie. Pe lângă educaţia universitară dedicată istoriei artei, Mihaela s-a specializat în domeniul managementului cultural în Londra şi Paris prin bursele acordate acesteia, de către Fundaţia Gabriela Tudor şi Ministerul Culturii din Franţa. Este co-fondatoare a Revistei Atelierul (Asociaţia Atelierul de Creaţie) şi a proiectelor generate de această comunitate internaţională: "Creative Night Talks", "Noaptea albă a creatorilor şi designerilor de produs". Este evaluatoare independentă pentru diferiţi cofinanţatori publici. Curatoriază expoziţii în diferite galerii de artă şi spaţii de consum de artă, din România şi străinătate. Este International Board Member AICA (Asociaţia Internaţională a Criticilor de Artă) şi membră a departamentului de Digital Strategies a aceleiaşi asociaţii. https://mihaelaion.com/

ARTICOL RECOMANDAT

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share